Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2019/682 a Consiliului de autorizare a statelor membre să ratifice, în interesul UE, Protocolul de modificare a Convenției Consiliului Europei pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal
03.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 115/7 din 2 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/682 a Consiliului din 9 aprilie 2019 de autorizare a statelor membre să ratifice, în interesul Uniunii Europene, Protocolul de modificare a Convenției Consiliului Europei pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.

La 6 iunie 2013, Consiliul a autorizat Comisia să participe, în numele Uniunii, la negocierile privind modernizarea Convenției Consiliului Europei pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (ETS nr. 108) (denumită în continuare „Convenția 108”) și privind condițiile și modalitățile pentru aderarea Uniunii la Convenția 108 modificate.

Protocolul de modificare a Convenției 108 (denumit în continuare „Protocolul de modificare”) a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 18 mai 2018.

Protocolul de modificare vizează extinderea domeniului de aplicare, sporirea nivelului protecției datelor și îmbunătățirea eficacității protecției datelor prevăzute în Convenția 108.

Dispozițiile Convenției 108 modificate reglementează atât activitățile care intră în domeniul de aplicare al dreptului Uniunii cât și activități din afara acestui domeniu de aplicare, precum securitatea națională și apărarea.

În măsura în care se aplică prelucrării datelor cu caracter personal în contextul activităților care intră în domeniul de aplicare al dreptului Uniunii, dispozițiile Convenției 108 modificate pot afecta normele comune sau pot modifica domeniul de aplicare al acestora în sensul articolului 3 alineatul (2) din tratat, întrucât respectivele dispoziții se bazează pe aceleași principii ca cele enunțate în Regulamentul (UE) 2016/679 și în Directiva (UE) 2016/680 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

Având în vedere că în Convenția 108 modificată vor fi prevăzute garanții care se bazează pe aceleași principii ca cele enunțate în Regulamentul (UE) 2016/679 și în Directiva (UE) 2016/680, intrarea sa în vigoare va contribui la promovarea la nivel global a standardelor Uniunii în materie de protecție a datelor, va facilita fluxurile de date dintre Uniune și părțile la Convenția 108 din exteriorul Uniunii, va asigura respectarea de către statele membre a obligațiilor internaționale care le revin în temeiul Convenției 108 și va permite viitoarea aderare a Uniunii la Convenția 108.

Uniunea Europeană nu poate semna sau ratifica Protocolul de modificare întrucât, în temeiul Convenției 108, doar statele sunt părți.

Statele membre ar trebui, prin urmare, să fie autorizate să ratifice Protocolul de modificare, acționând împreună în interesul Uniunii, în măsura în care dispozițiile sale intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii.

Statele membre sunt autorizate să ratifice, în interesul Uniunii, Protocolul de modificare a Convenției Consiliului Europei pentru protejarea persoanelor față de prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal (ETS nr. 108), în măsura în care dispozițiile sale intră în sfera de competență exclusivă a Uniunii.

Intrarea în vigoare: 2 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti