Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Referendum consultativ: Recomandările Parlamentului pentru formularea întrebărilor
22.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Articole, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri, 17 aprilie, cu 258 voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și o abținere, proiectul de Hotărâre privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național. Preluând recomandările formulate în Raportul comun întocmit de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, Parlamentul a limitat, de facto, aria de formulare a întrebărilor supuse referendumului.

Explicit, recomandările Parlamentului privind demersul președintelui Klaus Iohannis se raportează la jurisprudența internă și la recomandările Comisiei de la Veneția, stabilind că referendumul este unul consultativ, întrucât „Președintele nu poate iniția un referendum legislativ” (Decizia Curții Constituționale nr. 70/1999). Invocând ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției (prin Legea nr. 365 din 2004) împreună cu art. 90 și art. 74 alin. (2) din Constituție, recomandarea adoptată de Parlament indică faptul că „problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea nu por face obiectul inițiativei legislative”. În aceeași logică este menționată și Decizia Curții Constituționale nr. 799/2011, potrivit căreia sunt exceptate de la referendumul cerut de Președintele „problemele de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției”.

Punctum saliens este însă reprezentat de referirea la Partea a III-a Pct. 3 din Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția, privind validitatea în sens material a textelor supuse referendumului, care „trebuie să respecte ansamblul legislației de rang superior (principiul ierarhiei normative). Ele nu trebuie să cotravină dreptului internațional sau principiile statutare ale Consiliului Europei (democrația, drepturile omului și preeminența dreptului – statul de drept)”. Circulus vitiosus constă însă în interpretarea ca fiind discriminatorie măsura privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, precum și asupra modului în care limitarea prerogativei Guvernului de a adopta ordonanțe de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare afectează funcționarea statului de drept.

Reținem caracterul eminamente consultativ al referendumului, rezultatul acestuia prezentând doar o semnificație politică, de care Parlamentul și Guvernul poate să (nu) țină cont.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti