ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Lunga seară de primăvară
22.04.2019 | Sanda ȘERBAN


Sanda Șerban

Sanda Șerban

Apus de primăvară mă înconjoară în drumul meu spre destinația aleasă. Planeta roșie îmi colorează chipul și hainele, iar ochii mei căprui par infraroșii. Dar tot în ochii mei se reflectă căldura soarelui prietenos.

Mergând eu așa de colorată de soare, florile de la taraba din colț par atât de frumoase, încât îmi dau impresia că mă așteaptă, că mă roagă să le privesc naturalețea, algoritmul petalelor și, cu toate acestea, ele rămân pe loc cu părere de rău că trecătorii sunt prea grăbiți, ca să le privească ori să le așeze fericiți la fereastra casei lor.

Și merg pe stradă ocolind băltoacele formate după ploaia de dimineață uitându-mă după verdele din grădinițele blocurilor situate de-a lungul și de-a latul șoselei. Luminile încep să se aprindă rând pe rând pe la case, iar întunericul pare că începe să pună stăpânire pe cartierul meu natal. Farurile mașinilor par niște licurici sub stâlpii de iluminat stradal, iar semafoarele par mai verzi ca niciodată. Verdele din grădinițele blocurilor este înlocuit treptat cu verdele semafoarelor, iar roșul soarelui de la apus a fost preluat de roșul semaforului.

Așadar, când este roșu la semafor trebuie să stăm pe loc, așa cum ar trebui să stăm pe loc să admirăm roșul apusului de soare. Acesta ne arată că are și alte treburi. Treaba este că peste zi soarele a stat destul de generos cu noi. Însă, treaba lui este să facă toți oamenii fericiți, iar pentru aceasta trebuie să stea cu unii o parte din timpul lui prețios, dar și cu alții care îl așteaptă încă de când se face întuneric la ei în cartierul de vest. Și, așa, toată lumea este fericită.

Soarele este prieten cu Luna, dar și cu noi. Pentru a crea un echilibru între noi și Luna, Soarele face mari sacrificii. El stă lângă noi și ne colorează chipul, hainele, viața. dar lângă Luna, Soarele face echipă cu ea și, astfel, Luna strălucește și mai abitir de bucurie că, din când în când, ne luminează și ea strada, cartierul, dormitorul. Când este Luna pe cerul fără de nori, pescărușii fac mare zarvă în spatele blocului în care locuiesc. Așa că Luna mă ajută să le văd aripile albe pe cerul întunecat de lumina Lunii.

Lumina albă sau lumina roșie, ambele își fac treaba cu mare pricepere. Iar lucrul lor este de o calitate mai bună decât a semafoarelor, a farurilor sau a becurilor ori fluorescentelor.

Când lumina ochilor este albă, înseamnă că Luna s-a ascuns în ochii noștri ca să n-o poată vedea soarele de deasupra capului, dar când ne uităm după soare, Luna se înroșește de ciudă că a fost descoperită în ochii în care ea însăși s-a oglindit.

Albă sau roșie, cum să fie lumina? Voi sub a cărei lumină vă ascundeți? Eu mă prefer lumina fericirii, iar culoarea fericirii este acea culoare redată de lumina sufletului în care Luna și Soarele fac echipă bună pe cerul plin de nori albi, care se joacă și se amestecă între ei, creând astfel o paletă foarte mare de figuri vesele sau triste, după cum le este dispoziția față de prietenii noștri: Soarele și Luna care ne zâmbesc întruna, așa cum vă zâmbesc și eu chiar acum și promit că am să vă zâmbesc mereu.

Acest articol este dedicat Zilei Planetei Pământ.

Sanda Șerban
Licenţiată în Știinţe juridice şi în Economie, specializarea Marketing

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate