Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Legea privind societățile mutuale de asigurare
02.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Drept comercial, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 323 din data de 24 aprilie 2019, a fost publicată Legea nr. 71/2019 privind societățile mutuale de asigurare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Prin societate mutuală de asigurare urmează a fi numită persoană juridică fără scop lucrativ, cu un număr nelimitat și variabil de membri, constituită conform prezentei legi, având ca obiect desfășurarea activității de asigurare conform prevederilor Legii nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, și care se finanțează, în principal, prin contribuțiile membrilor.

Societățile mutuale au ca scop acoperirea, prin contracte de asigurare, a riscurilor membrilor săi și plata de despăgubiri și indemnizații de asigurare către aceștia, beneficiarii contractelor și/sau terții păgubiți, în cazul producerii riscurilor asigurate.

Obligațiile sociale ale societăților mutuale sunt garantate cu patrimoniile lor sociale. Membrii nu sunt ținuți răspunzători personal față de creditorii societății mutuale.

Actul constitutiv al societății mutuale cuprinde cel puțin următoarele:
a) denumirea societății mutuale;
b) durata societății mutuale;
c) sediul social și sediul central ale societății mutuale;
d) obiectul de activitate al societății mutuale;
e) clasele de asigurări pe care le practică, riscurile supuse asigurării;
f) modul de dobândire și încetare a calității de membru;
g) drepturile și obligațiile membrilor;
… (a se vedea art. 6)

A.S.F. supraveghează societățile mutuale astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor.

Legea mai reglementează: Înregistrarea în registrul comerțului; Efectele încălcării cerințelor legale de constituire a societății mutuale; Răspunderea membrilor față de societățile mutuale șamd.

Pentru mai multe detalii a se vedea Legea integral.

Intrarea în vigoare: 27 aprilie 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti