Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Flux informații

Trimiteri in judecata ref. accident minier

26 august 2009 | JURIDICE.ro

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor NECULA AURELIAN, ROSU GHEORGHE si UNGUR DAN STEFAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, precum si pentru comiterea infractiunilor privitoare la nerespectarea masurilor de protectia muncii (respectiv, neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, omisiune care a creat un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca).

Potrivit unui comunicat al Parchetul de pe langa ICCJ, „in fapt, la data de 15 noiembrie 2008, orele 14.49, respectiv 18.30, au avut loc la Exploatarea Miniera Petrila – abatajul cu banc subminat nr. 431 Orizont – 250, doua deflagratii soldate cu decesul a 13 persoane si ranirea altor 15.

Din probatoriul administrat in cauza, constand in expertize medico-legale, expertize tehnice, audieri de martori, documente intocmite ca urmare a verificarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca etc., a rezultat ca inculpatii NECULA AURELIAN, in calitatea sa de director al Exploatarii Miniere Petrila si de sef al comandamentului de lichidare a avariei si ROSU GHEORGHE, in calitate de inginer sef cu securitatea si sanatatea in munca si organ de supraveghere, conducere si control pe linie de activitate de salvare miniera, din culpa nu au intreprins masurile legale de securitate si sanatate in munca referitoare la oprirea activitatii la abatajul de banc subminat 431, in conditiile manifestarii unui pericol grav si iminent. Totodata, acestia nu au luat/respectat masuri pentru asigurarea unui aeraj corespunzator de prevenire a aparitiei focurilor endogene, de intretinere in stare corespunzatoare a cailor de aeraj si cele referitoare la Metoda cadru  de exploatare a stratelor de carbune cu inclinare medie.

Tot in sarcina inculpatului NECULA AURELIAN s-a retinut faptul ca acesta nu a dispus evacuarea personalului salvator din zona calamitata, incalcari ce au condus la provocarea celor doua explozii subterane.

In ceea ce il priveste pe inculpatul UNGUR DAN STEFAN, procurorii au stabilit, prin probele administrate in cauza, ca acesta, din culpa, in calitate de fost sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera a aceleiasi exploatari, nu a respectat masurile stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca; nu a intreprins demersurile necesare de oprire a activitatii la respectivul abataj in conditiile existentei unui pericol grav si iminent si nu a fost efectiv prezent la acel loc de munca pentru a coordona activitatea salvatorilor mineri; nu a intreprins masuri adecvate cu privire la asigurarea unui sistem de aeraj corespunzator, precum si pentru a preveni  aparitia focurilor endogene.

Cercetarile efectuate au relevat faptul ca inculpatii, prin deciziile lor manageriale culpabile, au folosit metode de lucru neadecvate, care au creat conditii pentru circulatia aerului incarcat cu oxigen in spatiul exploatat. Acest  fapt  a dus la intetirea focurilor endogene ce au stat la baza producerii celor doua explozii. Probele administrate au evidentiat ca incalcarea de catre inculpati a dispozitiilor de securitate a muncii privind asigurarea aerajului a generat si acumulari de gaz metan in concentratie de peste 2% care, desi cunoscute, nu au fost raportate si cercetate, cu speranta ca activitatea din abataj va putea continua.

Evenimentul  s-a produs in momentul intalnirii celor doi factori : gazul metan in concentratie critica si focul endogen.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Prima explozie a fost rezultatul actiunii acestor factori cauzali la care se adauga decizia culpabila a inculpatilor de continuare a operatiilor de combatere activa a focului endogen aparut in abataj, in conditiile amplificarii focului si crearii unui pericol grav si iminent de explozie, pericol care s-a si concretizat apoi in deflagratia din data de 15.11.2008, orele 14.49, in urma careia au decedat  8 persoane, alte 9 fiind ranite.

Cea de-a doua explozie reprezinta rezultatul exclusiv al omisiunii inculpatului NECULA AURELIAN de a dispune evacuarea personalului salvator din zona calamitata, in care exista un pericol grav si iminent de producere a unui accident, care s-a concretizat in explozia survenita la orele 1830 in urma careia au fost ranite 6 persoane si au decedat alte 5.

Dosarul a fost inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Petrosani.”

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale