TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Modificari privind supravegherea atribuirii contractelor publice
27.08.2009 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 570 din data de 17 august 2009 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice nr. 122/2009 pentru modificarea Regulamentului privind supravegherea modului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobat prin Ordinul nr. 107/2009.

Modificarile vizeaza in special urmatoarele aspecte:

 • procedura de supraveghere;
 • drepturile agentilor constatatori;
 • anexele la Regulament.

Procedura de supraveghere

In primul rand, prin noile reglementari se face distinctia intre dosarul de supraveghere si dosarul final de control.

Astfel, dosarul de supraveghere va fi intocmit pe parcursul procedurii de supraveghere si va contine urmatoarele documente:

 • opisul documentelor de control;
 • sesizarea;
 • nota de informare;
 • comunicarea privind inceperea procedurii de supraveghere;
 • comunicarea privind incetarea procedurii de supraveghere;
 • documentele aferente fiecarei proceduri de atribuire supuse verificarii;
 • declaratia pe propria raspundere a conducatorului autoritatii contractante/operatorului economic sau a reprezentantului legal;
 • notele explicative.

In schimb, dosarul final de control va cuprinde raportul de control care se va intocmi de echipa de control la sfarsitul procedurii de supraveghere, precum si celelalte documente pe baza carora acesta a fost intocmit.

In cazul in care se constata savarsirea unei contraventii prevazute de O.U.G. nr. 34/2006, agentii constatatori vor intocmi un proces-verbal de constatare si sanctionare. Masurile de prevenire, stopare sau remediere a efectelor produse de incalcarea ori eludarea dispozitiilor legale referitoare la procedura de atribuire, altele decat aplicarea de sanctiuni, vor fi adoptate prin decizia Colegiului consultativ, care se va atasa dosarului de control.

Totodata, s-a precizat faptul ca orice persoana interesata poate sa solicite informatii cu privire la documentele cuprinse in dosarul final de control.

Nu in ultimul rand, Ordinul prevede ca, in functie de volumul si complexitatea dosarului de achizitie publica, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (denumita in continuare “A.N.R.M.A.P.”) poate sa emita rapoarte intermediare.

Drepturile agentilor constatatori

Propunerile privind utilizarea masurilor de prevenire, stopare sau remediere a efectelor produse de incalcarea sau eludarea dispozitiilor legale in organizarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica si de concesiune de lucrari si de servicii, altele decat aplicarea de sanctiuni, se vor transmite de catre agentii constatatori Colegiului consultativ, iar nu presedintelui A.N.R.M.A.P., astfel cum era prevazut in reglementarea anterioara.

Anexele la Regulament

Anexa nr. 8 la Regulament – Propuneri la raportul de control – a fost modificata, fiind inlocuita cu un nou model de formular.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate