Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-9/19, Mitliv Exim


30.04.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-9/19, Mitliv Exim. Potrivit încheierii, întrebările sunt următoarele:

1. Dacă dispoziţiile art. 2 şi art. 273 din Directiva 2006/12 a Consiliului din 28 noiembrie 2016 privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, dispoziţiile art. 50 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi dispoziţiile art. 325 din TFUE raportate la împrejurări precum cele din litigiul principal se opun unei reglementări naţionale precum cea din litigiul principal, care permite următoarele demersuri coroborate:

– plata unui prejudiciu penal stabilit în faza de urmărire penală printr-un alt înscris decât un titlu de creanţă fiscală

– desfăşurarea unei inspecţii fiscale ulterioare, derulată în paralel cu procesul penal în care a fost trimis în judecată contribuabilul inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, şi care stabileşte în sarcina sa obligaţii fiscale accesorii şi pentru perioada şi suma consemnată deja la dispoziţia organelor statului în faza de urmărire penală, iar soluţionarea contestaţiei administrative introduse împotriva actelor administrativ-fiscale emise cu ocazia controlului a fost suspendată până la finalizarea laturii penale

– finalizarea procesului penal în primă instanţă cu condamnarea inculpatului printre altele, şi la plata în solidar a întregii sume stabilite în faza de urmărire penală ca fiind datorată de toţi inculpaţii, deşi în sarcina contribuabilului în discuţie a fost stabilită doar o anumită/parte din sumă care a şi fost achitată de contribuabil, şi în ce măsură toate aceste demersuri odată coroborate prezintă un caracter excesiv prin raportare la acelaşi contribuabil?

2. În împrejurări precum cele din litigiul principal, chiar pentru a asigura obiectivul de colectare a obligaţiilor financiare datorate statului şi a combate frauda, este compatibilă cu principiile dreptului Uniunii în general şi cu principiul ne bis in idem în special, atitudinea organelor statului, de a nu lua în considerare, din perspectiva fiscala, o plată efectuată anterior rămânerii definitive a sancţiunilor administrativă şi penală, în condiţiile în care plata acoperă parte din prejudiciul fiscal stabilit în sarcina sa?

3. În lumina răspunsurilor la întrebările 2 şi 3 de mai sus, Dreptul Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naţionale precum cea din litigiul principal, care nu asimilează unei perceperi a taxei care este contrară dreptului Uniunii: (i) situaţia în care contribuabilul achită prejudiciul penal în faza de urmărire penală în scopul reducerii pedepsei la jumătate, în absenţa unui titlu de creanţă fiscală provenit de la organele competente să îl emită sau în absenţa unei hotărâri definitive pronunţate de instanţa penală însă organele fiscale stabilesc, cu ocazia inspecţiei fiscale, accesorii fiscale şi pentru perioada şi suma consemnată deja la dispoziţia organelor statului, taxa fiind percepută fără temei din momentul plăţii şi până la momentul stabilirii obligaţiilor fiscale printr-un titlu de creanţă fiscală sau printr-o hotărâre penală definitivă?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti