Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Diferența dintre abuzul de încredere și alte fapte contra patrimoniului
29.04.2019 | Alina GAJA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a constatat că ceea ce caracterizează infracțiunile contra patrimoniului săvârșite prin nesocotirea încrederii este starea de fapt a bunurilor care constituie obiectul material al acesteia, bunuri care se regăsesc asupra făptuitorului în cazul infracțiunii de abuz de încredere sau sunt trecute din patrimoniul persoanei vătămate în patrimoniul inculpatului așa cum este cazul înfracțiunii de înșelăciune. Ceea ce deosebește abuzul de încredere față de alte fapte contra patrimoniului este modificarea abuzivă, nejustificată a calității sale de simplu detentor al unui bun mobil al altuia deținut în baza unui titlu și cu un anumit scop în aceea de pretins proprietar al acelui bun, sub aspectul laturii obiective infracțiunea realizîndu-se prin acțiunea de însușire a unui bun mobil al altuia, dispunerea de bunul altuia, folosirea pe nedrept ori refuzul de a-l restitui. Cu alte cuvinte bunul există în materialitatea lui însă, făptuitorul se comportă față de acesta ca un adevărat proprietar. În cazul infracțiunii de înșelăciune, în convenții, în forma prev. de art. 244 alin. 1 C.p.p pe parcursul executării unui contract în baza căruia făptuitorul a intrat în posesia bunurilor persoanelor vătămate, acesta induce în eroare persoanele vătămate prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și consecința pricinuirii unei pagube. Altfel spus făptuitorul prezintă o realitate deformată, afirmând că nu se află în posesia bunurilor, respectiv a banilor, fiindcă aceștia au fost cheltuiți cu prilejul  executării contractului, moment în care se realizează și inducerea în eroare a persoanelor vătămate. (Decizia penală nr. 7 din 10 ianuarie 2019, pronunțată de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti