Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale formulate de inculpat
23.04.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în condițiile pronunțării asupra fondului excepţiei de neconstituţionalitate invocate de inculpat, instanţa își depăşește competenţa sa funcţională, substituindu-se, astfel, în atribuţiile Curţii Constituţionale. În speță, Înalta Curte a constatat că instanţa care s-a pronunţat cu privire la cererea de sesizare a excepţiei de neconstituţionalitate (art. 4 din noul C. pen.) a examinat, lapidar, exclusiv conformitatea dispoziţiilor criticate cu legea fundamentală, ajungând la concluzia că solicitarea formulată de inculpaţi se impune a fi respinsă, întrucât în speţă nu se invocă o veritabilă excepţie de neconstituţionalitate, ci se solicită o interpretare a unei norme juridice şi aplicarea în timp a legii penale mai favorabile, fără a se conforma art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul că nu a analizat cererea de sesizare a Curţii Constituţionale din perspectiva întrunirii condiţiilor de admisibilitate prevăzute de lege. (Decizia nr. 146 din 16 februarie 2018, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO