Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal Dreptul penal al afacerilor Flux informații Sistemul judiciar

Activitate parchete / 22–26 aprilie 2019

26 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Delapidare. Extindere urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de aceeași persoană, trezorier al unui partid, cu privire la săvârșirea unei alte infracțiuni de delapidare.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

:: Sursa: www.pna.ro

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

2. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Trafic de influență. Sesizarea instanței de judecată.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

D.C.L., la data faptelor ofițer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii februarie 2018, inculpatul D.C.L. a pretins și primit de la două persoane (din care una cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani) sumele de 4.000 euro și 8.900 lei, promițând în schimb că își va exercita influența asupra ofițerului de poliție care avea în instrumentare cauza respectivă, în vederea clasării acesteia.

Deoarece ancheta în acea cauză nu evolua în direcția promisă de inculpat, la data de 21 martie 2018, acesta din urmă a restituit persoanelor respective o parte din suma primită (1.000 euro), după care a încheiat orice fel de legătură cu acestea.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 4.000 euro și 8.900 lei.

În prezența avocatului său, inculpatul D.C.L. a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Neurmărirea conform legii a respectării destinației subvențiilor. Efectuare urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), cu privire la săvârșirea infracțiunii de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor (prev. de art. 10, lit. b, teza a II-a din Legea nr. 78/2000).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care
– nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli
– ar fi stopat unele controale aflate în curs.
Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid, în calitate de președinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreționar, oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică.

În dispozițiile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor ”, nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte al AEP.

La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 din CPP.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. Șantaj. Punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 25.04.2019, față de inculpatul B.G.A., ofițer de poliție în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj (prev. de art. 131 din Legea nr. 78/2000).

Actele de cercetare au fost inițiate și desfășurate de către Poliția Capitalei (DGPMB) sub supravegherea unei alte unități de parchet până la identificarea presupusului autor, după care, datorită funcției pe care acesta o deține, respectiv ofițer de poliție (persoană care exercită o funcție publică în cadrul unei instituții) dosarul a fost declinat la DNA pentru competentă soluționare.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În seara de 15 aprilie 2019, inculpatul B.G.A., a transmis unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, la numărul personal de telefon al acesteia, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger), pentru a o constrânge să înceteze activitatea de investigare a modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție Al. I. Cuza au obținut titlul de doctor.
Inculpatul a amenințat-o pe jurnalistă că, că în caz contrar, aceasta va suferi acte de violență și îi va fi suprimată viața.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la I.P.J. Ilfov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de anumite persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la spălare a banilor, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor I.I., S.L.M., D.A-N., E.I-A. şi K.L-G., pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,instigare la spălare a banilor, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în  perioada 2009-2010, persoanele care au controlat în fapt societățile SC GEDP SA, SC W.T.D SRL și persoana juridică nerezidentă I.C.P. LTD (cu sediul stabilit în Seychelles şi conturi bancare deschise în Cipru), au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea în cursul anului 2010, grup structurat care a fost sprijinit  și de alte persoane, membrii acestuia acționând în mod coordonat, prin contribuții permanente sau periodice, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și de spălare a banilor.

Persoanele care au constituit grupul infracțional, cât și cele aflate pe palierul de sprijinire, au avut roluri prestabilite de liderii acestuia, asigurând înfiinţarea şi punerea la dispoziţia grupului de societăţi nerezidente offshore, cât şi rezidente, prin implicarea directă în activitatea acestor societăţi, organizarea evidenţelor contabile pentru a crea aparenţa că activitatea economică a entităţilor respective este una legală şi prin oferirea de consultanţă în scheme infracţionale, cunoscând scopurile urmărite de membrii grupului, iar în cadrul circuitelor financiare, reciclarea produsului infracţional, respectiv a sumelor de bani însuşite din patrimoniul SC GEDP SA, în scopul ascunderii sau a disimulării provenienței ilicite a acestora.

Astfel, în cursul anului 2010, din patrimoniul SC GEDP SA au fost însuşite în mod ilicit importante sume de bani, în cuantum de 2.090.392,33 lei, care au fost externalizate și ulterior reciclate prin intermediul unei societăţi nerezidente de tip offshore, cu sediul stabilit în Seychelles, după care au fost reintroduse în sistemul bancar naţional sub o altă justificare, fiind în cele din urmă retrase în numerar.

Gruparea, coordonată de către inculpaţii I.I. și S.L.M. , a acţionat în vederea delapidării SC GEDP SA, prin obținerea necuvenită a unor fonduri materiale din patrimoniul entității și, prin interpunerea SC W.T.D SRL (societate paravan, fără activitate economică reală, controlată în fapt de către inculpaţii I.I., S.L.M. și K.L-G.) şi a societăţii nerezidente cu sediul stabilit în Seychelles, I.C.P. LTD (controlată în fapt de către E.I-A., constituită special pentru acesta și I.I. de către inculpatul K.L-G. pentru a putea fi reciclat ulterior produsul infracţional.

S-a reţinut faptul că membrii grupului infracţional au transferat sumele de bani delapidate din patrimoniul SC GEDP SA printr-un circuit financiar, fiind folosite ca documente justificative o serie de contracte de prestări servicii și de împrumut care nu au avut la bază operaţiuni reale, pentru ca, în final, după efectuarea operațiunilor bancare prin conturile societăților implicate în circuitul evazionist și de spălare a banilor, urmate de retrageri de sume mari de bani în numerar din contul personal al inculpatului E.I-A., deschis la o bancă de pe teritoriul României, cu justificarea – cheltuieli personale, și integrarea lor ulterioară în circuitul economic legal, s-a urmărit și realizat disimularea adevăratei naturi a provenienței, circulației și a dreptului de dispoziție cu privire la sumele de bani și dobândirea de substanțiale foloase materiale necuvenite, beneficiarii acestora cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de delapidare.

Din structura grupului infracţional organizat a făcut parte şi inculpatul K.L-G. , persoană care a sprijinit activitatea grupului.

Astfel, membrii grupului au acţionat într-un mod coordonat, în perioada decembrie 2009 – august 2010, pentru îndeplinirea scopului final, respectiv însuşirea de bunuri din patrimoniul SC GEDP SA, prin delapidarea acestei persoane juridice.

În ceea ce privește infracțiunea de delapidare, scopul grupului a fost atins prin scoaterea frauduloasă din patrimoniul SC GEDP SA a sumei totale de 2.090.392,33 lei și însuşirea din acest cuantum de către inculpatul E.I-A. a sumei de 463.793 euro, prin retrageri de numerar și plăți cu cardul către diferiți comercianți, în sumă de 14.446 euro și transferuri bancare, în sumă de 449.347 euro, direcționate către contul său personal, urmate de retrageri de numerar.

Concomitent cu săvârșirea infracțiunii de delapidare, membrii grupului infracțional organizat au săvârșit și infracțiunea de evaziune fiscală, realizată în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin înregistrarea în documentele contabile ale SC GEDP SA și declararea subsecventă către organele fiscale, prin declarațiile fiscale depuse (documente legale), achiziții de servicii fictive (operațiuni care nu au avut la bază operațiuni reale, ce nu au corespuns realității faptice și juridice) de la societatea SC W.T.D SRL, fiind prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma de 404.192,21 lei , prin obținerea de către SC GEDP SA a unui drept nelegal de deducere a TVA de plată și diminuarea bazei impozabile și a impozitului pe profit datorat bugetului de stat pentru achizițiile fictive înregistrate și declarate (334.777,14 lei reprezentând TVA nedeductibilă fiscal, iar suma de 69.415,07 lei reprezentând impozit pe profit).

Totodată, s-a reţinut faptul că, din dispoziția inculpatului I.I., în cursul anului 2010, SC GEDP SA a încheiat mai multe contracte de prestări servicii fictive cu SC GEDP SA (entitate de tip paravan/fantomă, care nu a avut niciodată angajați, care nu a desfășurat activitate la sediul social declarat și nu a posedat mijloacele tehnice și avizele necesare desfăşurării activităţilor cuprinse în facturile fiscale emise), în baza cărora SC GEDP SA a efectuat către aceasta din urmă plăţi în valoare totală de 2.090.392,33 lei (unele dintre plăți, efectuate în numerar, în cuantum de 30.000 lei, nu au putut fi asociate vreunui contract încheiat între cele două societăți).

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

:: Sursa: www.diicot.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale