Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Gânduri de penal(ist)
18.04.2019 | Anton CENUȘE

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anton Cenușe

Anton Cenușe

Se schimbă justiția? Sau e doar o părere de-a mea eronată? Sau e doar o excepție? Sau…? Uite de ce întreb. Dosar penal. Fond. Pun concluzii de achitare (dar mă rog în sinea mea pentru maxim o suspendare). Prima surpriză. Instanța dispune achitarea. Evident, onor parchetul face apel. Supărați rău, ce mai! Ajung la Curte (…de Apel, clădirea aia frumoasă, de pe malul gârlei). Pregătit să mă opun la toate probele parchetului (lipsă teză probatorie, etc).

A doua surpriză. În ședință, dl. Procuror (tre` să scriu cu P mare), ne anunță că nu mai susține motivele privind achitarea, întrucât hotărârea de fond e legală sub acest aspect. Hop! M-am blocat! Io ce D-zeu să mai zic acum? Venisem pregatit pentru altceva. Na, zic în sinea mea, că iar m-a debusolat parchetul. Bălmăjesc două-trei vorbe (cu talent, evident), să vadă instanța că am idee de penal, cât de cât.

Surpriza nr. 3. Din oficiu, Curtea pune în discuție schimbarea incadrării. Adică din două fapte în concurs, în una singură. M-a luat cu amețeală. Caut pe la colegi un extraveral, ceva. Mă rog: „Doamne, dă-mi putere, că aici se întâmplă lucruri paranormale”. Trecem la concluzii pe apel. Partea civilă își restrânge apelul, susține doar aspecte cu privire la latura civilă. Mă gândesc că 1 Aprilie a trecut de mult, așa că pare serios tot ce se întâmplă. Mai zic încă două-trei vorbe și eu, tot așa să fac impresie. Plec din sala. Trist. Tot sistemul meu de valori s-a dărâmat. Parchetul susține lucruri întemeiate, instanța pare hotărâtă să facă dreptate. În ce lume trăim? Sau așa ar trebui sa fie? Nu mai știu.

20 de ani de profesie și uite prin ce trec.

Av. Anton Cenușe

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti