Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Executorul judecătoresc nu va dispune închiderea dosarului de executare silită decât după rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a anulat executarea silită
23.04.2019 | Vasile BOZEȘAN

Secţiuni: Articole, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vasile Bozeșan

Vasile Bozeșan

În cazul în care prima instanță admite contestația la executare și anulează executarea silită, executorul judecătoresc, în temeiul dispozițiilor art. 703 alin. (1) pct. 5, art. 720 alin. (5) și ale art. 651 alin (4) C. pr. civ., va dispune prin încheiere încetarea executării silite, fără însă a aștepta soluționarea apelului. Nu va dispune însă închiderea dosarului de executare silită decât după rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a anulat executarea silită.

Dacă se admite apelul, se schimbă/anulează sentința primei instanțe și se respinge contestația la executare silită, executorul judecătoresc va lua act de aceasta în dosar printr-un act procedural (încheiere sau proces-verbal) și va „relua” (însă nu în sensul tehnic prevăzut de art. 705 C. pr. civ.) executarea silită fără a fi necesară o cerere de reluare a executării silite în condițiile art. 705 C. pr. civ.

Prin admiterea apelului și respingerea contestației la executare silită dispare însuși temeiul (nulitatea executării silite dispusă de prima instanță) ce a stat la baza încheierii de încetare a executării silite conform art. 703 alin. (1) pct. 5 C. pr. civ., astfel încât cursul execuțional revine la momentul anterior anulării executării.

Judecător Vasile Bozeșan

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Neașteptat de reversibilă: încetarea executării siliteediția 267, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti