ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Executorul judecătoresc nu va dispune închiderea dosarului de executare silită decât după rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a anulat executarea silită

23.04.2019 | Vasile BOZEȘAN
Abonare newsletter
Vasile Bozeșan

Vasile Bozeșan

În cazul în care prima instanță admite contestația la executare și anulează executarea silită, executorul judecătoresc, în temeiul dispozițiilor art. 703 alin. (1) pct. 5, art. 720 alin. (5) și ale art. 651 alin (4) C. pr. civ., va dispune prin încheiere încetarea executării silite, fără însă a aștepta soluționarea apelului. Nu va dispune însă închiderea dosarului de executare silită decât după rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a anulat executarea silită.

Dacă se admite apelul, se schimbă/anulează sentința primei instanțe și se respinge contestația la executare silită, executorul judecătoresc va lua act de aceasta în dosar printr-un act procedural (încheiere sau proces-verbal) și va „relua” (însă nu în sensul tehnic prevăzut de art. 705 C. pr. civ.) executarea silită fără a fi necesară o cerere de reluare a executării silite în condițiile art. 705 C. pr. civ.

Prin admiterea apelului și respingerea contestației la executare silită dispare însuși temeiul (nulitatea executării silite dispusă de prima instanță) ce a stat la baza încheierii de încetare a executării silite conform art. 703 alin. (1) pct. 5 C. pr. civ., astfel încât cursul execuțional revine la momentul anterior anulării executării.

Judecător Vasile Bozeșan

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Neașteptat de reversibilă: încetarea executării siliteediția 267, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week