Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Incompatibilitate consilier juridic la prefectura – asociat unic si administrator intr-un SRL de consilieri juridici
27.08.2009 | JURIDICE.ro


Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, republicata, a constatat faptul ca doamna INSURATELU CECILIA s-a aflat, in perioada 17.01.2006 – 18.06.2008, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent atat calitatea de functionar public in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi, cat si calitatea de asociat unic si administrator al SOCIETATII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L. din Iasi.

Potrivit unui comunicat al ANI, „la data de 02.03.2009, Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata de catre Institutia Prefectului Judetului Iasi, cu privire la o posibila stare de incompatibilitate in care se afla doamna INSURATELU CECILIA, functionar public in cadrul Directiei Juridice din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi.

Prin sesizarea sus-mentionata, se aduce la cunostinta Agentiei Nationale de Integritate ca doamna INSURATELU CECILIA detine atat calitatea de functionar public la Institutia Prefectului Judetului Iasi, cat si cea de asociat unic (incepand cu data de 17.01.2006) si administrator al SOCIETATII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L, situatie ce contravine prevederilor legale in vigoare. Potrivit Legii nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, ”calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum  si cu functiile de demnitate publica”, iar ”functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza, respectiv in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata”. De asemenea, conform art. 56, alin.(1) si (2) din Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, “Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic si nu pot fi detinute functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ. ”

In temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, si luand in considerare faptul ca functionarii publici, inclusiv cei cu statut special, sunt obligati sa completeze si sa depuna declaratii de avere si de interese, s-a procedat la verificarea prealabila, fiind analizate documentele depuse prin sesizare, inclusiv declaratia de interese a doamnei INSURATELU CECILIA, rezultand urmatoarele:

1. incepand cu data de 17.01.2006, doamna INSURATELU CECILIA a fost numita in functia publica de consilier juridic la Institutia Prefectului Judetului Iasi;

2. doamna INSURATELU CECILIA a indeplinit, incepand cu 22.02.2008, functia publica de Șef serviciu al Serviciului Verificarea Legalitatii, Aplicarii Actelor Normative, Contencios Administrativ si Urmarirea Aplicarii Actelor cu Caracter Reparatoriu, din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi;

3. la data de 25.02.2008, doamna INSURATELU CECILIA a fost imputernicita, pana la ocuparea prin concurs, sa exercite temporar atributiile functiei publice de conducere – Director executiv al Directiei Juridice din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi;

4. in urma sustinerii, in perioada 17 – 18 iunie 2008, a concursului pentru ocuparea functiei publice de  conducere – de Director executiv al Directiei Juridice din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi, doamna INSURATELU CECILIA a fost numita, incepand cu data de 1 iulie 2008, in aceasta pozitie;

5. in declaratia de interese, depusa la data de 26.05.2008, doamna INSURATELU CECILIA a declarat situatii neconforme cu realitatea. La rubrica nr. 1, ce face referire la calitatea de asociat sau actionar la societati comerciale, companii/societati nationale, institutii de credit, grupuri de interes economic, precum si membru in asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale, nu a declarat calitatea de asociat unic la SOCIETATEA PROFESIONALA DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L., cu sediul in Municipiul Iasi. De asemenea, la rubrica nr. 2, ce face referire la calitatea de membru in organele de conducere, administrare si control ale societatilor comerciale, regiilor autonome, companiilor/societati nationale, institutiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociatiilor sau fundatiilor sau al altor organizatii neguvernamentale, nu a mentionat calitatea de administrator pe care o detine in cadrul aceleiasi societati profesionale.

Intrucat, in urma verificarii prealabile, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea prevederilor legale privind regimul incompatibilitatilor, la data de 04.03.2009, in temeiul art. 45, alin. (1) din Legea nr. 144/2007, republicata,   s-a procedat la declansarea procedurii de verificare propriu-zisa a starii de incompatibilitate intre functia publica si, calitatile de asociat unic si respectiv, administrator al unei societati comerciale detinute de catre doamna INSURATELU CECILIA.

Procedura de instiintare, asa cum este prevazuta de Legea nr. 144/2007, republicata, a fost indeplinita in baza mandatului postal (cu confirmare de primire) din data de 10.03.2009, prin care doamna INSURATELU CECILIA a fost informata despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese si regimul juridic al incompatibilitatilor. Ca urmare a faptului ca aceasta nu s-a prezentat la oficiul postal in vederea ridicarii corespondentei, s-a procedat la transmiterea unei noi instiintari, la data de 09.04.2009, pentru care, un membru al familiei persoanei verificate, a semnat confirmarea de primire.

Din datele puse la dispozitie de catre Oficiul National al Registrului Comertului, au rezultat urmatoarele:

– doamna INSURATELU CECILIA este asociat unic, cu un procent de participare la beneficii si pierderi de 100%;

– doamna INSURATELU CECILIA detine functia de administrator al SOCIETATII PROFESIONALE DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L;

– SOCIETATEA PROFESIONALA DE CONSILIERI JURIDICI-CELIAS CONSULTING S.R.L. a functionat in perioada 14.01.2005 – 18.06.2008 (suspendarea activitatii).

Doamna  INSURATELU CECILIA nu a efectuat de la data de 17.01.2006 – momentul numirii in functia publica – si pana la 18.06.2008 – cand a fost suspendata activitatea societati comerciale, niciun demers pentru a iesi din starea de incompatibilitate in care se afla, desi, potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, avea posibilitatea legala sa faca acest lucru.

Astfel, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 144/2007, republicata, coroborate cu prevederile Legii nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a constatat faptul ca, in perioada 17.01.2006-18.06.2008, doamna INSURATELU CECILIA s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat functia publica este incompatibila cu calitatea de asociat unic si administrator al unei societati.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, republicata, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

“In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate