
Luminita Tuleașca
”Am luat decizia de a candida pentru un post de consilier al Baroului București, pentru că, la nivel instituțional, avocatura românească are nevoie de acțiuni interne (în cadrul profesiei) și externe mult mai relevante pentru activitatea membrilor săi, are nevoie de punți solide către toate celelalte profesii juridice, către mediul de afaceri, către toate puterile statului, dar și către avocatura europeană și internațională. Cred că este nevoie de o permanentă conectare a avocaților la viața cetății, în care avocații să aibă o voce puternică și un rol esențial. Avocatura are nevoie de reprezentanți cu viziune, credibili, capabili să construiască și să implementeze strategii adecvate epocii în care trăim, pentru binele membrilor săi și, implicit al cetățenilor țării noastre.
Cred că experiența dată de cei 22 de ani de avocatură, de întreaga mea activitate profesională, în care includ activitatea de arbitru, de formator și de cadru didactic universitar, conduita, aptitudinile și competențele mele – mă califică pentru demnitatea de consilier al Baroului București, și sper să mă susțineți în acest demers.”
Acesta este textul prin care mi-am anunțat candidatura la demnitatea de consilier al Baroului București. El conține fundamentele programului meu; prin raportare la acestea, voi indica obiectivele concrete pe care mi-am propus să le realizez în calitate de consilier.
Desigur, obiectivele acestui program pot fi realizate doar cu susținerea echipei Consiliului Baroului București, prin colaborare cu conducerea Uniunii Naționale a Barourilor din România și a colegilor din celelalte Barouri din România și, mai ales, cu susținerea avocaților din Baroul București.
Totodată, programul este deschis către propunerile confraților mei.
Există câteva lucruri concrete, axiomatice, prin raportare la care voi puncta principalele obiective ale viziunii mele.
1. Activitatea de consilier presupune o permanentă consultare a avocaților/conectare la problemele și propunerile avocaților, și, pentru aceasta, voi susține realizarea unui/unei:
(I) sistem electronic/on-line de consultare a avocaților în probleme importante ale avocaturii – în mod rapid, ieftin și eficient;
(II) platforme electronice/on-line pentru transmiterea propunerilor confraților către Consiliul Baroului;
(III) newsletter lunar/ori de câte ori este necesar – de informare cu privire la hotărârile Consiliului Baroului, evenimente, proiecte, noutăți ș.a.
2. Avocații sunt stîlpi ai statului de drept, fără de care nici independența justiției, nici drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor/omului nu ar fi depline.
Rolul avocaților trebuie recunoscut și asumat, în mod real, de/în sistemul judiciar românesc.
Pentru acest motiv, trebuie construite legături consistente cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu asociațiile magistraților și cu conducerile instanțelor judecătorești.
Relațiile instituționale și profesionale între corpul magistraților și cel al avocaților trebuie să fie fondate pe bună credință, deschidere, corectitudine, comunicare transparentă, conlucrare/cooperare pentru îmbunătățirea sistemului judiciar și a activității profesionale a magistraților și avocaților.
Problemele (re)curente ale relației avocat – magistrat ar putea fi rapid și eficient soluționate prin crearea unor mecanisme/proceduri comune de conlucrare și relaționare, dar și de sesizare și rezolvare a incidentelor, și prin implicarea concretă a Consiliului și Decanului Baroului București.
Dezvoltarea unor evenimente/proiecte comune ar putea contribui susbstanțial la construirea unei relații de bună conlucrare profesională între magistrați și avocați.
3. Prin întreaga lor activitate profesională, avocații interpretează și ajută la aplicarea legii, reprezentând, după magistrați, cel mai important corp profesional al Justiției din România.
Legislația are o deosebită importanță pentru avocați, întrucît ei lucrează cu legi și oameni/afaceri în relație cu legile, și, prin aceasta, sunt experți în problemele concrete generate de conținutul, calitatea și/sau abundența legilor.
Pentru acest motiv, avocații ar trebui incluși în mecanismele de consultare legislativă în privința tuturor legilor naționale, nu numai a celor care privesc profesia de avocat.
Contribuția avocaților ar putea genera adoptarea unor legi mai bune, îmbunătățirea activității judiciare și, prin aceasta, un mediu profesional ce ar favoriza și încuraja o înaltă calitate și recunoaștere a activității avocațiale.
Pentru aceasta, și nu numai, la nivel instituțional, avocații ar trebui să aibă o adecvată colaborare cu Parlamentul și Guvernul României.
4. Avocatura epocii noastre nu se (mai) poate limita la teritoriul unui singur stat, colaborarea europeană/internațională cu confrații din alte state fiind esențială atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional.
Experiența avocaților din alte state, diferitele metode de abordare și soluționare a problematicilor legale actuale, colaborarea cu profesioniști din alte sisteme de drept etc – pot fi de real folos avocaturii din țara noastră.
Pentru acest motiv, voi susține dezvoltarea unui sistem de parteneriate cu organele reprezentative ale avocaților din statele membre ale Uniunii Europene și din alte state ale lumii, dezvoltarea de proiecte comune: conferințe, schimb de experiență, participarea la proiecte de răspuns la consultările lansate de organismele europene pe teme de interes pentru avocați – cum ar fi legislația europeană, dezvoltarea relațiilor profesionale cu avocații români ce profesează în străinătate.
5. Avocații tineri și foarte tineri constituie un segment extrem de important al Baroului București, pentru că ei reprezintă viitorul.
Pentru acest motiv, pregătirea profesională a tinerilor avocați trebuie susținută printr-un sistem de burse/proiecte finanțate de marile case de avocatură din România, de mediul de afaceri, și din fonduri europene.
Închei prin a spune că nu am pretenția că acest program poate satisface exigențele tuturor colegilor mei, dar sper ca mulți dintre ei să se regăsescă în el, să mă susțină în realizarea lui și să mă voteze.
Pentru cei care doresc informații despre mine și realizările mele – puteți accesa CV-ul meu și anexele acestuia – postate pe website-ul Baroului București, sau îmi puteți scrie.
Av. conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă
Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!