Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
 1 comentariu

Radu Canțăr: Este important ca dialogul cu instituțiile UE să se desfășoare sub imperiul cooperării loiale
24.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Radu Canțăr

Radu Canțăr

Comisia Europeană a clasat pe 11 aprilie 2019, opt proceduri de infringement în ceea ce privește România. În prezent sunt în curs 59 de proceduri de infringement declanșate împotriva României de Comisia Europeană, dintre care 31 privind transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE și 28 privind neîndeplinirea obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a directivelor UE. În cazul a alte 3 directive autoritățile urmează să notifice transpunerea efectivă în următoarea perioadă.

Radu Canțăr, agent Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ne oferă o imagine de ansamblu cu privire la soluționarea de către Comisia Europeană a procedurilor de infringement privind România, în interviul acordat pentru JURIDICE.ro. 

Vladimir-Adrian Costea: Domnule Canțăr, recent Comisia Europeană a clasat opt proceduri de infringement împotriva României. Care este situația actuală privind procedurile de infringment asupra cărora Comisia urmează să se pronunțe?

Radu Canțăr: Da, așa este, recent, în cadrul ultimului ciclu decizional al Comisei Europene, am avut plăcută surpriză de a constata că instituția europeană a luat decizia de a clasa 8 din cauzele ce vizează țara noastră. Satisfacția profesională a fost cu atât mai mare cu cât, o parte din aceste proceduri erau demarate încă anii 2016 și 2017 și exista riscul concret de a fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu solicitarea de a fi aplicate sancțiuni financiare împotriva României.

În prezent, împotriva României sunt deschise 28 de proceduri ce privesc necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a directivelor UE. Dintre acestea, în cazul a 13 proceduri consider că mai trebuie efectuate demersuri în vederea transpunerii, așteptând totodată un semnal pozitiv și de ce nu clasarea pentru alte 15 proceduri.

Vladimir Adrian Costea: Care sunt etapele pe care le parcurge Comisia în deschiderea/clasarea procedurilor de infringement?

Radu Canțăr: În calitatea sa de “gardian al tratatelor”, Comisia Europeană are posibilitatea ca, în temeiul art. 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene să demareze, ori de câte ori consideră că un stat membru nu si-a îndeplinit obligațiile ce decurg din această calitate, aceste proceduri de infringement.

Această procedură administrativă cunoaște două etape: punerea în întârziere și, în cazul în care încălcarea continuă sau Comisia nu acceptă justificarea oferită de statul membru, avizul motivat.

Atunci când statul membru oferă Comisiei Europene suficiente argumente și temeiuri  cauza se clasează, în caz contrar se ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, de altfel unica instituție care poate stabili și reține o încălcare a unei dispoziții ce face parte din ordinea juridică a Uniunii Europene.

Mă văd însă nevoit să punctez un element esențial, atât statele membre, cât și Comisia Europeană sunt obligate să respecte articolul 4 alin. (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, ce statuează principiul cooperării loiale.

Așadar un demers administrativ, așa cum este cazul acestor proceduri ce privesc neîndeplinirea obligațiilor, trebuie să se desfășoare, întotdeauna, potrivit Tratatelor, sub auspiciul cooperării loiale.

Vladimir Adrian Costea: La cât se ridică cuantumul total al amenzilor dispuse de Curtea de la Luxemburg împotriva României în ultimii ani?

Radu Canțăr: De la momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent statul român nu a fost sancționat financiar.

Din păcate, există create premisele unei astfel de sancțiuni legată de necomunicarea măsurilor naționale ce asigură transpunerea în legislația națională a Directivei 2015/849/UE, privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Fiind o procedură pe care eu am preluat-o în plină desfășurare la momentul numirii mele ca Agent Guvernamental pentru CJUE aș putea să ofer detalii doar cu privire la demersurile făcute sub mandatul meu în această cauză și vă pot garanta că într-un interval de timp relativ scurt au fost întreprinse foarte multe lucruri în acest sens. În concret, am semnalat constant necesitatea transpunerii, am organizat numeroase reuniuni pe marginea acestui subiect, am participat alături de ministrul delegat pentru afaceri europene de la acea vreme și reprezentanți ai instituțiilor naționale la Bruxelles la consultări cu comisarul european responsabil de domeniu. Vorbim totuși despre o directivă ce trebuia transpusă din anul 2016.

Aș vrea doar să menționez că acest guvern a asigurat transmiterea către legislativ a proiectului de act normativ, în timp util, și mă rezum la asta, pentru ca dezbaterea poate continua steril.

Cel mai probabil Curtea de Justiție a Uniunii Europene va organiza și o dezbatere orală a cauzei, prilej cu care vom avea posibilitatea de a prezenta pe larg argumentele României, fiind deja anunțate 4 state membre care au intervenit în susținerea argumentelor noastre.

Vladimir Adrian Costea: Cum vă explicați faptul că în actualul ciclu decizional al Comisiei nu a fost declanșată nicio procedură de infringement împotriva României?

Radu Canțăr: Așa cum am mai declarat public, este pentru prima dată în ultimii ani când în cadrul unui ciclu decizional al C.E. sunt luate doar decizii de clasare, fără a fi declanșată sau continuată o altă procedură.  Fără doar și poate este și meritul instituțiilor și al funcționarilor ce gestionează problematica afacerilor europene din instituțiile administrației centrale naționale, care au înțeles foarte bine mesajul transmis, în sensul că asigurarea transpunerii la timp în mod complet și corect a directivelor UE reprezintă o exigență de la care instituția UE nu face excepție.

Vladimir Adrian Costea: Cum s-a desfășurat dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene în timpul mandatului dumneavoastră?

Radu Canțăr: Reiterez și completez cele afirmate anterior, este foarte important ca dialogul cu instituțiile Uniunii Europene să se desfășoare sub imperiul cooperării loiale. Eu unul țin foarte mult la respectarea acestui principiu fundamental al Uniunii Europene. Potrivit legislației naționale, Agentul Guvernamental este persoana responsabilă să reprezinte interesele statului român în fața CJUE care gestionează și relația cu Comisia Europeană în cadrul procedurilor de infringement. Totuși este foarte important de subliniat faptul că răspunsurile formulate de noi în diferitele cauze gestionate se bazează substanțial pe contribuțiile oferite de instituțiile naționale responsabile de domeniul vizat în cauză. Acesta este practic mandatul în temeiul căruia se întemeiază orice clarificare oferită.

Vă mulțumesc pentru interesul constant manifestat față de problematica procedurilor deschise de Comisia Europeană împotriva statului român și pentru că suntem în Săptămâna Mare, profit de ocazie de transmit și eu tuturor cititorilor: Un Paște liniștit !

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti