ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Celebrăm Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, dar ne lipsește cultura antiplagiat
25.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

“Împăratul mergea acum sub baldachin şi toţi oamenii de pe străzi şi de la ferestre spuneau: „Ce minunate haine are împăratul! Ce trenă straşnică! Ce bine îi vin!” Nici unul nu voia să spună că nu vede nimic; fiindcă atunci lumea ar fi zis că nu-i priceput în slujbă sau că-i prost de dă în gropi. Nici o haină de-a împăratului nu stârnise atâta bucurie printre oameni.” [1]

Vineri, 26 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, ocazie cu care este adusă în discuție necesitatea de a promova și proteja contribuția drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) (în ceea ce privește brevetele, mărcile, desenele și modelele industriale, soiurile de plante, indicațiile geografice, respectiv drept de autor). Pentru a facilita dezvoltarea inovării și creativității, dincolo de organizarea unor evenimente punctuale, avem nevoie, în primul rând, de o cultură antiplagiat, pentru a combate astfel diferitele forme de impostură pe care le întâlnim, de cele mai multe ori, în mass media și în mediul academic.

Discuția despre onestitatea s-a raportat însă, în ultimii ani, doar la anumite figuri politice, tema fiind de altfel extrem de politizată. Printre care au fost acuzați în spațiul public de impostură academică pentru plagierea unor fragmente, pasaje sau părți semnificative din lucrarea de doctorat îi regăsim pe Victor Viorel Ponta, Ioan Man, Laura Codruța Kövesi, Lia Olguța Vasilescu și Mihai Tudose. Deși au ținut pagina întâi a publicațiilor din România, scandalurile de plagiat nu au produs o schimbare de paradigmă în vederea combaterii imposturii la toate nivelurile. Recent, jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de către un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, în contexul în care aceasta a adus în discuție cazurile de plagiat ale absolvenților instituției.

Problema privind impostura este însă mult mai extinsă, dacă ne referim și la articolele publicate în mediul online sau la proiectele realizate de elevi și studenți la diferite materii. Infracţiunile contra proprietăţii intelectuale prezintă multiple forme, mai mult sau mai puțin sesizabile, motiv pentru care, de facto, proprietatea intelectuală devine lipsită de însăși atributul proprietății, în lipsa unor mecanisme și structuri sociale care să prevină și să sancționeze infracțiunile asupra acesteia.

Excitant pentru mass media, provocator pentru mediul academic, acuzațiile referitoare la impostură au devenit un subiect sensibil, dar care a existat și continuă să se manifeste într-o societate care își afirmă, poate în mod utopic, o anumită verticalitate și o delimitare – dacă nu chiar aparentă – de orice formă de impostură.

Nu suntem diferiți de mulțimea care-l aplauda pe împăratul din basmul lui Andersen. Morala este însă diferită: cel batjocorit nu este cel demascat, ci cel care a semnalat impostura. Pentru că impostura a devenit o modă.


[1] Hans Christian ANDERSEN, “Hainele cele noi ale împăratului”, în Hans Christian ANDERSEN, Poveşti, traducere de Alexandru Philippide, p. 84.


Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate