« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 15–19 aprilie 2019
19.04.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Abuz în serviciu. Efectuare urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, la data faptelor președinte al unei autorități din administrația publică locală, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitatea menționată, suspectul și-a îndeplinit, cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, respectiv a dispus, cu încălcarea normelor în materia finanțelor publice, efectuarea, de către Regia Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, a unor lucrări asupra unor obiective care nu erau administrate de către instituția pe care o conducea, unul dintre aceste obiective aparținând unei persoane juridice de interes privat, iar altul aparținând unei regii autonome de stat (Romsilva).

Ca urmare a acestor demersuri s-au achitat, în mod nelegal, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța, lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparținând unei regii autonome.

La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Trafic de persoane. Proxenetism. Trafic de droguri de risc. Alterare a integrităţii datelor informatice. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaţilor C.S.I. şi D.A.C., pentru săvârșirea infracțiuniilor de trafic de persoane, în formă agravată și în formă continuată, proxenetism, în formă continuată, trafic de droguri de risc, în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic, în formă agravată și în formă continuată, și de alterare a integrităţii datelor informatice.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, inculpatul C.S.I. a recrutat mai multe persoane de sex feminin cu scopul de le exploata sexual, prin obligare la practicarea prostituției, le-a adăpostit în apartamente închiriate în regim hotelier pe raza municipiul Cluj-Napoca și a altor orașe din România (printre care Sibiu, Craiova și Oradea) şi le-a înlesnit acestora activitatea de prostituţie, prin gestionarea unor conturi pe site-uri de profil, obținând sume de bani de pe urma practicării prostituției.

De asemenea, s-a reținut faptul că, pentru a constrânge persoanele vătămate să practice prostituția, inculpatul C.S.I. le-a drogat, prin injectarea cu heroină, creându-le astfel o stare de dependență față de această substanță.

În urma cercetărilor efectuate în prezenta cauză, a rezultat faptul că, inculpatul D.A.C. a deţinut şi a vândut droguri de mare risc (Metadonă) inculpatului C.S.I., pe care i le-a expediat acestuia sub formă de pachete prin intermediul firmelor de curierat.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 47 de comprimate de metadonă de 20 de mg., 12 comprimate de metadonă de 5 mg., 16 telefoane mobile, 11 cartele SIM, 2 memory stick-uri, 2 carduri de memorie, acte de identitate ale altor persoane, înscrisuri, un cântar electronic de mare precizie și sume de bani.

Tribunalul Cluj a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile a celor doi inculpați.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi. Trafic de droguri de risc și introducere în țară de droguri de risc. Percheziții.

Procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au realizat un număr de trei percheziții domiciliare pe raza județului Iași, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc și introducere în țară de droguri de risc.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anilor 2018-2019, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul A.P.-I. împreună cu alții au procurat din localitatea Valencia, Spania şi introdus în țară, fără drept, mai multe colete conținând disimulate cantități importante de cannabis (de ordinul kilogramelor) pe care le-a deținut, fără drept, la locuința sa din municipiul Iași, județul Iaşi și ulterior comercializat pe piață ilicită din municipiul Iași atât personal cât și prin intermediul altor persoane la prețul de 70 lei/gram, obţinând astfel foloase materiale injuste.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reţinut faptul că o persoană de cetățenie română aflată pe teritoriul Spaniei a procurat cantitatea de aproximativ 3 kg cannabis pe care a disimulat-o într-un colet printre alte bunuri și expediat-o în țară, în mod fraudulos, prin intermediul unui transportator internațional de persoane și colete.

La data de 12.04.2019, după ridicarea coletului, ce conținea cantitatea de aproximativ 3 kg cannabis, de la sediul societății de transport, inculpatul A. P.-I. a fost prins în flagrant în timp ce transporta împreună cu altă persoană pe raza municipiului Iași coletul ce făcea obiectul livrării cu substituirea totală a drogurilor.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, în locuința inculpatului A. P.-I.a fost descoperită cantitatea de 1200 grame cannabis, iar la locuința inculpatului F. C. a fost descoperită cantitatea de 418,61 grame cannabis, droguri de risc introduse în țară în mod fraudulos, în aceiași manieră în cursul lunii martie 2019 și deținute în scopul comercializării pe piața ilicită din municipiul Iași.

De asemenea, în urma perchezițiilor domiciliare au mai fost ridicate suma de 4100 lei, cântare electronice și mai multe medii de stocare a datelor informatice.

Valoarea de piață a cantității de 4,578 grame cannabis ridicate în vederea confiscării este de aproximativ 228.900 lei.

Inculpaţii A.P.-I. și F.C. au fost reținuți și prezentaţi la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă, iar prin încheierea de şedinţă din data de 13.04.2019 instanţa de judecată a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile a celor doi inculpați.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești. Efectuare de operațiuni cu substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, în vârstă de 29 și 30 de ani, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, inculpații au deținut, fără drept, în vederea comercializării pe raza municipiului Ploiești, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Cu ocazia efectuării activității de prindere în flagrant și a percheziţiei domiciliare au fost identificate, în vederea continuării cercetărilor, 300 de grame de substanțe cu proprietăți psihoactive (sub formă de materie vegetală și substanțe pulverulente), sumele de 6.495 de lei și 55 de euro și 6 telefoane mobile.

Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de luare a măsurilor preventive.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul teritorial Pitești. Constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată. Percheziții.

Procurorii DIICOT – Serviciul teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București, Ploiești, Brașov și Craiova și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov efectuează 46 de percheziții domiciliare pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Olt și Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 11 suspecți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

Simultan, se efectuează acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.

În fapt, s-a reţinut faptul că un număr de 11 suspecți, folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naționale și europene, vizualizând diferite cereri de transport. Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediție care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanții ai unor societăți comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.

Atașând email-urilor transmise fișiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecții au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identități, de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinație, valorificându-le în interes propriu.

În această modalitate, suspecții au ridicat de la societăți comerciale din spațiul Uniunii Europene , în principal, metale ( cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar și alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc).

S-a reţinut faptul că, prin folosirea a 7 adrese de e-mail spoof, în perioada 2017 – 2019, au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro.

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, fiind, totodată, citați în vederea audierii 25 de martori.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Prindere în flagrant. 

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracţionalităţii Transfrontaliere și Compartimentului Sprijin Operativ – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinți,au efectuat o acţiune de prindere în flagrant pe raza localităţii Slatina, judeţul Olt, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2018, un cetăţean sârb împreună cu alţi 3 suspecţi, cetăţeni români, au constituit un grup infracţional organizat care a acționat în mod coordonat în scopul săvârșirii unor infracțiuni din sfera contrabandei cu produse accizabile, respectiv ţigărete nemarcate sau marcate necorespunzător.

Din investigaţiile efectuate şi probele administrate până în prezent a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au colectat si achiziţionat cantităţi mari de ţigărete nemarcate sau marcate necorespunzător, de la diferite persoane din mai multe judeţe situate în nordul ţării, precum şi din judeţul Dolj. Ţigaretele erau transportate apoi în municipiul Drobeta Turnu – Severin, depozitate în diferite locaţii şi, ulterior, comercializate către alte persoane.

Astfel, o parte din membrii grupului, aflaţi fie în nordul ţării, fie în judeţul Dolj, au colectat cantităţi foarte mari de ţigarete, nemarcate sau fără marcaje fiscale corespunzătoare, pe care le deţineau în scopul vânzării ulterioare.

Membrii grupului din cel de-al doilea segment preluau de la aceştia cantităţi mari de ţigarete, pe care le transportau cu diverse autoturisme până la locurile de depozitare, după care le vindeau către persoane care le comercializau direct către consumatori.

S-a reţinut faptul că transportarea ţigaretelor s-a realizat în mod coordonant, folosindu-se un autoturism în care se afla baxurile cu ţigarete precum şi diferite alte autoturisme pe post de „antemergător”, scopul fiind acela de a evita o eventuală oprire în trafic a autovehiculului în care se aflau ţigaretele.

Al treilea segment era reprezentat de către persoane care achiziţionau cantităţi mici de ţigarete de contrabandă, de la membrii grupului infracţional din palierul doi, în scopul vânzării directe către consumatori, în pieţe şi în alte zone din oraş.

În seara zilei de 17.04.2019, în jurul orei 21:55, într-o staţie de alimentare situată pe raza localităţii Slatina, judeţul Olt, au fost identificate două autovehicule, dintre care un autoturism, înmatriculat în Bulgaria, şi o autoutilitară, înmatriculată în România, în care se aflau trei persoane, suspecţi în cauză, doi cetăţeni români şi un cetăţean sârb.

În urma controlului efectuat asupra mijloacelor de transport, a fost descoperită, în compartimentul marfă, într-un spaţiu special amenajat în pereţi dublii, cantitatea de 23.000 pachete cu ţigarete, în valoare totală de 276.000 de lei.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Înșelăciune prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice. Destructurare grup infracțional organizat.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiștii de investigații criminale ai Inspectoratului General al Poliției Române şi Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București și a județului Prahova, simultană cu una a autorităților judiciare și polițienești din Bulgaria, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.

În fapt, în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, în baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria, au fost desfășurate concomitent 17 percheziții domiciliare în România (5) și Bulgaria (12), ocazie cu care au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, dintre aceștia fiind reținuți 5 în Bulgaria și alți 5 în România pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

De asemenea, în cadrul acţiunii desfăşurate, au mai fost depistați și alți doi cetățeni bulgari căutați, pe numele cărora au fost de asemenea emise mandate europene de arestare de autoritățile bulgare.

În dosarul autorităţilor bulgare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul Republicii Bulgaria, mai multe persoane domiciliate pe raza oraşului Gorna Oryahovitsa, regiunea Veliko Tarnovo, au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârșirea fraudelor telefonice, grupul fiind organizat pe principiul clanului familial, mare parte dintre membrii săi având legătură de rudenie.

Din activitățile comune de cercetare desfășurate de către autoritățile din cele două state până în prezent, s-a stabilit faptul că, o parte dintre membrii grupului infracțional, se deplasau frecvent în România unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite și terminale mobile pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria pe care, prin invocarea unor pretexte evident nereale și folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de cele mai multe ori deosebit de însemnate, prejudiciul total fiind în sumă de peste 500.000 de euro.

Modul de acțiune al membrilor grupului, pe parcursul ultimilor aproximativ 2 ani, a fost evidențiat și prin schimbarea frecventă a locurilor de cazare, precum și prin cumpărarea a numeroase cartele telefonice și terminale mobile care au fost utilizate exclusiv la săvârşirea faptelor.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov. Trafic de persoane. Reținere.

procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M. S. A. N., cetăţean iordanian, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

În fapt s-a reţinut că în cursul anului 2018, inculpatul M. S. A. N, cu statut de refugiat în România, a recrutat o persoană vătămată în vârstă de 20 de ani, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituţiei.

S-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie-martie 2019 , inculpatul i-a facilitat persoanei vătămate transportul şi cazarea succesiv în Spania, Suedia şi Franţa, unde a constrâns-o prin ameninţări şi acte de violenţă fizică să practice prostituţia în folosul său.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul a recrutat-o pe victimă în luna mai 2018, pe o reţea de socializare, unde avea postări sub imaginea unei persoane publice care participa la emisiuni TV mondene.

Ulterior, după ce i-a câştigat încrederea pretinzând că doreşte o relaţie apropiată de lungă durată, începând cu luna ianuarie 2019 inculpatul a pretins şi a constrâns-o pe victimă să se prostitueze, în folosul său, sub ameninţări permanente şi a exercitat asupra sa acte de violenţă fizică care i-au indus o stare de teroare şi temere pentru viaţa sa şi a familiei sale.

În toată această perioadă, inculpatul nu i-a permis victimei să plece, să aibă legătura cu familia sa ori să beneficieze de sumele de bani obţinuţe din practicarea prostituţiei.

În luna martie 2019, după ce persoana vătămată a revenit în Bucureşti, a locuit cu inculpatul într-un apartament în zona Vitan, iar la data de 08.04.2019, în jurul orei 02:00, victima a reuşit să fugă din locuinţa închiriată, după ce anterior inculpatul a ameninţat-o cu un cuţit şi a agresat-o fizic de mai multe ori.

S-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie-martie 2019 inculpatul a obţinut, ca urmare a exploatării victimei la practicarea prostituţiei, suma de aproximativ 6000 de euro.

Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Biroul Teritorial Covasna. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I.-L., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

La data de 18.04.2019, cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost găsite și ridicate 249 de comprimate ecstasy, cannabis, două arme (una letală și una neletală), precum și muniție deținute în mod ilegal.

În cursul zilei de astăzi Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.