« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Cetățeni străini declarați indezirabili la propunerea SRI
30.04.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Un cetățean străin, beneficiar al unei vize de studii, a fost declarat ca persoană indezirabilă pentru o perioadă de 10 ani, la propunerea SRI, pe baza informațiilor culese de la începutul anului 2018. Potrivit sentinței pronunțate de Curtea de Apel București la 9 aprilie a.c., fapta cetățeanului străin T.M. reprezintă o amenințare la adresa securității naționale (potrivit articolului 3 literele i și l din Legea nr. 51/1991), informațiile obținute de SRI indicând faptul că acesta a fost implicat “în activități de sprijin în beneficiul unor entități teroriste din Orientul Mijlociu”.

Din 1 martie 2017 până în prezent, 12 cetățeni străini au fost declarați ca persoane indezirabile de către Curtea de Apel București, la propunerile SRI, faptele acestora fiind considerate amenințări la adresa securității naționale (dintre care 3 în ultimele două luni). Într-un singur caz, persoana declarată indezirabilă pentru România a făcut parte dintr-un grup relocat în ţara noastră (în baza deciziei UE din 2015 privind cota obligatorie de persoane alocată României ce necesită protecţie internaţională) și a derulat activități specifice adepţilor grupărilor teroriste pe baza unui “contact direct cu exponenți ai unor grupări teroriste, fiind expus propagandei jihadiste în urma căreia a adoptat un comportament radical”.

În repetate rânduri, SRI a semnalat că “promovarea unor idei, concepţii şi atitudini specifice entităţii teroriste conduce la intensificarea activităţilor propagandiste în mediul coreligionarilor din România, accelerând riscul radicalizării acestora. Totodată, permite constituirea unor nuclee fanatizate de susţinători ai obiectivelor promovate de entitatea teroristă, capabile să acorde sprijin eventualelor elemente extremiste din exterior sau chiar să acţioneze direct la comanda acestora”.

Terorismul nu reprezintă însă singura amenințare la adresa securității naționale, de notorietate fiind cazul cetățeanului sârb Zivkovic Bratislav (născut la data de 12.11.1975), declarat la 14 noiembrie 2017 ca indezirabil pentru o peioadă de 15 ani. Comandant al organizaţiei paramilitare de cetnici din Serbia “Cetniciki Pokret” (cu orientări naționalist-șoviniste), Zivkovic Bratislav a întreprins, potrivit SRI, “acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României”. Desfășurând activități de spionaj (cu caracter clandestin), Z. Bratislav a urmărit “obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice”.

* Misiunea prioritară a (SRI) constă în “prevenirea producerii în România de acte violente de natură teroristă împotriva comunităților”. Pentru a îndeplini acest obiectiv, SRI cooperează cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, dar și cu partenerii externi. Activitatea SRI se circumscrie obligațiilor României, în calitatea de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite: de a refuza şederea pe teritoriul naţional a acelora care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens; și de a-i împiedica pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste de a folosi teritoriul României pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Articole, Drept penal, JURIDICE.ro, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD