Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu CCR, Drept constituțional, Flux informații

CCR a organizat Conferința Internațională „Identitatea constituțională națională în contextul dreptului european”

22 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

Vineri, 12 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a organizat Conferința Internațională ”Identitatea constituțională națională în contextul dreptului european”, potrivit unui comunicat.

Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului, Sala Nicolae Bălcescu și s-a bucurat de reprezentarea instanțelor de jurisdicție constituțională din Austria, Republica Cehă, Republica Croația, Republica Federală a Germaniei,  Republica Ungaria, precum și de participarea unei delegații a Societății Federaliste pentru Studii de Drept și Politică Publică din Statele Unite ale Americii.

În deschiderea lucrărilor, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu a subliniat importanța analizării identității constituționale naționale, o tematică actuală în contextul evoluției dreptului european și al conturării tot mai pregnante a conceptului de identitate constituțională europeană. Dialogul judecătorilor constituționali trebuie considerat esențial pentru o mai bună cunoaștere, definire și abordare a multiplelor dimensiuni ale relației dintre cele două concepte.

Conferința a fost structurată în două sesiuni:

Sesiunea I: Identitatea constituțională  națională – un concept regăsit. Această sesiune a fost prezidată de Prof. Christoph Grabenwarter, Vice-președintele Curții Constituționale a Austriei și a inclus prezentările doamnei Brigitte Bierlein, președintele Curții Constituționale a Austriei, doamnei Dr. Yvonne Ott, judecător al Curții Constituționale a Republicii Federale Germania, domnului  Dr. Varga Attila, judecător al Curții Constituționale a României și a domnului Lubomir Majercik, Șef al Departamentului de analiză/cercetare, Curtea Constituțională a Republicii Cehe.

Sesiunea II – Relația dintre identitatea constituțională și principiul priorității dreptului tratatelor -7 a fost moderată de domnul Dr.  Sulyok  Tamás, președintele Curții Constituționale a Ungariei și a inclus prezentările domnului Prof. Dr. Andreas L. Paulus, judecător al Curții Constituționale a Republicii Federale Germania, ale doamnei Simona Maya Teodoroiu, domnului Marian Enache, judecători ai Curții Constituționale a României, doamnei dr. Marieta Safta, prim magistrat-asistent al Curții Constituționale a României, a domnului Dr. Mario Jelušić, judecător al Curții Constituționale a Croației și, în final, a domnului Dr.  Sulyok  Tamás, președintele Curții Constituționale a Ungariei.

Fiecare lucrare a prezentat atât aspecte teoretice, cât și exemple concrete din practica jurisdicțională a fiecărei curți constituționale participante, iar întrebările, discuțiile și răspunsurile formulate pe marginea acestora au constituit un excelent prilej de dialog deschis pentru cunoașterea aprofundată a variatelor abordări ale conceptului de identitate constituțională națională la nivel statelor europene reprezentate.

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

În cuvântul de închidere a Conferinței, președintele Curții Constituționale a mulțumit tuturor colegilor pentru contribuțiile aduse prin implicarea activă în dialogul judecătorilor constituționali și a constatat, din discuțiile purtate, faptul că, pe de o parte, există o serie de caracteristici fundamentale comune pentru identificarea identității constituționale naționale și că, pe de altă parte, acest concept se armonizează în mod complementar cu identitatea constituțională europeană. Totodată, a evidențiat rolul esențial al instanțelor constituționale de a interpreta Constituția/Legea fundamentală în spiritul protejării identității constituționale naționale și și-a exprimat speranța continuării dialogului judiciar în scopul menținerii și întăririi relațiilor de colaborare și colegialitate între jurisdicțiile constituționale.

Materialele ce au fost prezentate în cadrul conferinței  vor fi ulterior incluse într-un volum editat în limbile română și engleză.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories