ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

#DenimDay: Spune “NU” violenței sexuale!
24.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Ne preocupăm prea adesea de subiecte trecătoare, în loc să ne aplecăm cu mai multă atenţie asupra problemelor importante ale societăţii. Unul dintre subiectele care ar merita o amplă analiză în spaţiul public este reprezentat de dimensiunea violului şi multitudinea formelor de violență și hărţuire sexuală pe care le identificăm în comunitățile fundamentate și întreţinute de structurile dominant patriarhale existente în cadrul culturii locale.

Neglijăm astfel efectul generat de amplificarea fenomenului violenței şi hărțuirii sexuale, care conduce la apariția ierarhiilor de gen, victimele fiind supuse în mod constant la traume fizice și emoționale. Simultan, lipsa de sancționare și de semnalare a cazurilor de violență şi hărțuire sexuală de către autorități și membrii comunității, limitează posibilitățile de prevenire a abuzurilor și de protejare a persoanelor supuse la violențe fizice, verbale, emoționale, sexuale.

În acest an, a 20-a ediție a Campaniei #DenimDay readuce în prim plan complexitatea dimensiunii violenței sexuale în cadrul societății, reușind să depășească obstacolele psihologice, emoționale și sociale pe care le întâmpină persoanele agresate. Pentru a promova toleranța zero față de violența sexuală asupra femeilor și fetelor, milioane de persoane din întreaga lume devin, pentru o zi, vocile unor femei care au trăit experiența unui abuz sexual. În semn de solidaritate cu victimele abuzului sexual, campania #DenimDay te invită să porți pe 24 aprilie blugi și să-i încurajezi și pe colegii tăi să-ți urmeze gestul.

* În anul 1992, un judecător al Curții Supreme de Justiție din Italia a anulat printr-o decizie o condamnare pentru viol, motivând că victima purta blugi strâmți și ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt a însemnat consimțământul victimei. Decizia controversată a fost criticată a doua zi de către femeilde din Parlamentul Italian care au venit la serviciu purtând blugi, încălcând protocolul vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Începând din acel an, Campania Denim Day se desfășoară în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, pentru a trage un semnal de alarmă asupra fenomenului violenței sexuale.

Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate