« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Serviciul de urgență de securitate cibernetică: 1911. UPDATE: Rezultatele din primele 5 zile de operaționalizare a numărului unic 1911
09.05.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 8 mai 2019, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a anunțat că la numai cinci zile de la operaționalizarea numărului unic 1911 apelabil din toate rețelele de telefonie la tarif normal, 87 de alerte unice de securitate cibernetică au fost raportate către CERT-RO, 25% dintre acestea fiind din București. Acestea au fost semnalate de către o unitate spitalicească și restul de persoane fizice, potrivit unui comunicat.

Practic, media zilnica de incidente unice raportate a crescut de la trei incidente/zi (înregistrate la nivelul anului 2018) la 17 incidente/zi post lansare număr unic.
Statistic, cele mai numeroase, aproximativ 30% sunt tip fraude (phishing, sextortion, etc.), conținut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc.), alături de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzător sau neactualizate), încercări automate de spargere a parolelor, furt de informație, precum și un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk).
Pe lângă asistența furnizată propriu-zis în soluționarea incidentelor, informațiile obținute pe baza raportărilor reprezintă elemente valoroase în diagnosticarea tipurilor de incidente cu care se confruntă utilizatorii de tehnologie din România precum și o sursă utilă pentru dezvoltarea de strategii și politici la nivel național.
Serviciul este disponibil 24/7 persoanelor fizice, juridice și instituțiilor publice.

***

Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene.

În Europa, peste 50% dintre cetăţeni se consideră neinformaţi cu privire la ameninţările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecţii minime privind aceste riscuri.

În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, cca. 88% dintre alertele procesate de CERT-RO se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la asemenea incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor.

România lansează astăzi, 2 mai 2019, serviciul de urgență de securitate cibernetică, cu numărul unic 1911, apelabil din toate rețelele de telefonie, de către orice persoană fizică și organizație.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale: „Este o altă veste bună pentru români pe o zonă ce ţine de securitatea cibernetică. Lansăm prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, 1911, apelat din toate reţelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi de către instituţiile publice, oferindu-se prin call-center, o asistenţă primară şi consiliere pentru siagnosticare şi remediere. Vă încurajez să testaţi acest serviciu!”

 
Secţiuni: Cyberlaw | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD