Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Diana Ghinculov: Avocatura poate fi o luptă cu sistemul, cu adversarul, uneori chiar cu tine


22.04.2019 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Diana Ghinculov

Diana Ghinculov

Alina Matei:Mulțumesc, stimată doamnă avocat Diana Ghinculov, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Ursita v-a adus în România, dorința de a schimba cerul Republicii Moldova cu cel al României sau ce anume a fost?

Diana Ghinculov: Vă mulțumesc pentru invitație. Propunerea de a vorbi despre fascinanta lume a avocaturii m-a surprins plăcut. Sunt onorată, pentru că sunt și eu un cititor fidel JURIDICE.ro.

Eu am ales profesia, nu facultatea, am știut că voi fi avocat înainte să dau examenul pentru admiterea în Baroul București. După liceu, am câștigat o bursă de studii în România și am avut de ales din topul celor mai bune universități din țară. Facultatea de Drept a Universității din București a câștigat detașat și este o alegere pentru care mă felicit și astăzi. Așa a început parcursul meu academic în lumea dreptului. Mi-am continuat formarea într-un program de Master în Dreptul Comunitar al Afacerilor la aceeași facultate, apoi a urmat admiterea la barou, absolvirea Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și ulterior definitivarea în avocatură.

Cred că alegerea unei profesii precum avocatura este dictată și de abundența legislativă care necesită interpretarea specialiștilor în domeniu, dar și de exigențele mediului de business, care solicită concursul experților în mod constant. Avocatura nu mi s-a întamplat, avocatura este ceva ce am ales să mi se întâmple. În cazul meu nu a fost ”sindromul Ally McBeal”, însă mă bucur că sunt avocat, pentru că și dacă nu m-aș bucura, tot avocat aș fi. Sunt prietenă cu planul bine făcut, cu pașii organizați și cu deciziile asumate. Știam că avocații, ca și doctorii, trebuie căutați înainte de a avea nevoie de ei și m-a urmărit alegerea unei profesii indispensabile societății.

Alina Matei: Ați fost bătăioasă tot timpul, pentru că încă din studenție ați fost implicată în tot felul de proiecte, sau trebuia, pentru a vă face remarcată, să munciți mai mult decât ar fi făcut-o, poate, un student român?

Diana Ghinculov: Încă din perioada studiilor mi-au plăcut provocările, timp de doi ani fiind Secretar General al Asociației Studenților în Drept. În cadrul ASD, am implementat alături de colegi și profesorii proiecte interdepartamentale de interes pentru studenți, am organizat evenimente cu profil academic. Ulterior, tot în perioada facultății, am lucrat ca asistent juridic la Transparency International – Centru Național Anticorupție. Cât despre ieșirea în evidență, majoritatea colegilor mei din facultate erau din provincie și fiecare își urma propriul drum fără ca lumina să bată pe locul nașterii. Faptul că aveam acces direct la fabrica de bomboane ”Bucuria” din Chișinău era avantajul meu geografic.

Alina Matei: Timpul trecut peste studenție ce a lăsat în urmă?

Diana Ghinculov: O hartă a bibliotecilor din București pe care o pot desena și în vis. ”Campania electorală” pentru câștigarea alegerilor în funcția de Secretar General al Asociației Studenților în Drept. Proiectele ELSA București. Cărțile mele dragi pe care nu am niciodată loc suficient să le depozitez așa cum mi-aș dori. Lecțiile de drept, dar și de viață savurate de la cei mai buni profesori de drept din țară. Și cel mai celebru banc:

” – Ieși în oraș?
 – Nu, am de învățat.
 – Ești în sesiune deja?
 – Nu, sunt studentă la drept.”

Alina Matei: Dorința de a deveni avocat când s-a cristalizat definitiv?

Diana Ghinculov: Să profesezi avocatura este ca un puzzle complicat, pe care îl rezolvi cu perseverență, atenție la detalii și viziune de 360o asupra problemei. Știam că viața de avocat este plină de agitație și aglomerație, o viață în care munca, dedicația pentru dilemele legale ale clienților și sacrificiul sunt indispensabile zi de zi. Acordarea serviciilor de asistență juridică calificată și efortul bine proporționat sunt în masură să genereze acele soluții și linii directoare solicitate de clienți, care sunt de fapt obligațiile profesionale, etice și deontologice ale acestei profesii.

O parte din profesorii mei de la Facultatea de Drept a Universității București se numărau printre fondatorii marilor case de avocatură din piața avocaturii de business. Am învățat de la profesorii mei că avocatura este ca un munte, îl urci greu, ai nevoie de multe ca să reusești, însă atunci când ajungi în vârf priveliștea pe care o savurezi acoperă orice greutăți prin care ai trecut până să ajungi acolo. După facultate, am continuat „cursa” pentru performanță și în profesie, mi-am concentrat eforturile asupra proiectelor în care m-am înrolat, pentru a corespunde exigențelor aceste profesii.

Alina Matei: Cum ați ajuns să lucrați cu doamna avocat Laura Istrate – fondatorul Laura Istrate Law Office?

Diana Ghinculov: După un lung și inedit interviu pe care l-am avut într-o frumoasă zi de mai, după ce mi-am creat convingerea că am scăpat de examenele din facultate sau de examenul de admitere în avocatură, șansa de a avea un maestru ca Laura Istrate a venit însoțită de un examen nou, unul care îmbina cunoștințele teoretice cu practicarea avocaturii de business. Înainte să începem efectiv colaborarea, mi s-au pus în brațe câteva bibliorafturi cu legislație specializată în domeniul energiei regenerabile și real estate, cu mesajul ”Ne vedem peste o luna”. Așa a început parcursul meu în aceste arii de expertiză, cu prima lecție despre specializarea în avocatură. Am învățat că o pregătire teoretică temeinică este absolut necesară înainte de a intra într-o nouă arie de practică. Am descoperit o profesie provocatoare, în care creativitatea, atenția la detalii, luciditatea, etica, onestitatea, înțelepciunea și documentarea permanentă sunt esențiale. În cadrul Laura Istrate Law Office m-am format ca avocat de business, fiind implicată în tranzacții de anvergură pentru clienți locali, dar și internaționali, în arii de competență diverse. În cadrul proiectelor coordonate am urmărit constant interesul de business al clienților și conformitatea consultanței de specialitate oferite cu normele legale interne și internaționale în vigoare.

Alina Matei: Avocatura, în mod clar, scoate din cel ce practică această profesie ce e mai bun. În folosul clientului și nu doar. Sau așa ar trebui să fie. Când v-ați dat seama că nu contează zi, noapte, mâncat până problema clientului nu se rezolvă?

Diana Ghinculov: Studiul, diversitatea, volumul și intensitatea preocupărilor mele profesionale s-au concentrat în arii de expertiză precum energie regenerabilă, fuziuni&achiziții, marketing&advertising, media&broadcasting, real estate, proprietate intelectuală, data protection sau drept societar. Activitatea mea curentă se derulează între consultanță juridică de business, analiza și identificarea implicațiilor juridice ale evoluțiilor legislative, dezvoltarea și supravegherea implementării strategiilor juridice care să răspundă guvernanței corporative și asistență de specialitate cu impact direct într-o afacere. Toate proiectele în care mă implic beneficiază de cel mai serios, asumat și particularizat tratament posibil, cu soluții adaptate flexibil și în interesul clientului final. Oamenii de afaceri nu sunt interesați de sfaturi teoretice bazate pe citate din lege. Complexitatea specifică unui business are nevoie ca avocatul să poată corela factorii care influențează o problemă, să identifice interdependeța dintre acești factori și să abordeze în mod practic problema clientului.

Cine intră în avocatură doar pentru a aduna onoruri și onorarii poate da greș. Avocatul, la fel ca medicul, are nevoie de pregătire fizică, psihică, intelectuală și emoțională 24/24 ore, 7/7 zile. Redactarea unui Due Diligence pentru achiziția unui business nu se încadrează mereu în programul 9:00-18:00, pronunțarea unei soluții importante poate avea loc și târziu, în noapte, micul dejun poate fi luat și în aeroport, la birou sau chiar la sediul clientului care are o urgență matinală. Încă din stagiatură trăiești aceste experiențe, când nu contează zi, noapte, somn sau pauză.

Ai nevoie de multă pasiune pentru această profesie, multă disponibilitate să înveți permanent, dar mai ales conștiința că totul e schimbător, chiar și jurisprudența aceluiași judecător. Pregătirea temeinică și îndelungată pentru un dosar/speță complexă te pot scoate din zona de confort, însă vin la pachet cu satisfacția finalului reușit, cu sentimentul că ești util și că cineva se poate baza pe opinia ta de specialitate. Când are o problemă, clientul vine la tine, când are o idee de business, cu tine, ca avocat, se consultă, când are un control de la autorități, tu ești gardianul cetății clientului.

Alina Matei: Dorința de a crește, de a fi mai bună, v-a dus spre specializări unde contactul cu oamenii de business este mai mare? Cred că nu sunteți genul care să vă uitați cum trece molatic timpul.

Diana Ghinculov: Sunt foarte organizată, cu planurile la purtător, cu idei de lucru clare și ușor de implementat, mi-am permis în timp să îmi formez singură strategia în activitatea de zi cu zi. Îmi place să mă bucur de independența alegerii clienților și de propriile rezultate și da, nu mă uit cum trece molatic timpul, las timpul să mă ajute să trec prin această profesie efervescentă.

Alina Matei: Cum faceți față zilelor de furtună? Oricât de organizați ar fi avocații, apare un ceva, la un moment dat, de îți vine să te faci tu furtună

Diana Ghinculov: Trebuie să mărturisesc faptul că îmi plac toate întrebările pe care mi le puneți, însă aceasta îmi este favorită! Avocatura poate fi o luptă cu sistemul, cu adversarul, uneori chiar cu tine. Câștigi sau pierzi, important este să nu pierzi lecția, indiferent de furtuna care ți-a servit-o. Dacă e stabilit prea devreme procesul tău, trezește-te și mai devreme, dacă ai prea multe întâlniri într-o zi, pregătește-te temeinic pentru toate, dacă ești solicitat și la telefon, și pe mail, și fizic de nevoile clienților, organizează-te mai bine. Dacă ai greșit într-o zi, încearcă sa nu persiști în aceeași greșeală și a doua oară. Iar la finalul unei zile furtună, fii convins de faptul că un client care are nemulțumiri reprezintă întotdeauna o oportunitate pentru afaceri mai bune și că toate nemulțumirile unui client, confrate sau alți participanți ai lumii juridice sunt o sursă de informare valoroasă pentru un avocat.

Alina Matei: Head of Legal al Grupului Lowe este poziția pe care o dețineți în prezent. Aproape de invidiat. Aproapele ascunde munca depusă pentru a ajunge aici. Care sunt provocările unei astfel de poziții?

Diana Ghinculov: După acumularea experiențelor ca Senior Lawyer în diverse arii de expertiză, am ales să intru pe un traseu profesional în calitate de avocat in house, pentru a implementa cunoștințele și expertiza juridică într-un domeniu nou, creativ, inovator și dinamic, așa cum este publicitatea și comunicarea. Calitatea de Head of Legal al Grupului LOWEunul dintre primele grupuri de comunicare de pe piață, ce are în portofoliu câteva agenții ce oferă servicii integrate de publicitate și comunicare, cu o istorie de peste 25 de ani, mi-a oferit oportunitate să-mi îmbogățesc experiența juridică cu abilități și cunoștințe specifice advertising-ului. Coordonarea activității juridice a Grupului LOWE necesită o gândire strategică cu orientare constantă spre soluțiile de business adoptate de Top Management pentru a atinge rezultatele urmărite la nivel de grup. Ca și Head of Legal, îmi folosesc cunoștințele din arii complexe de activitate care sunt tangente cu industria publicității, precum: modele de livrabile, structuri de bugete media, parametri fiscali și financiari care trebuie respectați la nivel de grup, politici de management, politici contabile, concepte creative, etc. Competențele esențiale și expertiza legală necesare pentru îndeplinirea obiectivelor setate de Top Management în cadrul planurilor de afaceri își pun amprenta asupra deciziilor de implementat în toate ariile industriei advertising. Este necesar un interes real pentru clienți și pentru campaniile publicitare, o comunicare excelentă cu partenerii interni sau externi. O altă provocare care derivă din această poziție este oferirea unei consultanțe de specialitate pentru Top Management și asigurarea legăturii interdepartamentale. Ai nevoie să argumentezi sau să redactezi opinii legale apte să demonstreze înțelegerea disciplinelor interdependente care compun un asemenea business, precum și valabilitatea, limitele și valoarea componentelor sale. Ai nevoie de soluții simple sau complexe, tradiționale sau inovatoare, să respecți termenele limită sau să reprioritizezi permanent urgențele în cele mai bune condiții de garanție și profesionalism. Și în această industrie este esențială atitudinea de tipul client oriented. Aici am ocazia în fiecare zi să pun în practică abordări profesionale curajoase și să profesez avocatura „la sursa”. Este o reală provocare să umanizez opinia juridică, să înțeleg motivația de business care formează întrebarea clientului și să mă conectez la modul de funcționare a afacerii.

Alina Matei: Experiența acumulată până acum face să fiți consultată nu doar în probleme legale?

Diana Ghinculov: Pe parcursul profesiei, am fost binecuvântată să întâlnesc adevărați profesioniști din diverse domenii, oameni care m-au încurajat să îmi pun în practică ideile și viziunile. Abordarea pluridisciplinară este obligatorie pentru a înțelege business-ul clienților în mod complex, dar mai ales pentru a fi scut legal al acestora. De exemplu, într-un proiect imobiliar, studiezi cu atenție istoricul dreptului de proprietate, conformitatea procedurii de autorizare cu normele legale, identifici riscurile și propui soluții de eliminare a acestora, redactezi si negociezi contractele sau asiști clientul pentru a solicita celeilalte părți reflectarea componentei financiare (scrisori de garanție bancară, finanțări sau contracte escrow) în tranzacția pe care acesta și-o asumă.

Alina Matei: Am citit materialul dumneavoastră privind avocații rebeli și conservatori. Vă regăsiți în ambele paradigme. Niciunul nu pare a fi un loc călduț. Clienții pot fi și ei calificați la fel?

Diana Ghinculov: Toată lumea se poate regăsi, într-o anumită etapă, în profilul de rebel, conservator sau oricare altă tipologie în afara celor două. Este important cine, unde sau cum este clientul, însă motivația reală a avocatului este dată de speța juridică pe care clientul o aduce spre soluționare. Ca avocat, trebuie să știi să jonglezi printre problemele juridice, să inovezi, să găsești soluții indiferent cine este subiectul de drept pe care îl consiliezi. Să nu promiți clientului ceva ce nu poţi realiza, dar să încerci să realizezi mai mult decât se așteaptă clientul să faci pentru el.

Alina Matei: În ce trebuie să creadă un avocat?

Diana Ghinculov: În el. Să știe să răspândească lumină juridică pentru clientul său, pentru ca întunericul să se risipească în adversar. Avocatura seamănă cu mersul pe bicicletă, menținerea echilibrului se poate realiza dacă vei continua să pedalezi. Pentru a reuși să jonglezi în mod experimentat cu toate izvoarele de drept, trebuie mai întâi să le cunoști foarte bine conținutul. De exemplu, abundența legislației este o realitate pentru toți specialiștii dreptului și, dacă tot nu putem direcționa vântul, măcar putem încerca să ajustăm pânzele. Să fii perseverent, să fii determinat să excelezi, să te perfecționezi, să respecți principiul confidențialității. Să știi cum să treci peste eșecuri, peste începutul anevoios, dar mai ales să știi să te pui în papucii celuilalt (client, judecător, adversar, ucenic). Să crezi în onestitate, în empatie, în pasiunea lucrului bine făcut, în valorile care aduc realizări în aproape toate domeniile vieții.

Alina Matei: La capitolul proiecte, ce ne puteți spune?

Diana Ghinculov: Profesional, îmi canalizez energia pentru dezvoltarea unor arii noi de practică pentru care, tradiţional, există o cerere sporită, cum ar fi insolvența, media și IT sau arbitrajul. Îmi doresc să acumulez noi cunoștințe necesare unor servicii diversificate prin atitudine pro-activă orientată către client, să anticipez cerinţele pieţii și să vin în întâmpinarea acestora. Am în agendă și participarea la anumite dezbateri sau seminarii de interes pentru ariile mele de expertiză, alături de alți specialiști în domeniu, indiferent dacă sunt speaker sau fac parte din audiență. Cred că orice dezbatere a unor teme de interes comun, poate reprezenta o activitate constructivă, din care ai ce învăța, pentru că ai acces la o înțelegere mult mai profundă a subiectului disputat.

Alina Matei: Când doriți să vă detașați, care sunt pasiunile care dau densitate timpului?

Diana Ghinculov: Fac sport – înot, urc pe munți, alerg. Sportul mă ajută să distrug bariere. Consum energie, ca să am mai multă energie. Îmi plac filmele și cărțile. Despre ce? Despre istorie, avocați sau corporații. În proiectele personale, iau decizii din inimă și îmi folosesc capul pentru a le face să funcționeze.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Diana Ghinculov: Accesați platforma JURIDICE.ro – o oportunitate de acreditare, un reper pentru lumea juridică și o prezență constantă în viața noastră profesională. Aici veți fi informaţi corect și în timp real despre cele mai actuale aspecte din domeniu, veți găsi un flux de materiale utile și veți fi aproape de noutate. Și nu uitați că progresul personal are o ușă care se deschide mereu din interior.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Diana Ghinculov: Și eu vă multumesc pentru inițiativă și pentru întrebările inspirate.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro