Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Analiza incidenței Deciziei CCR nr. 297/2018. Apel respins
25.04.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Cluj a respins apelul formulat de inculpat împotriva sentinței de condamnare, prin care acesta a solicitat încetarea procesului penal pe motiv că a intervenit prescripția răspunderii penale, invocând interpretarea dispozițiilor art. 155 C. pen. dată prin Decizia CCR nr. 297/26.04.2018, precum și imposibilitatea legală de a se realiza o combinație între legi pentru a stabili legea penală mai favorabilă, respectiv art. 155 C.pen. și art. 123 vechiul C.pen. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a reținut pe de o parte că prin Decizia amintită, CCR face referire, în finalul considerentelor deciziei, la reglementarea anterioară, constatând că soluția legislativă anterioară prevăzută de art. 123 alin. 1 C. pen. anterior, îndeplinea condițiile de previzibilitate impuse prin dispozițiile constituționale analizate în prezenta cauză, revenindu-se practic la reglementarea întreruperii cursului prescripției din C.pen. anterior, iar pe de altă parte, Deciziile Curții Constituționale produc efecte numai pentru viitor, sens în care aplicarea lor retroactivă este exclusă, consecința fiind aceea că întreruperile cursului prescripției survenite anterior publicării deciziei, ca efect a unor acte ce nu se comunică suspectului sau inculpatului nu pot fi lipsite, retroactiv, de efecte; de asemenea, în mod corect instanța de fond a reținut că legea penală mai favorabilă este C. pen. anterior, în urma unei aprecieri globale în sensul Deciziei nr. 265/2014 a Curții Constituționale. (Curtea de Apel Cluj, Secția Penală, Decizia nr. 471 din 18 aprilie 2019 având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO