Acord între instituțiile europene ref. Fondul European de Apărare
23 aprilie 2019 | JURIDICE.ro
Joi, 18 aprilie 2019, la ultima sesiune plenară a Parlamentului European din cadrul acestui ciclu instituțional, europarlamentarii au aprobat înțelegerea comună negociată cu Președinția Română la Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană asupra Fondului European de Apărare. Întrucât aspectele financiare și alte aspecte orizontale ale Fondului vor depinde de acordul general privind următorul Cadru Financiar Multianual, negocierile cu Parlamentul următor vor continua pe baza progreselor înregistrate de Președinția Română la Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.
Echipa comună a Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene condusă de Excelența Sa-doamna Ambasador Luminița Odobescu, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Economiei (președinte), ai Ministerului Apărării Naționale (vicepreședinte și consilier pe probleme de apărare) și cu exponenții Parlamentului European a ajuns la comun acord cu privire la propunerea de Regulament a Comisiei privind Fondul European de Apărare. Această propunere este menită să promoveze o industrie de apărare inovatoare și competitivă în contextul Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. Un element central al Fondului este partea de inovare tehnologică ce are potențialul de a conduce la dezvoltarea unor tehnologii disruptive.
Niculae Bădălău, Ministrul Economiei: „Mă bucur să văd că Fondul European de Apărare devine realitate deoarece creează premisele consolidării competitivității industriei de apărare la nivelul întregii Uniuni, prin sprijinirea de colaborare și a cooperării în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare în acest sector.
Suntem cu toții conștienți de sinergiile importante și de economiile de scară care ar putea fi obținute prin deschiderea lanțurilor valorice din domeniul apărării din întreaga Europă, precum și noile posibilități pe care astfel de inițiative le-ar putea aduce în special întreprinderilor mici și mijlocii care anterior nu au activat în domeniu.
Aș vrea să menționez că propunerea Comisiei Europene prevede pentru prima oară sume considerabile, însă acestea vor fi agreate în contextul negocierii Cadrului Financiar Multianual 2021 – 2027.
Pe această cale, aș dori să încurajez companiile din industria de apărare să identifice parteneri la nivel european pentru a putea participa la proiecte colaborative. De asemenea, încurajez și companiile ce activează în domeniul civil și consideră că pot crea plus valoare în domeniul apărării prin cercetare – dezvoltare de tehnologii și produse destinate acestui sector special. Le sugerez să folosească toate instrumentele existente la nivel european,cum ar fi Acțiunea Pregătitoare pentru Cercetare în domeniul Apărării (PADR, EDIDP și cât de curând EDF), pentru a contribui la eliminarea deficiențelor forțelor sistemului național de apărare în materie de capabilități.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro