Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Trimiteri in judecata ref. accident minier


26.08.2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor NECULA AURELIAN, ROSU GHEORGHE si UNGUR DAN STEFAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru comiterea infractiunilor privitoare la nerespectarea masurilor de protectia muncii (respectiv, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, omisiune care a creat un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca).

Potrivit unui comunicat al Parchetul de pe langa ICCJ, „in fapt, la data de 15 noiembrie 2008, orele 14.49, respectiv 18.30, au avut loc la Exploatarea Miniera Petrila – abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont – 250, doua deflagratii soldate cu decesul a 13 persoane si ranirea altor 15.

Din probatoriul administrat in cauza, constand in expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente intocmite ca urmare a verificarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca etc., a rezultat ca inculpatii NECULA AURELIAN, in calitatea sa de director al Exploatarii Miniere Petrila si de sef al comandamentului de lichidare a avariei si ROSU GHEORGHE, in calitate de inginer sef cu securitatea si sanatatea in munca si organ de supraveghere, conducere si control pe linie de activitate de salvare miniera, din culpa nu au intreprins masurile legale de securitate si sanatate in munca referitoare la oprirea activitatii la abatajul de banc subminat 431, in conditiile manifestarii unui pericol grav si iminent. Totodata, acestia nu au luat/respectat masuri pentru asigurarea unui aeraj corespunzator de prevenire a aparitiei focurilor endogene, de intretinere in stare corespunzatoare a cailor de aeraj si cele referitoare la Metoda cadru  de exploatare a stratelor de carbune cu inclinare medie.

Tot in sarcina inculpatului NECULA AURELIAN s-a retinut faptul ca acesta nu a dispus evacuarea personalului salvator din zona calamitata, incalcari ce au condus la provocarea celor doua explozii subterane.

In ceea ce il priveste pe inculpatul UNGUR DAN STEFAN, procurorii au stabilit, prin probele administrate in cauza, ca acesta, din culpa, in calitate de fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera a aceleiasi exploatari, nu a respectat masurile stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca; nu a intreprins demersurile necesare de oprire a activitatii la respectivul abataj in conditiile existentei unui pericol grav si iminent si nu a fost efectiv prezent la acel loc de munca pentru a coordona activitatea salvatorilor mineri; nu a intreprins masuri adecvate cu privire la asigurarea unui sistem de aeraj corespunzator, precum si pentru a preveni  aparitia focurilor endogene.

Cercetarile efectuate au relevat faptul ca inculpatii, prin deciziile lor manageriale culpabile, au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat conditii pentru circulatia aerului incarcat cu oxigen in spatiul exploatat. Acest  fapt  a dus la intetirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor doua explozii. Probele administrate au evidentiat ca incalcarea de catre inculpati a dispozitiilor de securitate a muncii privind asigurarea aerajului a generat si acumulari de gaz metan in concentratie de peste 2% care, desi cunoscute, nu au fost raportate si cercetate, cu speranta ca activitatea din abataj va putea continua.

Evenimentul  s-a produs in momentul intalnirii celor doi factori : gazul metan in concentratie critica si focul endogen.

Prima explozie a fost rezultatul actiunii acestor factori cauzali la care se adauga decizia culpabila a inculpatilor de continuare a operatiilor de combatere activa a focului endogen aparut in abataj, in conditiile amplificarii focului si crearii unui pericol grav si iminent de explozie, pericol care s-a si concretizat apoi in deflagratia din data de 15.11.2008, orele 14.49, in urma careia au decedat  8 persoane, alte 9 fiind ranite.

Cea de-a doua explozie reprezinta rezultatul exclusiv al omisiunii inculpatului NECULA AURELIAN de a dispune evacuarea personalului salvator din zona calamitata, in care exista un pericol grav si iminent de producere a unui accident, care s-a concretizat in explozia survenita la orele 1830 in urma careia au fost ranite 6 persoane si au decedat alte 5.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Petrosani.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro