TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Procedura privind exceptarea unor contracte sectoriale de la aplicarea OUG nr. 34/2006
27.08.2009 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 584 din data de 21 august 2009 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 827/2009 pentru aprobarea Normelor privind procedura specifica pentru elaborarea si transmiterea cererii de constatare a faptului ca o anumita activitate relevanta este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat.

Hotararea stabileste cadrul legal necesar aplicarii Deciziei Comisiei 2005/15/CE din 7 ianuarie 2005 de stabilire a normelor de aplicare a procedurii prevazute la art. 30 din Directiva 2004/17/CE a Parlamentului European si a Consiliului, de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale, transpus prin art. 248 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Articolul referit prevede ca dispozitiile O.U.G. nr. 34/2006 nu se aplica pentru atribuirea contractelor sectoriale daca activitatea relevanta pentru care sunt destinate este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat.

Potrivit Normelor, in ipoteza in care considera ca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea art. 248 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita Comisiei Europene sa decida cu privire la aplicabilitatea articolului la activitatea relevanta avuta in vedere. In acest sens, autoritatea contractanta va transmite Comisiei o cerere in conformitate cu dispozitiile Deciziei Comisiei 2005/15/CE din 7 ianuarie 2005, decizie publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (“JOUE”) nr. L7 din 11 ianuarie 2005.

In situatia in care in domeniul activitatii relevante cu privire la care se transmite cererea mentionata, exista o autoritate de reglementare, autoritatea contractanta are obligatia de a transmite cererea mai intai acestei autoritati. Autoritatea contractanta va anexa la cererea transmisa Comisiei Europene punctul de vedere argumentat al autoritatii de reglementare cu privire la faptul ca activitatea relevanta care face obiectul solicitarii este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat.

Autoritatea contractanta are obligatia de a notifica Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice cu privire la cererea transmisa, in termen de maxim 5 zile de la transmiterea acesteia catre Comisia Europeana. Notificarea va fi insotita de o copie a cererii transmise si, daca este cazul, de o copie a punctului de vedere al autoritatii de reglementare in domeniu.

Autoritatea contractanta va beneficia de aplicabilitatea prevederilor art. 248 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2006 in urmatoarele cazuri:

  • Comisia a adoptat o decizie prin care constata ca activitatea relevanta este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat;
  • dupa expirarea unui termen de 3 luni de la primirea cererii, daca in acest termen Comisia nu a adoptat nici o decizie si nici nu a anuntat o prelungire a perioadei initiale de analiza;
  • dupa expirarea unui termen de 6 luni de la primirea cererii, daca in acest termen Comisia nu a adoptat nici o decizie, desi a anuntat o prelungire a perioadei initiale de analiza.

In ipoteza in care beneficiaza de aplicabilitatea prevederilor mentionate mai sus, autoritatea contractanta are dreptul de a atribui contractele sectoriale destinate activitatii relevante prin aplicarea unei proceduri proprii interne care trebuie sa asigure promovarea concurentei intre operatorii economici si respectarea principiilor transparentei, tratamentului egal si nediscriminarii.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate