Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Celebrăm Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, dar ne lipsește cultura antiplagiat
25.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Articole, Dreptul proprietatii intelectuale, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

“Împăratul mergea acum sub baldachin şi toţi oamenii de pe străzi şi de la ferestre spuneau: „Ce minunate haine are împăratul! Ce trenă straşnică! Ce bine îi vin!” Nici unul nu voia să spună că nu vede nimic; fiindcă atunci lumea ar fi zis că nu-i priceput în slujbă sau că-i prost de dă în gropi. Nici o haină de-a împăratului nu stârnise atâta bucurie printre oameni.” [1]

Vineri, 26 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, ocazie cu care este adusă în discuție necesitatea de a promova și proteja contribuția drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) (în ceea ce privește brevetele, mărcile, desenele și modelele industriale, soiurile de plante, indicațiile geografice, respectiv drept de autor). Pentru a facilita dezvoltarea inovării și creativității, dincolo de organizarea unor evenimente punctuale, avem nevoie, în primul rând, de o cultură antiplagiat, pentru a combate astfel diferitele forme de impostură pe care le întâlnim, de cele mai multe ori, în mass media și în mediul academic.

Discuția despre onestitatea s-a raportat însă, în ultimii ani, doar la anumite figuri politice, tema fiind de altfel extrem de politizată. Printre care au fost acuzați în spațiul public de impostură academică pentru plagierea unor fragmente, pasaje sau părți semnificative din lucrarea de doctorat îi regăsim pe Victor Viorel Ponta, Ioan Man, Laura Codruța Kövesi, Lia Olguța Vasilescu și Mihai Tudose. Deși au ținut pagina întâi a publicațiilor din România, scandalurile de plagiat nu au produs o schimbare de paradigmă în vederea combaterii imposturii la toate nivelurile. Recent, jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de către un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, în contexul în care aceasta a adus în discuție cazurile de plagiat ale absolvenților instituției.

Problema privind impostura este însă mult mai extinsă, dacă ne referim și la articolele publicate în mediul online sau la proiectele realizate de elevi și studenți la diferite materii. Infracţiunile contra proprietăţii intelectuale prezintă multiple forme, mai mult sau mai puțin sesizabile, motiv pentru care, de facto, proprietatea intelectuală devine lipsită de însăși atributul proprietății, în lipsa unor mecanisme și structuri sociale care să prevină și să sancționeze infracțiunile asupra acesteia.

Excitant pentru mass media, provocator pentru mediul academic, acuzațiile referitoare la impostură au devenit un subiect sensibil, dar care a existat și continuă să se manifeste într-o societate care își afirmă, poate în mod utopic, o anumită verticalitate și o delimitare – dacă nu chiar aparentă – de orice formă de impostură.

Nu suntem diferiți de mulțimea care-l aplauda pe împăratul din basmul lui Andersen. Morala este însă diferită: cel batjocorit nu este cel demascat, ci cel care a semnalat impostura. Pentru că impostura a devenit o modă.


[1] Hans Christian ANDERSEN, “Hainele cele noi ale împăratului”, în Hans Christian ANDERSEN, Poveşti, traducere de Alexandru Philippide, p. 84.


Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti