Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Invocarea formală de către parchet a cazului de recurs în casație
02.05.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA


Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație declarat de Parchet cu privire la respingerea acțiunii civile și ridicarea măsurilor asigurătorii luate asupra bunurilor inculpaților achitați în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen. invocându-se că instanța de apel nu avea competența materială de a se pronunța în acest sens. Pentru a dispune astfel, Înalta Curte a reținut pe de o parte că potrivit cazului de casare invocat, hotărârile sunt supuse casării dacă, în cursul judecății, nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente, iar pe de altă parte că, în cauză s-a invocat în mod formal cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 1 C. proc. pen, criticile formulate în susținerea acestuia nevizând aspecte de necompetență materială sau personală a unei instanțe inferioare celei care ar trebui să judece cauza, ci modalitatea în care instanța de apel a soluționat acțiunea civilă exercitată față de inculpați, însă aceste critici nu pot fi supuse analizei în prezenta cale de atac și în limitele învestirii instanței de recurs cu cazul de recurs în casație arătat. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 51/RC/14 februarie 2019 având ca obiect infracțiuni de corupție)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate