Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Daniel Fenechiu: Politica este trecătoare, în vreme ce profesia rămâne casa mea


1 mai 2019 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Alina Matei

Alina Matei

Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule senator Daniel Fenechiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Nu vă e dor de avocatură, domnule senator?

Daniel Fenechiu: Îmi e dor, evident, de acea parte a avocaturii pe care nu pot să o practic, din cauza faptului că nu îmi permite legea. Mai exact, de procesele penale… Dar, vă pot spune că fac cu aceeași pasiune ceea ce îmi permite legea: consultanță și, uneori, strategii pentru dosarele în care nu pot să pledez… Chiar dacă această ultimă activitate seamănă teribil cu șahul în orb…

Alina Matei: De curând ați fost premiat de Baroul Ilfov cu premiul Sarmiza Bilcescu. Felicitări! De ce sunt așa de rar premiați avocații?

Daniel Fenechiu: Nu știu dacă avocații sunt premiați rar, dar cunosc mulți confrați care ar merita premiați, atât pentru profesionalismul sau eleganța lor, cât și pentru activitatea lor în diverse zone în care au preocupări – artă, literatură, muzică, sport, activități civice sau filantropice și aș putea continua. Relativ la distincția ”Sarmiza Bilcescu”, care mi-a fost conferită de Baroul Ilfov – căruia îi mulțumesc și, pe această cale, trebuie să precizez că mă onorează, dar premiază practic un succes de echipă. Spun asta, pentru că dacă nu ar fi existat susținerea confraților pentru demersul meu cu accesul cu telefoane în parchete sau inițiativa mai multor confrați – avocați, consilieri sau decani, cu privire la majorarea onorariilor pentru avocații din oficiu pe care să o supun dezbaterii parlamentare, nu cred că aș fi reușit mare lucru.

Alina Matei: Drumul pe care sunteți acum – al politicii – cum se intersectează cu cel al profesiei de avocat?

Daniel Fenechiu: Eu cred că bine. Istoria a demonstrat și demonstrează în continuare că în politică este nevoie de avocați. Kogălniceanu, Take Ionescu, Istrate Micescu, Iuliu Maniu sunt doar câteva exemple fericite, din perioada interbelică, de îmbinare a politicii cu avocatura.

Cum Parlamentul este unica autoritate legiuitoare și cum legile sunt instrumentul de lucru al avocatului, prezența avocaților în procesul legislativ nu poate fi decât benefică. Ceea ce vă pot spune cu bucurie este faptul că, astăzi – după mulți ani, avocatura românească beneficiază de sprijinul tuturor parlamentarilor avocați și acest lucru se vede cu ochiul liber de către oricine vrea să vadă… În tot ce am reușit să facem pentru avocați și avocatura românească, se regăsesc efortul comun și colaborarea tuturor avocaților parlamentari, indiferent de culoarea politică. Și, suntem doar la început…

Alina Matei: E clar și greu că nu poți mulțumi pe toată lumea, însă vi s-a reproșat în Parlament că țineți cu avocații?

Daniel Fenechiu: Da, de nenumărate ori… Asemenea reproșuri am primit mai ales din rândul parlamentarilor proveniți din rândul altor profesii juridice sau din rândul susținătorilor ”talibani” ai Parchetelor… Însă le-am răspuns cu calm și argumente că doar o avocatură puternică, liberă și independentă poate asigura apărarea efectivă a drepturilor legale și intereselor legitime ale cetățenilor. Nu pot uita reproșurile care mi-au fost făcute, în 2016, în prag de campanie electorală, pe motiv că susțineam ”superimunitatea” avocaților… Din tot spectrul politic, inclusiv din propriul partid… Când, fie din rațiuni electorale, fie din incapacitatea de a înțelege rolul și menirea avocatului, mulți colegi din Parlament și politică sau formatori de opinie, refuzau să înțeleagă că secretul profesional sau garanțiile exercitării efective a profesiei nu reprezentau o ”superimunitate” pentru avocați, ci o garanție pentru ei… Interesant este că, odată cu trecerea timpului și a campaniei electorale, majoritatea criticilor au revenit la sentimente mai bune și, majoritatea lor, fie mi-au dat dreptate, fie, chiar și-au cerut scuze…

Alina Matei: Dar din partea avocaților că sunteți mai mult politician decât avocat?

Daniel Fenechiu: Și asta s-a întâmplat și se mai întâmplă încă. Unii confrați nu înțeleg cum sau de ce un avocat ar intra în politică, alții nu vor să înțeleagă… În fine, există și o categorie care utilizează calitatea mea de om politic pentru a mă ataca. Ce este important însă, este că majoritatea confraților – din câte am constatat, privesc rațional prezența mea în zona politică și încearcă să facă evaluări pragmatice ale avocatului Fenechiu. Sunt cei care au înțeles că eu am fost și rămân în primul rând avocat, că politica este trecătoare, în vreme ce profesia rămâne casa mea. Nu sunt mai mult politician decât avocat, sunt doar un avocat temporar în politică. Un avocat, care în perioada în care este în politică, vrea cu adevărat să facă ce poate pentru profesia lui…

Alina Matei: Cum sunt relațiile cu Baroul București/UNBR? Dar și cu celelalte barouri?

Daniel Fenechiu: Întotdeauna am respectat regulile profesiei și ierarhiile stabilite de democrația profesională. Cu Baroul București – barou din care fac parte de 23 de ani, am avut întotdeauna o relație onestă, ceea ce nu înseamnă că nu am spus ceea ce am avut de spus atunci când am considerat că se impune, dar am făcut-o întotdeauna onest și cu bună credință. Iar când am constatat că o voce – fie ea oricât de rațională, este insuficientă pentru a genera consecințe, împreună cu un grup de prieteni avocați am înființat ADSA, un ONG care de opt ani este o voce respectată în avocatura bucureșteană și nu numai. După alegerea mea – în 2015, în Consiliul Baroului București, am înțeles mult mai bine problemele confraților, ceea ce mi-a permis să pot veni cu soluții și remedii mult mai pertinente. Pe scurt, am o relație firească cu baroul meu.

Calitatea de Președinte ADSA, cea de consilier al Baroului București, precum și cea de parlamentar, mi-au oferit posibilitatea să cunosc o serie de reprezentanți ai altor barouri, cu care nu doar că am dezvoltat o relație de prietenie și respect, dar am inițiat și consolidat o colaborare, ca de la avocat la avocat, pentru avocați. Șerban Lovin – Decanul Baroului Ilfov, Lucian Săuleanu – Decanul Baroului Dolj, Sergiu Stănilă – Decanul Baroului Timiș, Mihai Baco – Decanul Baroului Alba, Marius Striblea – Decanul Baroului Iași, Mihai Bubatu – fostul decan al Baroului Olt, Florin Andreicuț – Decanul Baroului Maramureș, dna Luminița Ioana – Decanul Baroului Argeș, dna Flavia Maier – decanul Baroului Cluj, Stanca Gidro și Ion Turculeanu, ambii membri ai CP UNBR, Dragoș Nicu – prodecanul Baroului Dolj și aș putea continua, rugându-i pe cei pe care i-am omis să mă ierte – sunt doar câțiva din confrații minunați din alte barouri, pe care i-am cunoscut și cu care am dezvoltat relații de prietenie și respect reciproc în ultima perioadă.

Și cu UNBR am încercat – și uneori chiar am reușit să am o relație de colaborare bună. Principala falie între mine și UNBR a fost ADSA, care a fost percepută multă vreme de conducerea UNBR ca un adversar… Intrarea mea în politică și implicarea mea în rezolvarea problemelor avocaturii a fost însă de natură să creeze punți de comunicare. Sper ca după Congresul avocaților din iunie, relația mea cu noua conducere ce va fi aleasă, să fie și mai bună, cu efecte benefice pentru profesie.

Alina Matei: Care este cel mai mare succes al dumneavoastră ca deputat sau senator, asemănător ca intensitate cu soluția favorabilă dintr-un dosar în care ați fost avocat?

Daniel Fenechiu: E greu să aleg… La fel de greu îmi este să aleg și între succesele din avocatură… Aș alege cinci dintre demersurile pe care le consider ca fiind succese importante.
1. Determinarea Parchetului General să renunțe la interdicția accesului avocaților cu telefoane și alte dispozitive electronice în sediile Parchetelor, obținută ca urmare a unei audieri pe care am organizat-o la Comisia de Abuzuri, la finalul anului trecut.
2. Determinarea Președintelui ANAF să rezolve abuzul la care erau supuși aproape 5000 de confrați – care, deși plăteau contribuția de pensie pentru veniturile din avocatură la CAA, făceau obiectul unei impuneri abuzive a ANAF, succes obținut la finalul anului 2017 și recunoscut inclusiv de UNBR.
3. Determinarea Ministerului Justiției și a Parchetului General să accepte actualizarea onorariilor pentru oficii, care nu mai fuseseră actualizate de 4 ani. Actualizarea onorariilor – cu 156%, a fost obținută în cadrul unei audieri parlamentare organizate de mine, cu sprijinul Comisiei Juridice și a Comisiei de Abuzuri, urmare a unei petiții colective inițiate de peste 300 de confrați reprezentați de Adriana Ana Puiu, precum și a petițiilor formulate de barourile Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș.
4. Menținerea obligării respectării secretului profesional și a garanțiilor unei apărări efective în Legea nr. 25/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
5. Promovarea și adoptarea unui amendament la noua lege privind spălarea banilor, potrivit căruia obligațiile de raportare ale avocaților nu pot contraveni dispozițiilor legii nr. 51/1995, recent adoptată de Parlamentul României.

Alina Matei: În ceea ce privește asociațiile avocaților, spre deosebire de magistrați, care dacă se întâlnesc 3 prieteni/colegi magistrați pun repede de o asociație, ADSA – Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților – știe ce are făcut și încotro se îndreaptă. Cum de nu s-au rupt fondatorii de ADSA și să facă propria lor ADSA?

Daniel Fenechiu: ADSA a luat ființă în 2011, prin efortul comun al 25 de avocați din Baroul București care, având ca exemplu alegerile din 2011, au înțeles că un cor cu 25 de voci, cu mesaj comun, are o șansă mai bună să genereze un ecou decât 25 de voci individuale. Am reușit să rezistăm pentru că ne-am respectat ca oameni și profesioniști și pentru că am respectat regulile democrației interne. În ADSA, indiferent că avem opinii sau puncte de vedere diferite, suntem avocați și respectăm opinia fiecărui membru. An de an, numărul de membri și simpatizanți a crescut, organic, astăzi având membri în mai multe barouri, iar în curând vom înființa prima filială ADSA, la Craiova.

Alina Matei: Alegerile pentru Baroul București sunt sâmbătă. Printre candidați se află și fondatori ADSA. Este o formă diferită a acestora de implicare în viața profesională a avocaților?

Daniel Fenechiu: Greu de spus… ADSA are avantajul că în cei opt ani de existență, cu suișuri și coborâșuri, are o experiență importantă în ceea ce privește democrația profesională. În plus, păstrând proporțiile comparației, ADSA seamănă cu Junimea: „intră cine vrea, rămâne cine poate”… În general, au rămas confrații interesați de binele profesiei, care au înțeles că ADSA înseamnă, în primul rând, muncă, în al doilea rând, consecvență și în al treilea rând, altruism. Nu am nicio îndoială că membrii ADSA, care candidează la alegerile din acest an, sunt oameni onești, bine intenționați și buni cunoscători ai problemelor avocaturii, după cum, la fel de sigur știu că există candidați de valoare și în afara ADSA. ADSA e o picătură din avocatura bucureșteană, dar o picătură frumoasă, inimoasă și onestă.

Alina Matei: Dacă vor și reuși înseamnă că ADSA va fi oarecum reprezentată în Consiliul Baroului București?

Daniel Fenechiu: ADSA este reprezentată și astăzi în Consiliul Baroului București. Atât eu, cât și Mihnea Stoica suntem membri fondatori ai ADSA. La fel și Ema Aron de la Comisia de disciplină și Remus Burciu de la Consiliul Filialei București al CAA.

Eu sper ca și alți membri ADSA, și aici mă refer la George Moloman, Mihai Rapcea, Ramona Mădălina Bercea, Gabriel Stoian, Vasile Roman, Alexandru Mihalcea – care candidează la Consiliul Baroului, Gabriela Savu, Silvana Racoviceanu, Florin Știolică – care candidează la Consiliul Filialei București al CAA sau Anca Cruceru și Julia Zorkoczy – care candidează la Comisia de cenzori a Filialei și respectiv la Comisia de disciplină, să se regăsească în noile structuri colegiale ale Baroului București. Evident, simpla calitate de membru ADSA ori doar susținerea ADSA – chiar dacă sunt un avantaj, nu sunt o garanție a succesului. Confrații noștri votează, de regulă, omul și mai puțin recomandarea…

Alina Matei: V-au tatonat membrii ADSA cu cine să voteze? Desigur, votul e secret 🙂

Daniel Fenechiu: În ADSA am discutat onest și deschis despre candidați și preferințele noastre. Evident, fiecare dintre membrii și simpatizanții ADSA au, pe lângă recomandările ADSA, propriile lor preferințe și propriile lor antipatii… În afară de candidații noștri, am decis că îi vom susține pe Danny Bardan – care credem că poate aduce un suflu tânăr în Consiliu, precum și pe Andrei Zamfirescu, Nicolae Nevoe, Lavrin Covaci și prietenii noștri din echipa ”restart Barou”.

Alina Matei: Dar dumneavoastră cu cine veți vota?

Daniel Fenechiu: Evident, îi voi susține și vota pe candidații ADSA. Apoi, pe Danny Bardan, Andrei Zamfirescu, Nicolae Nevoe și candidații ”restart Barou” și pe aceia din actualii consilieri care, cred eu că pot contribui la modernizarea profesiei. Pentru că viitorul profesiei, în viziunea mea, trebuie să fie o simbioză între experiență și tinerețe, între nou și vechi…

În ceea ce privește demnitatea de decan, nu este ușor de ales între actualul decan, Ion Dragne, actualul prodecan Mihnea Stoica și profesorul Aurel Ciobanu. Toți trei, buni profesioniști, avocați de succes, respectați în profesie. Ion, un decan care a făcut pași importanți și de necontestat în modernizarea Baroului… Mihnea, un prodecan cu rezultate în gestionarea resortului oficiilor și un avocat a cărui implicare în problemele profesiei și colegialitate sunt incontestabile… Relu, un corifeu al catedrei de procedură penală și un penalist de succes… Majoritatea membrilor ADSA, au hotărât să îl susțină pe Mihnea, lăsând însă, celor care au alte opțiuni, libertate deplină.

Alina Matei: Veți continua proiectul cu politica? Adică veți mai candida?

Daniel Fenechiu: Mai am un an și jumătate de mandat și multe proiecte ”la sertar”. Inclusiv pentru profesie, unde, cred eu, avem nevoie de o lege nouă și, foarte important, trebuie refăcut și consolidat portofoliul serviciilor avocațiale. Dar, așa cum probabil ați constatat, vorbesc despre lucrurile pe care le am în plan la momentul potrivit… Adică, atunci când acestea vor și putea fi realizate… Nu știu dacă voi mai candida, dar la politică nu voi renunța… Pentru că, așa cum spuneam, eu cred că este nevoie de avocați în politică.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru avocații Baroului București.

Daniel Fenechiu: Avocații nu au nevoie, în general, de mesaje… Sunt oameni puternici, au propriile lor experiențe și principii de viață, iar simpla idee că cineva le sugerează ce să facă sau cum să facă, îi deranjează… De aceea este avocatura o profesie atât de frumoasă, că ne învață să știm singuri, întotdeauna, ce avem de făcut și cum. Eu sunt mândru că sunt avocat și că fac parte din cea mai frumoasă comunitate de avocați din România, Baroul București.

Dacă ar fi să le transmit ceva confraților, le-aș spune că avocatura ar fi și mai frumoasă dacă ar crește implicarea profesională și că asta depinde numai de noi. Mai exact, 4 mai și, mai ales, 19 mai.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Daniel Fenechiu: Și eu vă mulțumesc și vă doresc să rămâneți la fel de aproape de profesia noastră și la fel de echidistanți.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică