JURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul de intrare în profesia de avocat, martie 2019. Alexandru-Valentin Petrea: Îmi place libertatea specifică profesiei de avocat
23.04.2019 | Alina MATEI


Alina Matei

Alina Matei

Alexandru-Valentin Petrea

Alexandru-Valentin Petrea

Alina Matei: Mulțumesc, Alexandru, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru cel mai mare punctaj obținut la examenul de primire în profesia de avocat, sesiunea martie 2019!

Alexandru-Valentin Petrea: Şi eu vă mulţumesc pentru atenţia acordată, cu precizarea că nu mă simt deloc superior colegilor cu un punctaj mai mic, indiferent că au luat sau nu examenul.

Alina Matei: Care sunt rădăcinile alegerii Dreptului?

Alexandru-Valentin Petrea: În perioada liceului, am fost pasionat de ştiinţa istoriei şi am participat la numeroase concursuri legate de acest domeniu, foarte mulţi ajungând să-şi pună speranţa că voi urma această cale şi pe plan universitar. Curând, mi-am dat seama că ştiinţele pur teoretice nu îmi satisfac în totalitate dorinţa de cunoaştere, aşa că am dorit să încerc un domeniu mai practic, ataşat de realităţile vieţii, care să îmi ofere şi o nouă viziune asupra lumii. Având în vedere faptul că m-am axat încă de la început pe ştiinţele socio-umane, dreptul a fost o alegere mai mult decât minunată.

Alina Matei: Și avocat de ce ai dorit să te faci?

Alexandru-Valentin Petrea: Îmi place libertatea specifică acestei profesii, neprevăzutul ei în ceea ce priveşte clienţii şi cazurile, posibilitatea de a te afirma într-o sală de judecată ori în cadrul unei consultanţe pe care o oferi unei persoane care are nevoie de tine. De asemenea, un avocat are privilegiul de a face parte dintr-un colectiv consacrat de profesionişti, reprezentat de Baroul Braşov, în cadrul căruia sunt sigur că am să mă perfecţionez de-a lungul anilor. Eventualele dezavantaje ale profesiei se pierd pe nesimţite în inefabilul statutului de avocat.

Alina Matei: Cum ai crezut că o să fie examenul de primire în profesia de avocat și cum a fost el?

Alexandru-Valentin Petrea: M-am aşteptat la ceva care ne va pune serios la încercare, unde nu va exista milă faţă de eventuala noastră delăsare specifică anilor universitari şi care ne va pune serios atenţia la încercare. Chiar aşa a fost, dar până atunci luasem măsurile necesare pentru a mă lupta cum se cuvine cu situaţiile de care mă temeam şi nu am întâmpinat cine ştie ce dificultăţi.

Alina Matei: Care a fost metoda ta de învățare pentru acest examen?

Alexandru-Valentin Petrea: Am căutat să extrag esenţa din fiecare text de lege, încercând să înţeleg normele juridice până la stadiul în care să pot să le aplic cu dexteritate, abandonând stadiul simplei teorii. De asemenea, nu sunt deloc de neglijat tratatele de drept ale autorilor consacraţi şi codurile comentate, ele ajută la o cunoaştere sistematică şi în profunzime a regulilor de drept. Nu trebuie toceală, ci dăruire, pasiune şi curaj. Oamenii care susţin acest examen, indiferent de rezultat, sunt toţi nişte curajoşi!

Alina Matei: A obține un punctaj cât mai mare a fost un obiectiv?

Alexandru-Valentin Petrea: Nu chiar, am vrut să promovez examenul într-un mod cât mai onorabil, dar nu am vrut să întrec pe nimeni şi să caut pur şi simplu să mă afirm.

Alina Matei: Și când ai văzut că ești primul ți-a venit a crede?

Alexandru-Valentin Petrea: Am fost surprins, desigur, mai ales că am aflat de la părinţii mei acest lucru. Eu eram sigur că un punctaj de 91 de puncte nu te aruncă în vârful clasamentului, mai sunt 9 puncte până la 100. Mi-a fost suficient faptul că am promovat, locul întâi este o confirmare temporară a eforturilor depuse.

Alina Matei: Părinții te-au gratificat cu ceva pentru reușită?

Alexandru-Valentin Petrea: Ei mă gratifică şi dacă nu obţin nicio reuşită, mai ales că mă cunosc destul de bine şi sunt conştienţi că n-am nevoie de recompense pentru a fi bun.

Alina Matei: Avocatura înseamnă… o să încep eu: perseverență. Te rog să continui tu.

Alexandru-Valentin Petrea: În primul rând răbdare. Apoi, punctualitate, decenţă, bun-simţ, seriozitate, bunăvoinţă.

Alina Matei: Ai vrea să faci consultanță sau litigii? Pentru că oricum, până una alta, o să faci multe copii xerox 🙂

Alexandru-Valentin Petrea: Clientul care doreşte consultanţă va pretinde şi să-l reprezinţi la instanţă, mai ales dacă e mulţumit de sfatul primit. Aceste activităţi sunt mult mai interdependente decât s-ar crede, mai ales că oamenii care vin la avocat au cazuri foarte complexe, ce necesită de multe ori intervenţia instanţei ori a altei autorităţi publice.

Alina Matei: Ce o să faci dacă o să constați că nu mai progresezi?

Alexandru-Valentin Petrea: Consider că progresul este o noţiune relativă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Tind să fiu mulţumit de plenitudinea şi frumuseţea fiecărei clipe!

Alina Matei: Crezi în comori?

Alexandru-Valentin Petrea: Da, însă acestea trebuie prelevate şi împărţite conform legii!

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Alexandru-Valentin Petrea: Să aibă încredere în propriile lor forţe, să nu se lase descurajaţi, să aleagă doar ce este bine pentru aceştia!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Alexandru-Valentin Petrea: Şi eu vă mulţumesc pentru încrederea acordată!

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate