Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-62/19, Star Taxi App
24.04.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-62/19, Star Taxi App, cu următoarele întrebări:

1. Prevederile Directivei 98/34/CE (art. l pct. 2), astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE şi ale Directivei 2000/31/CE (art. 2 lit. a) care prevăd că serviciul societăţii informaţionale este “serviciul prestat în scopul obţinerii unei remuneraţii, la distanţă, prin mijloace electronice şi la solicitarea individuală a beneficiarului serviciului” trebuie interpretată în sensul că, o activitate de tipul celei prestate de STAR TAXI APP SRL (respectiv serviciul ce constă în punerea în legătură directă, prin intermediul unei aplicaţii electronice, a clienţilor taxi cu şoferi de taxi) trebuie considerată un serviciu specific societăţii informaţionale şi al economiei colaborative (ţinând cont de faptul că STAR TAXI APP SRL nu îndeplineşte criteriile avute în vedere de CJUE în paragraful 39 din Cauza C-434/15 referitoare la Uber pentru a fi transportator)?

2. În situaţia în care STAR TAXI APP SRL este considerat serviciu al societăţii informaţionale, prevederile art. 4 din Directiva 2000/31/CE, art. 9,10 şi 16 din Directiva 2006/123/CE precum şi art. 56 din TFUE introduc activitatea STAR TAXI APP SRL sub incidenţa principiului libertăţii de a presta servicii? În caz afirmativ, acestea se opun unei reglementări de tipul HCGMB nr. 626/19.12.2017 pentru modificarea şi completarea HCGMB nr. 178/2008 privind aprobarea regulamentului cadru, a caietului de sarcini şi a contractului de atribuire în gestiune delegate pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi-art. I, II, III, IV şi V?.

3. În cazul în care Directiva 2000/31/CE este aplicabilă în ceea ce priveşte serviciul prestat de STAR TAXI APP SRL, limitările prevăzute de un stat membru în privinţa libertăţii de a presta serviciul electronic, prin impunerea, în ceea ce priveşte serviciul, a obligaţiei de a deţine autorizaţie sau licenţă, constituie măsuri valide care reprezintă derogări de la art. 3 alin. 2 din Directiva 2000/31/CE, în conformitate cu art. 3 alin. 4 din aceeaşi directivă?

4. Prevederile art. 5 din Directiva 2015/1535 se opun adoptării fară notificarea prealabilă a Comisiei Europene a unei reglementări de tipul HCGMB nr. 626/19.12.2017 pentru modificarea şi completarea HCGMB nr. 178/2008 privind aprobarea regulamentului cadru, a caietului de sarcini şi a contractului de atribuire în gestiune delegate pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi-art. I, II, III, IV şi V?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.