Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Invocarea formală de către parchet a cazului de recurs în casație
02.05.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație declarat de Parchet cu privire la respingerea acțiunii civile și ridicarea măsurilor asigurătorii luate asupra bunurilor inculpaților achitați în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen. invocându-se că instanța de apel nu avea competența materială de a se pronunța în acest sens. Pentru a dispune astfel, Înalta Curte a reținut pe de o parte că potrivit cazului de casare invocat, hotărârile sunt supuse casării dacă, în cursul judecății, nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente, iar pe de altă parte că, în cauză s-a invocat în mod formal cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 1 C. proc. pen, criticile formulate în susținerea acestuia nevizând aspecte de necompetență materială sau personală a unei instanțe inferioare celei care ar trebui să judece cauza, ci modalitatea în care instanța de apel a soluționat acțiunea civilă exercitată față de inculpați, însă aceste critici nu pot fi supuse analizei în prezenta cale de atac și în limitele învestirii instanței de recurs cu cazul de recurs în casație arătat. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, Decizia nr. 51/RC/14 februarie 2019 având ca obiect infracțiuni de corupție)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO