« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Trimiteri in judecata ref. accident minier
26.08.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor NECULA AURELIAN, ROSU GHEORGHE si UNGUR DAN STEFAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru comiterea infractiunilor privitoare la nerespectarea masurilor de protectia muncii (respectiv, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, omisiune care a creat un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca).

Potrivit unui comunicat al Parchetul de pe langa ICCJ, „in fapt, la data de 15 noiembrie 2008, orele 14.49, respectiv 18.30, au avut loc la Exploatarea Miniera Petrila – abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont – 250, doua deflagratii soldate cu decesul a 13 persoane si ranirea altor 15.

Din probatoriul administrat in cauza, constand in expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente intocmite ca urmare a verificarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca etc., a rezultat ca inculpatii NECULA AURELIAN, in calitatea sa de director al Exploatarii Miniere Petrila si de sef al comandamentului de lichidare a avariei si ROSU GHEORGHE, in calitate de inginer sef cu securitatea si sanatatea in munca si organ de supraveghere, conducere si control pe linie de activitate de salvare miniera, din culpa nu au intreprins masurile legale de securitate si sanatate in munca referitoare la oprirea activitatii la abatajul de banc subminat 431, in conditiile manifestarii unui pericol grav si iminent. Totodata, acestia nu au luat/respectat masuri pentru asigurarea unui aeraj corespunzator de prevenire a aparitiei focurilor endogene, de intretinere in stare corespunzatoare a cailor de aeraj si cele referitoare la Metoda cadru  de exploatare a stratelor de carbune cu inclinare medie.

Tot in sarcina inculpatului NECULA AURELIAN s-a retinut faptul ca acesta nu a dispus evacuarea personalului salvator din zona calamitata, incalcari ce au condus la provocarea celor doua explozii subterane.

In ceea ce il priveste pe inculpatul UNGUR DAN STEFAN, procurorii au stabilit, prin probele administrate in cauza, ca acesta, din culpa, in calitate de fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera a aceleiasi exploatari, nu a respectat masurile stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca; nu a intreprins demersurile necesare de oprire a activitatii la respectivul abataj in conditiile existentei unui pericol grav si iminent si nu a fost efectiv prezent la acel loc de munca pentru a coordona activitatea salvatorilor mineri; nu a intreprins masuri adecvate cu privire la asigurarea unui sistem de aeraj corespunzator, precum si pentru a preveni  aparitia focurilor endogene.

Cercetarile efectuate au relevat faptul ca inculpatii, prin deciziile lor manageriale culpabile, au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat conditii pentru circulatia aerului incarcat cu oxigen in spatiul exploatat. Acest  fapt  a dus la intetirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor doua explozii. Probele administrate au evidentiat ca incalcarea de catre inculpati a dispozitiilor de securitate a muncii privind asigurarea aerajului a generat si acumulari de gaz metan in concentratie de peste 2% care, desi cunoscute, nu au fost raportate si cercetate, cu speranta ca activitatea din abataj va putea continua.

Evenimentul  s-a produs in momentul intalnirii celor doi factori : gazul metan in concentratie critica si focul endogen.

Prima explozie a fost rezultatul actiunii acestor factori cauzali la care se adauga decizia culpabila a inculpatilor de continuare a operatiilor de combatere activa a focului endogen aparut in abataj, in conditiile amplificarii focului si crearii unui pericol grav si iminent de explozie, pericol care s-a si concretizat apoi in deflagratia din data de 15.11.2008, orele 14.49, in urma careia au decedat  8 persoane, alte 9 fiind ranite.

Cea de-a doua explozie reprezinta rezultatul exclusiv al omisiunii inculpatului NECULA AURELIAN de a dispune evacuarea personalului salvator din zona calamitata, in care exista un pericol grav si iminent de producere a unui accident, care s-a concretizat in explozia survenita la orele 1830 in urma careia au fost ranite 6 persoane si au decedat alte 5.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Petrosani.”

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD