Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Titus Corlățean a participat la evenimentul cu tema: Dreptul la limba maternă în Ucraina
17.04.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Cu prilejul participării la lucrările Sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean a reiterat, în cadrul unui eveniment public desfășurat în marja sesiunii APCE pe tema dreptului la educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv pentru etnicii români din această țară, poziția României cu privire la Legea educației, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei în anul 2017. Senatorul a arătat că legea restrânge substanțial folosirea în școli a limbii materne de către minoritățile naționale, ceea ce contravine prevederilor Constituției ucrainene și angajamentelor în materie asumate de Ucraina la Consiliul Europei, potrivit unui comunicat.

La eveniment au participat parlamentari români, ungari și din alte state europene, precum și reprezentanți ai minorităților naționale din Ucraina, asociațiile etnicilor români fiind reprezentate de Aurica Bojescu, reprezentantul comunității românilor bucovineni.

Titus Corlățean a readus în atenție recomandările Consiliului Europei adresate Ucrainei cu privire la dreptul minorităților naționale la educație în limba maternă. Astfel, a reamintit că Adunarea Parlamentară de la Strasbourg a adoptat, în anul 2017, la inițiativa Delegației române la APCE, în procedură de urgență, o rezoluție prin care a semnalat impactul negativ pe care aplicarea acestui act normativ îl are asupra învățământului în limba maternă al minorităților din Ucraina. Totodată, la solicitarea APCE, Comisia de la Veneția a elaborat un set de recomandări pe această temă adresate Guvernului ucrainean.

Senatorul Titus Corlățean a subliniat că autoritățile din Ucraina nu au abordat cu responsabilitate nici recomandările Comisiei de la Veneția și nici ale APCE și nu au pus în practică aceste recomandări. Ca urmare, se impune ca după alegerile prezidențiale din Ucraina să fie promovată o nouă rezoluție APCE care să repună în discuție la nivel european situația utilizării în școli a limbii materne de către minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv a etnicilor români din această țară.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti