JURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Camelia-Constanța Anghelache: În interiorul profesiei de avocat, nu tehnologia este cea care face diferența, ci dezvoltarea profesională
20.04.2019 | Alina MATEI

Alina Matei

Alina Matei

Camelia-Constanța Anghelache

Camelia-Constanța Anghelache

Alina Matei: Multumesc, stimata doamna avocat Camelia-Constanta Anghelache, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Dupa zeci de ani de practica a acestei profesii, care este opinia dumneavoastra legata de evolutia profesiei?

Camelia-Constanța Anghelache: A fost o perioada cand intrarea in profesia de avocat nu prezenta un grad mare de dificultate, fapt ce a determinat sporirea substantiala a numarului de avocati dar si o involutie a profesiei. Avocatii stagiari sunt supusi rigorilor pietei si nu prea se descurca. Avocatura si-a pierdut din stralucirea de odinioara.

Alina Matei: In mod clar, numarul avocatilor a crescut de la an la an. Plasa timpului a creat si oportunitati noi pentru avocati?

Camelia-Constanța Anghelache: Dupa perioada interbelica si odata cu modificarea statutului avocatului, s-au creat si oportunitati care au condus la o anumita specializare a avocatilor.

Alina Matei: Cum se cern avocatii buni?

Camelia-Constanța Anghelache: Cernerea o stabileste clientela, piata este cea care cerne, cerintele sunt tot mai mari, mai complexe, insasi avocatul se poate elimina din profesie daca serviciile oferite de catre acesta nu au un grad ridicat de profesionalism.

Alina Matei: Faptul ca tehnologia este tot mai prezenta in viata oamenilor, inclusiv a avocatilor, este o forma de disciplinare prin invatare continua sau se poate face avocatura si fara sa fii la curent cu ultimele tehnologii?

Camelia-Constanța Anghelache: In interiorul profesiei nu tehnologia este cea care face diferenta, ci dezvoltarea profesionala. Sigur, este bine sa fii in pas cu noile tehnologii dar aceasta nu creeaza o diferentiere asa cum o face pregatirea profesionala.

Alina Matei: De ce are nevoie comunitatea avocatilor?

Camelia-Constanța Anghelache: In primul rand de unitate, sa aiba teluri comune, sa urmeze proiecte comune, sa se apere de intruziunea celorlalte profesii in profesia de avocat, asa cum se intampla in ultima vreme. In perioada interbelica, aria de exercitare a avocaturii era mult mai larga, cuprindea mai multe domenii. In prezent, multe au fost transferate catre alte profesii. Constat ca in raport de notari, avocatul este pozitionat cu o treapta, poate doua mai jos, fara fundament real. La nivelul Baroului Bucuresti trebuie sa existe o initiativa sustinuta de aparare a avocatilor.

Alina Matei: Si in acest context, ati decis sa candidati pentru demnitatea de Consilier al Baroului Bucuresti. Care va fi aportul dumneavoastra pentru aceasta alegere?

Camelia-Constanța Anghelache: Problemele colegilor intalnite in instantele de judecata, doleantele lor, necesitatea largirii atribuţilor avocaţilor, m-au determinat sa-mi depun candidatura. Pana acum, nu am observat altceva decat o ingradire a sferei de atributii a avocatilor, pentru ca si notarul si avocatul nu fac altceva decat sa slujeasca semenilor. Avocatul are dreptul de avea acces la exact acelasi tip de informatie si in acelasi regim cum au notarii, executorii judecatoresti, procurorii și judecatorii, pentru ca toţi servim actul de justitie şi cetateanul. Este normal ca si avocatii sa aiba acest acces, in limitele legii si foarte clar stabilit. Sa gasim o modalitate de conlucrare, de colaborare cu instantele, asa cum se intampla la parchete, unde exista posibilitatea unui telefon si a unei discutii libere cu procurorul care instrumenteaza cazul sau cu politistul care instrumetează cazul in sensul de a intarzia putin audierea pentru ca avocatul este retinut la instanta sau la alta audiere. Este cazul cand avem dosare la mai multe instante si in localitati diferite, fara posibilitate de a asigura substituirea. Si aici ar trebui sa lucram, pentru ca trebuie sa ne ajutam intre noi, in mod cert, nu in detrimentul clientului. Sa avem un barou care sa lupte, am spus-o dintotdeauna, pentru recastigarea prestigiului profesiei de avocat. Există nevoia stringenta a actualizarii statutului avocatului.

Cred ca suntem datori ca fiecare om, in functie de puterea lui, sa faca ceva sau sa lase ceva in urma si cred ca aici este misiunea mea.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Camelia-Constanța Anghelache: Sa aiba incredere in profesia de avocat, asa cum si pana acum au avut-o, iar pentru colegii mei de breasla din cadrul Baroului Bucuresti, mesajul meu ar fi acela ca m-ar onora votul lor de incredere.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Camelia-Constanța Anghelache: Placerea a fost de partea mea!


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.