Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Un altfel de consilier și un altfel de Consiliu
01.05.2019 | Gabriela Gyongy MIHUȚ

JURIDICE - In Law We Trust

Gabriela Gyongy Mihuț

Criticile adresate consilierilor din Baroul București, nemulțumirile colegilor avocați și diversele probleme cu care se confruntă profesia reprezintă un indicator evident al necesității unei noi gândiri în Consiliu și a unor consilieri pro-activi care să urmărească două scopuri comune: binele și progresul profesiei.

Personal, nu mi-am propus doar să ajung în Consiliu și acolo voi vedea, ci mi-am propus ca odată ajunsă în Consiliu să creez coeziune astfel încât obiectivele pe care mi le-am indicat în programul de candidatură să devină proiecte realizate, să nu rămână la stadiul de promisiuni.

De asemenea, mi-aș fi dorit să văd în centrul fiecărei decizii luate dorința de a contribui prin decizia respectivă la progresul profesiei. Fără dorința de a critica sau stigmatiza, mă raportez la o situație: în cursul acestei campanii am auzit o doamnă consilier afirmând destul de supărat că nu este de acord cu propunerea unui alt consilier, propunere pe care subsemnata am apreciat-o ca fiind benefică. M-am întrebat de ce. Pentru că uneori se poate uita că a fi consilier înseamnă a fi în slujba celui care te-a ales, iar proiectele bune pentru profesie trebuiesc susținute indiferent de promotor și de tabăra din care provine.

Prin urmare, personal mi-am propus să fiu în slujba colegilor care m-au votat și totodată să sprijin colegii consilieri în crearea coeziunii.

Cred că progresul profesiei nu poate fi atins fără a aduce la îndeplinire următorii piloni:

1. Transparența decizională și transparența în gestiunea banilor avocaților

Avem nevoie de ședințe online ale Consiliului și ale Casei de Asigurări ale Avocaților și raportări lunare ale veniturilor și încasărilor acestora.

2. Relaxarea fiscală a profesiei

Scutirea de la plata TVA, deductibilitatea asigurărilor de sănătate private și obligatorii, deductibilitatea costului concediilor de sănătate, a investițiilor realizate de avocați etc.

3. Conectarea la baze de date a evidenței populației, a oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, a D.I.T.I. etc. 

4. Dosare electronice la toate instanțele din București pănă la sfărșitul anului

5. Câștigarea respectului profesiei în fața magistraților, ANAF, POLIȚIE, ITM și a celorlalte profesii

Baroul trebuie să chestioneze ANAF-ul cu privire la ultimele ”regularizări ale contribuților la sănătate” și trebuie, de asemenea, să poarte discuții legate de respingerile la comandă ale acțiunilor privind contribuțiile la impozite, sănătate și pensii. 

6. Eliminarea avocaturii mascate desfășurate de societăți comerciale, asociații și alte așa-zise profesii

7. Actualizarea plafoanelor financiare din cadrul ordonanței privind asistența judiciară și reducerea taxelor de timbru, aceste măsuri permițând relaxarea justițiabilului și creșterea posibilității angajării avocaților.

8. Distribuirea echitabilă și electronică a oficiilor și crearea zonelor de parcare pentru avocați.

9. Marketingul profesiei –reguli de publicitate mai relaxate

Cred că obiectivele de mai sus nu reprezintă obiective fantastice, ci sunt realizabile dacă se depun eforturi și se urmărește interesul comun.

Cred într-o echipă de oameni dinamici, curajoși, determinați să investească tot timpul și toate eforturile necesare atingerii acestor obiective.

Cred într-o echipă managerială care să fie în slujba avocaților, capabilă să câștige încrederea lor, capabilă să se consulte cu avocații, să aducă relaxarea în activitatea lor, să fie prezentă, să fie colaborativă și confruntațională cu terții când este nevoie. Nu cred în șefi. Cred în necesitatea de a avea mai mulți consilieri femei.

Un altfel de consilier înseamnă și un consilier cu abilități manageriale, cu o gândire matură, bine pregătit profesional cu un progam care să-i permită să aloce timp Baroului, curajos și capabil să apere profesia și colegii, chiar dacă acest lucru înseamnă confruntarea magistratului în ședință, a procurorului sau a ANAF.

Avocații dispun de experiența și mijloacele juridice necesare să protejeze profesia și să construiască. Pasivitatea nu e scuzabilă.

Iată ce fel de consilier îmi propun să fiu.

Mă ajută 23 de ani de avocatură printre avocați, tot atâția de management, 18 de carieră universitară, orientarea spre oameni și rezultatele pe care le-am obținut.

Eu nu promit, eu fac!

În final citez un motto pe care l-am văzut destul de des în ultima vreme: ”Cine aleargă de unul singur aleargă repede, cine merge în echipă ajunge departe”

Vă mulțumesc pentru încrederea și votul dvs.

Avocat Gabriela Gyongy MihuțPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.