Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Titus Corlățean a participat la evenimentul cu tema: Dreptul la limba maternă în Ucraina
17.04.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Cu prilejul participării la lucrările Sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean a reiterat, în cadrul unui eveniment public desfășurat în marja sesiunii APCE pe tema dreptului la educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv pentru etnicii români din această țară, poziția României cu privire la Legea educației, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei în anul 2017. Senatorul a arătat că legea restrânge substanțial folosirea în școli a limbii materne de către minoritățile naționale, ceea ce contravine prevederilor Constituției ucrainene și angajamentelor în materie asumate de Ucraina la Consiliul Europei, potrivit unui comunicat.

La eveniment au participat parlamentari români, ungari și din alte state europene, precum și reprezentanți ai minorităților naționale din Ucraina, asociațiile etnicilor români fiind reprezentate de Aurica Bojescu, reprezentantul comunității românilor bucovineni.

Titus Corlățean a readus în atenție recomandările Consiliului Europei adresate Ucrainei cu privire la dreptul minorităților naționale la educație în limba maternă. Astfel, a reamintit că Adunarea Parlamentară de la Strasbourg a adoptat, în anul 2017, la inițiativa Delegației române la APCE, în procedură de urgență, o rezoluție prin care a semnalat impactul negativ pe care aplicarea acestui act normativ îl are asupra învățământului în limba maternă al minorităților din Ucraina. Totodată, la solicitarea APCE, Comisia de la Veneția a elaborat un set de recomandări pe această temă adresate Guvernului ucrainean.

Senatorul Titus Corlățean a subliniat că autoritățile din Ucraina nu au abordat cu responsabilitate nici recomandările Comisiei de la Veneția și nici ale APCE și nu au pus în practică aceste recomandări. Ca urmare, se impune ca după alegerile prezidențiale din Ucraina să fie promovată o nouă rezoluție APCE care să repună în discuție la nivel european situația utilizării în școli a limbii materne de către minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv a etnicilor români din această țară.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.