Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Ce motive au jurnaliștii să ceară ori să renunțe la acreditările din sistemul judiciar românesc?


3 mai 2019 | Robert WILLIAMS

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Robert Williams

Robert Williams

Rapoartele de activitate ale unei domnisoare/doamne judecator cu privire la activitatea Biroului de Informare si Relatii Publice, a atras curiozitatea Agentiei Britanice de Stiri News247WorldPress. Cifrele sunt interesante, avand in vedere interesul mediei pentru justitie.

Raport de Activitate pentru 2015
„– cereri de înregistrări audio – video formulate de către reprezentanţii mass-media: 8
– alte cereri: 39 cereri de acreditare;
8 cereri studiere dosare;
3 cereri de retragere acreditare”

La sfarsitul anului 2016, datele devin semn de intrebare. Scade practic numarul acreditarilor, acreditarile retrase sunt catre zero, dupa cum urmeaza:
– cerere de acreditare – 18
– cerere retragere acreditare – 1

Dezbaterile CSM privind Proiectul TAEJ au cautat sa reglementeze tocmai aceasta relatie de buna credinta reciproca si construirea unui parteneriat in privinta justitiei. De remarcat faptul ca la nivelul instantei supreme, statistica acreditarilor, de la un an la altul, este cu putin peste instanta citata mai sus (Judecatoria unui sector din capitala) – 35 pentru anul 2016 si 90 pentru anul 2017.

La alte instante din colturile tarii aceste date lipsesc cu desavarsire, motivele fiind probabil organizatorice si neunitare. Se observa completari ale formularelor de catre responsabilii acestor birouri si surprize.

Exemplul unei astfel de surprize il constituie un Tribunal la care nu este mentionata nici o statistica cu privire la numarul acreditarilor ori al retragerilor acestora.

Exemplele ar putea continua si ar putea atrage simpatii ori dezbateri interminabile, insa nu asta ne dorim.

In primul caz enumerat, la data scrierii acestui material, aceeasi domnisoara/doamna este astazi in fruntea structurii de comunicare din „garantul justitiei romanesti”. Se remarca prin titulatura de expert in comunicare (Proiect TAEJ), initiatiatorul fiind institutia amintita.

In cazul celorlalti citati sau mentionati, cursul lor este acelasi cu urcusul si coborasul firesc.

In cazul jurnalistilor, acestia sunt in situatii dificile pentru ca obtinerea informatiilor poate fi restrictionata sub motive citate din ,,Ghid”, insa ghidul nu poate avea valoare de lege asa cum este reglementata informatia transmisa si obtinuta conform legii 544/2001.

Un lucru ramane nerezolvat, si anume daca in cazul sistemului judiciar, unele reguli de bun simt sunt reglementate deja prin alte prevederi, cariera si profesionalismul magistratilor, comportamentul, derapajele si activitatea acestora nu poate fi trecuta si strecurata in raspunsuri evazive si articole de ghid. Jurnalistii sunt guvernati de un drept fundamental al cititorilor, care sunt si platitori de taxe si beneficiari ai actului de justitie.

Remarcam un incident recent in care o domnisoara/doamna purtator de cuvant – expert in comunicare a reactionat foarte categoric cu privire la lipsa acordului de a fi preluata o stire institutională de pe contul acesteia in conditiile care aceste informatii priveau evenimente institutionale si nu in nume privat, asa cum a inteles sa le promoveze persoana. Incidentul a scos la iveala faptul ca poate fi un motiv de mandrie si profesionalism pentru aceasta domnisoara/doamna purtator de cuvant -expert in comunicare, insa in detrimentul institutiei care nu a beneficiat de aceeasi promovare si atunci nimeni nu ar mai fi in situatia de a cere acordul pentru o informare si promovare pozitiva pana la urma a evenimentului/evenimentelor.

In aceste conditii, jurnalistii romani si nu numai (n.r. News247WorldPress) sunt intr-o situatie delicata in a respecta dezacordul manifestat de catre persoana privata care a postat in nume privat in detrimentul institutional evenimentul/evenimentele. Un posibil raspuns ar putea veni din partea institutiei la care persoana privata are calitatea de purtator de cuvant – expert in comunicare. Fireste ca preluarea a fost retrasa la cateva minute in urma dialogului prin care dezacordul a fost unul categoric.

Posibilele intrebari si raspunsuri sunt apanajul cititorilor, cu mentiunea faptului ca acest material nu doreste o ofensa pe cei citati.

Robert Williams
Redactor sef News247WorldPress

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii