Procedura privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței
17 aprilie 2019 | Vlad BERCUÎn Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 285 din data de 15 aprilie 2019, a fost publicată Procedura privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței, din 04.04.2019.
Procedura de cesiune a creanțelor bugetare se aplică debitorilor aflați în procedura insolvenței, aceasta poate fi inițiată de creditorul bugetar, respectiv organul fiscal central, care s-a înscris în tabelul definitiv de creanțe cu creanțe bugetare, denumit în continuare organ fiscal.
Fac obiectul cesiunii creanțele bugetare înscrise de organul fiscal în tabelul definitiv de creanțe, rămase nestinse la data încheierii contractului de cesiune.
Cesiunea creanțelor bugetare poate avea loc numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) prețul cesiunii este cel puțin egal cu valoarea creanțelor bugetare, asigurându-se recuperarea integrală a creanțelor bugetare înscrise în tabelul definitiv de creanțe;
b) plata prețului cesiunii și recuperarea creanțelor bugetare se realizează într-o perioadă de maximum 3 ani de la data încheierii contractului de cesiune;
c) cesionarul justifică un interes public în vederea cesionării creanței;
d) constituirea de garanții, cu excepția situației în care plata se efectuează integral până la data încheierii contractului de cesiune.
Selecției cesionarului se realizează de către organul fiscal, procedură care are următoarele etape: publicarea anunțului anunțul, depunerea ofertelor, emiterea deciziei, încheierea contractului de cesiune.
Procedura încheierii contractului de cesiune este regelementată pe larg la art. 8-13, care cuprind și prevedere de stabilirea unor garanții adecvate.
Pentru mai multe detalii a se vedea Procedura integral.
Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII