Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Invocarea formală de către parchet a cazului de recurs în casație


2 mai 2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație declarat de Parchet cu privire la respingerea acțiunii civile și ridicarea măsurilor asigurătorii luate asupra bunurilor inculpaților achitați în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen. invocându-se că instanța de apel nu avea competența materială de a se pronunța în acest sens. Pentru a dispune astfel, Înalta Curte a reținut pe de o parte că potrivit cazului de casare invocat, hotărârile sunt supuse casării dacă, în cursul judecății, nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente, iar pe de altă parte că, în cauză s-a invocat în mod formal cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 1 C. proc. pen, criticile formulate în susținerea acestuia nevizând aspecte de necompetență materială sau personală a unei instanțe inferioare celei care ar trebui să judece cauza, ci modalitatea în care instanța de apel a soluționat acțiunea civilă exercitată față de inculpați, însă aceste critici nu pot fi supuse analizei în prezenta cale de atac și în limitele învestirii instanței de recurs cu cazul de recurs în casație arătat. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 51/RC/14 februarie 2019 având ca obiect infracțiuni de corupție)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii