Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Legea privind societățile mutuale de asigurare
02.05.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 323 din data de 24 aprilie 2019, a fost publicată Legea nr. 71/2019 privind societățile mutuale de asigurare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Prin societate mutuală de asigurare urmează a fi numită persoană juridică fără scop lucrativ, cu un număr nelimitat și variabil de membri, constituită conform prezentei legi, având ca obiect desfășurarea activității de asigurare conform prevederilor Legii nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, și care se finanțează, în principal, prin contribuțiile membrilor.

Societățile mutuale au ca scop acoperirea, prin contracte de asigurare, a riscurilor membrilor săi și plata de despăgubiri și indemnizații de asigurare către aceștia, beneficiarii contractelor și/sau terții păgubiți, în cazul producerii riscurilor asigurate.

Obligațiile sociale ale societăților mutuale sunt garantate cu patrimoniile lor sociale. Membrii nu sunt ținuți răspunzători personal față de creditorii societății mutuale.

Actul constitutiv al societății mutuale cuprinde cel puțin următoarele:
a) denumirea societății mutuale;
b) durata societății mutuale;
c) sediul social și sediul central ale societății mutuale;
d) obiectul de activitate al societății mutuale;
e) clasele de asigurări pe care le practică, riscurile supuse asigurării;
f) modul de dobândire și încetare a calității de membru;
g) drepturile și obligațiile membrilor;
… (a se vedea art. 6)

A.S.F. supraveghează societățile mutuale astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor.

Legea mai reglementează: Înregistrarea în registrul comerțului; Efectele încălcării cerințelor legale de constituire a societății mutuale; Răspunderea membrilor față de societățile mutuale șamd.

Pentru mai multe detalii a se vedea Legea integral.

Intrarea în vigoare: 27 aprilie 2019.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.