Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Mădălina Afrăsinie: Faptul că un dosar „se judecă” în presă nu înseamnă că asupra mea se face vreo presiune
22.04.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Duminică, 21 aprilie 2019, jud. Mădălina Afrăsinie, președintele Secției a VI a Civilă a Tribunalului București, a acordat un interviu platformei cotidianul.ro.

Jud. Mădălina Afrăsinie: „Judecătorul trebuie să fie om! Este mai mult decât suficient. Să fie dornic de a învăța, să înțeleagă că nu le știe pe toate, că nu este un mic ”dumnezeu„ pe pământ, să citească foarte mult și nu doar cărți de specialitate, să înțeleagă că, pentru cel care vine în fața lui, dosarul acestuia este ”cel mai important” și, în consecință, trebuie să se aplece cu aceeași dăruire, așa cum se apleacă asupra fiecărui dosar.

Am protestat și eu în anul 2009 și mi-am învățat lecția…nu cred în proteste pentru că, situația din instanțe este mult mai rea decât în 2009, nimic nu s-a schimbat după acel protest. Așa că nu vă pot spune de ce protestează unii judecători.

De vreo câțiva ani, tot aud că se fac presiuni asupra judecătorilor… dar, încă nu mi-am dat seama cum se manifestă această presiune. Adoptarea unor legi care nu ne mulțumesc nu se poate încadra într-o formă de presiune. Repet, judecătorul nu face legi. Dacă o lege mă nemulțumește, îmi place să cred că sunt destul de inteligentă astfel încât să formulez o acțiune în cadrul căreia să ridic excepția de neconstituționalitate a articolelor care consider că îmi afectează independența si/sau inamovibilitatea…

Faptul că un dosar „se judecă” în presă nu înseamnă că asupra mea se face vreo presiune. Eu nu judec dosarul funcție de ce spune unul sau altul in presă, ci eu judec dosarul funcție de probele care se administrează. Așa că nu cred că este cazul să ne victimizăm pentru că asta înseamnă profesia aceasta.

Soluția pronunțată într-un dosar nemulțumeste pe cel care a pierdut, dar multumește pe acela care a câștigat. Evident, se mai întâmpla și ca o soluție pronunțată să nemulțumească toate părțile acelui dosar. Dar asta nu înseamnă că trebuie să privim ”suspect” pe judecătorul care a pronunțat acea soluție. Plus că trebuie să avem în vedere și faptul că nu toate dosarele care au fost pronunțate sunt și atacate la instanțele ierarhic superioare, fapt ce ma face să cred că, totuși, justițiabilii au încredere în noi,  judecătorii.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti