Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Câți bani ia statul de pe munca ta – calcul în 5 secunde
24.04.2019 | Mircea CĂPĂȚÎNĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Căpățînă

Mircea Căpățînă

Pe scurt despre ce-i lung

Salariul e compus din vreo 4 taxe. Înainte erau mai multe, acum a scăzut numărul lor, nicidecum și valoarea totală, 3 plătite de angajat și 1 de firmă. În teorie și în acte! În practică… vezi mai jos.

Cum e cel mai ușor să calculezi care câți bani ia, respectiv plătește

Pornind de la sfârșit, babește, fără să ne legăm de cum se face contabilicește. De ce? Pentru că așa e banal de calculat, ușor de ținut minte și cu acuratețe de >95%. Și cum e ușor de ținut minte sper să-ți las un pitic pe creier și să-ți amintești mereu, mereu, mereu!

Și iată “formula magică”: statul ia cam 75% din cât iei tu în mână. La fiecare 100 lei pe care-i iei tu, statul ia vreo 75 de lei. Dacă tu ai 3000 de lei în mână, statul, pe munca ta, ia cam 2250 de lei. Firma plătește 3000 + 2250=5250 de lei. La 4000 ai tăi, statul ia 3000 și firma plătește 7000. O bucurie!

Desigur, nu vorbim de cazurile cu plata la negru spre care multe firme sunt împinse pentru că nu au de ales.

În practică, o realitate care nu place nimănui

Scriam mai sus că, scriptic, 3 din 4 taxe sunt plătite de angajat, doar că, în practică, eu nu am auzit niciodată vreun cunoscut sau pe cineva la angajare să ceară salariul brut sau să discute despre costul total cu salariul lui așa că, generalizând, putem spune că doar firmele plătesc taxe, chiar dacă, scriptic, ele sunt trecute la angajat.

Când, la angajare, cerem 2500 net și nu știm (să fim sinceri, mai nimeni nu știe!) și nici nu ne interesează cât plătește firma în plus, nu putem vorbi de taxele pe care le plătim noi. Noi vrem x mii în mână punct.

Nu e vorba că statul nu ia mulți, mult prea mulți bani de pe angajați, ci despre ce înseamnă acei bani pentru aceștia. Buba e următoarea: oamenii, cerând și știind doar salariul net, nu simt că dau banii ăia mulți la stat și atunci îi doare mai puțin de cum arde statul banii. Banii sunt ai statului, undeva, acolo. Știm că vin de la noi, dar nu simțim asta și atunci ne doare mai puțin de cum sunt făcuți praf.

Acum gândește-te pentru o clipă: dacă ai primi toți cei 7000 de lei în „mână”, după care ar trebui să plătești tu, cu mâna ta 3000, în fiecare lună, cum te-ai simți? Te-ar interesa mai tare ce se întâmplă cu banii ăia?

Mircea Căpăţînă, co-fondator Smart BillPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.