BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale formulate de inculpat

23.04.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în condițiile pronunțării asupra fondului excepţiei de neconstituţionalitate invocate de inculpat, instanţa își depăşește competenţa sa funcţională, substituindu-se, astfel, în atribuţiile Curţii Constituţionale. În speță, Înalta Curte a constatat că instanţa care s-a pronunţat cu privire la cererea de sesizare a excepţiei de neconstituţionalitate (art. 4 din noul C. pen.) a examinat, lapidar, exclusiv conformitatea dispoziţiilor criticate cu legea fundamentală, ajungând la concluzia că solicitarea formulată de inculpaţi se impune a fi respinsă, întrucât în speţă nu se invocă o veritabilă excepţie de neconstituţionalitate, ci se solicită o interpretare a unei norme juridice şi aplicarea în timp a legii penale mai favorabile, fără a se conforma art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul că nu a analizat cererea de sesizare a Curţii Constituţionale din perspectiva întrunirii condiţiilor de admisibilitate prevăzute de lege. (Decizia nr. 146 din 16 februarie 2018, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week