Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Mihaela Olaru: Viziunea unei femei avocat este esențială


1 mai 2019 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Olaru

Mihaela Olaru

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mihaela Olaru, pentru timpul de a răspunde cititorilor JURIDICE.ro. Vom discuta despre alegerile pentru demnitatea de Consilier al Baroului București. A venit timpul pentru această candidatură? De ce acum?

Mihaela Olaru: De ce acum? Deoarece în viață este necesar să existe o ordine succesivă și alegerile să vină la momentul potrivit. Am ales să candidez acum, în anul 2019, după aproximativ 19 ani de activitate, deoarece am simțit că acum sunt pregătită să mă implic și aici. Sunt ceva ani de profesie în spate, de educație și manager de proiecte, motiv pentru care am hotărât că este necesar să mă implic și mi-am depus candidatura pentru funcția e Consilier în cadrul Consiliul Baroului București.

La acestă decizie au contribuit și ultimii 7 ani de implicare socială, de voluntariat, care mi-au dat încrederea, maturitatea și înțelepciunea să fac ceva si pentru profesia care mi-a dat cel mai de preț lucru, „libertatea” de a alege și a derula proiecte bune pentru oameni. Cred că este cea mai măreață și permisivă profesie deoarece îți oferă posibilitatea de a nu rămâne indiferent și a face mult mai mult pentru oameni, decât poți să faci din orice altă meserie.

În concluzie, am avut nevoie de aceste valori esențiale, de încrederea de sine – că iubesc ceea ce fac, pasiune, și, așa cum spunea Confucius: „Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci o singură zi din viaţa ta”.

Alina Matei: Ce veți face în această calitate de Consilier al Baroului București?

Mihaela Olaru: Ceea ce știu cel mai bine, mă reprezintă și fac cu pasiune. Este mare nevoie de un consilier care să se ocupe și de latura socială a avocaturii: voi apăra cu demnitate și responsabilitate profesia de avocat, voi contribui la creșterea reputației și cultivarea respectului pe care societatea și instituțiile trebuie să îl manifeste față de avocați. De asemenea, „FEMEIA” avocat reprezintă o prioritate în programul meu electoral: promovarea unei cariere strălucitoare în avocatură și implicarea acesteia în lupta pentru protejarea drepturilor femeilor în societate cu scopul de a contribui la integrarea femeilor în societate şi de a se împlini prin educație. Mă interesează profesia și prin propriile alegeri legate de viața de familie; misiunea socială a avocatului în România și o mai bună colaborare cu instituțiile statului. Probabil știți că sunt inițiatoare proiectului Viața fără Violență privind educația juridică în școli și militez pentru educația juridică a tinerilor noștri, nu de ieri, nu de azi, ci din 2013, motiv pentru care mă interesează și rolul avocatului şi contribuţia sa la educarea şi formarea tinerilor.

Mai multe detalii veți găsi în programul meu electoral, sunt 7 puncte importante, iar pe listă mă aflu pe POZIȚIA 51 – OLARU I MIHAELA .

Alina Matei: Cât de importantă a fost colaborarea dvs. cu Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentant din partea societății civile?

Mihaela Olaru: Am colaborat în proiectul Viață fără Violență cu CSM, în calitate de președinte al asociației Viață fără Violență privind educația juridică în școli, în sensul că au participat doi ani consecutivi câțiva membrii CSM în proiect și m-am bucurat de susținerea instituției în campaniile de prevenire și combatere a violenței în școli. A fost o experiență bună pentru mine și am fost încântată de activitațile, analizele și interesul manifestat de președinții CSM și de implicarea unor judecători atât din București cât și din alte județe în campaniile de prevenire și de educație juridică în școli.

Alina Matei: Faptul că sunt puține femei avocat care candidează sau care au fost în Consiliul Baroului București ar trebui schimbat?

Mihaela Olaru: Da, obligatoriu. Astăzi în conducerea Baroului București activează în calitate de consilier o singură femeie, ceea ce nu este în regulă. Viziunea unei femei avocat este esențială în promovarea unei cariere strălucitoare în avocatură și implicarea acesteia în rezolvarea nevoilor și problemelor cu care se confruntă profesia noastră și avocații.

Alina Matei: Cum vedeți relația avocați – Baroul București?

Mihaela Olaru: Se poate și mai bine. Apreciez foarte mult schimbarea pe care a adus-o Decanul Baroului București, Ion Dragne, însă cred că este nevoie de o schimbare importantă în cadrul Consiliului Baroului pentru o mai bună colaborare cu avocații.

Alina Matei: Dar comunicarea Baroului București în exteriorul profesiei cum ar trebui să fie?

Mihaela Olaru: Nucleul unei societății are la bază educația, morala creștină și familia. Pornind de la aceste trei elemente și de la necesitatea unei implicări mai mari a Baroului Bucuresti în acest sens, este necesară o mai mare informare și cunoaștere cât mai largă, pe această temă, o mai bună colaborare cu instituțiile statului. Deci e loc și de mai bine.

Alina Matei: Avocații sunt o profesie unită?

Mihaela Olaru: Din păcate și aici sunt probleme. Depinde foarte mult de nouă conducere care va veni în fruntea Baroului București, de determinarea, implicarea și dorința tuturor de a uni această frumoasă profesie pe care înaintașii noștri ne-au lăsat-o și pe care trebuie să o prețuim prin unitate și o bună colaborare între noi.

Alina Matei: Ce prețuiește omul Mihaela Olaru?

Mihaela Olaru: Pentru mine mai întâi de toate este și va rămâne mereu familia, valorile în care cred și care m-au ghidat în viață, tot ceea ce fac cu multă responsabilitate și iubire față de oameni. Pasiunea pentru profesia de avocat a stat la baza construirii carierei vieții mele, profesie care mi-a dat totul și m-a ajutat să dezvolt proiectele mele de suflet ”Viață fără Violență” și ”Povești de Viață”. Dacă m-aș mai naște o dată aș face aceleași lucruri.

Alina Matei: În echipă cărui candidat la Decan v-ar plăcea să fiți?

Mihaela Olaru: Nu aș vrea să supăr pe nimeni. Îi respect și îi prețuiesc pe toți colegii mei care doresc să se implice și nu au rămas indiferenți. Însă ca orice om, facem alegeri în viață și ne asumăm acest lucru, atunci când credem în aceleași principii, valori și avem multe lucruri în comun. Îl admir pe domnul avocat Ion Dragne, decan al Baroului București și dacă avocații vor dori să mă aleagă în Consiliul Baroului București mi-aș dori să fac parte din echipa dânsului.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru colegii avocați.

Mihaela Olaru: Depinde numai de noi să devenim cea mai bună versiune a noastră, sa fim uniți, să construim împreună și să ducem profesia noastră la valoarea pe care o merită. Noi, avocații, iubim ceea ce facem și îmi doresc din toată inima să reușim să aducem schimbările pe care ni le-am propus cu toții. Mult succes tuturor!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mihaela Olaru: Eu vă mulțumesc frumos pentru încredere și vă felicit pentru profesionalismul dumneavoastră, atenția, susținerea și implicarea în promovarea avocaturii, proiectelor și oamenilor frumoși.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii