Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Activitate parchete / 29 aprilie – 3 mai 2019
03.05.2019 | JURIDICE.ro

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Trafic de influență. Luare de mită. Abuz în serviciu. Spălarea banilor. Trimitere în judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

S. G., la data faptelor ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență,

F. M.-C., la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență (2 fapte),

N. D.-D., la data faptelor directorul general al CN Poșta Română (CNPR) SA și SIMON VICTOR, la data faptelor director al Direcției operaționale din cadrul CNPR SA și, ulterior, de membru al comisiei de evaluare, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mită(2 fapte),

S. D.-L., la data faptelor director al Sucursalei IT&C din cadrul CNPR SA și, ulterior, de membru al comisiei de evaluare și Ș. C.-M., la data faptelor șef al Departamentului achiziții investiții din cadrul CNPR SA și, ulterior, membru al comisiei de evaluare, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mită,

I.P., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

D. B.-F., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la trafic de influență,
– spălarea a banilor, în formă continuată,

J. K. A. N. și O.I., administrator al SC N.T. SRL, fiecare pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită,

>SC I. S. SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la trafic de influență (2 fapte),
– spălarea banilor.

SC N.T. SRL pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită,

SC S. S. SRL pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, ca urmare a influenței traficate de cei doi demnitari, S. G. și F. M.-C., inculpații N. D.-D, Simon Victor, S. D.-L. și Ș. C.-M. în calitățile menționate mai sus, și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în contextul achiziționării, de către CN Poșta Română (CNPR) SA, la un preț supraevaluat (aspect cunoscut de aceștia), a proiectului „Meter Net” (mașini de francat și o aplicație de colectare și raportare a datelor privind corespondența prelucrată).

Cei patru inculpați au beneficiat de sprijinul inculpatului S. G. care, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a depus diligențele necesare pentru numirea acestora în funcțiile respective, special pentru a se încheia contractul menționat mai sus.
Concret, în luna august 2010, inculpații Diana Luciana Janho, S. D.-L., Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, cu nesocotirea dispozițiilor legale, au desemnat câștigătoare oferta unei societăți comerciale „agreate”, cunoscând mărirea frauduloasă a valorii de atribuire. Ulterior, între societatea respectivă, în calitate de furnizor și CN Poșta Română SA, în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiții dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania națională cu suma de 4.959.149,78 euro.

N. D.-D în condițiile de mai sus.Ulterior, după încheierea contractului de achiziție publică, administratorul firmei beneficiare a remis smele de bani pretinse anterior de inculpați, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de aceștia din urmă, utilizând contracte comerciale fictive astfel:
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpatul N. D.-D a primit, suma de 270.254 lei, prin mai multe transferuri bancare, în conturile unei societăți pe care o controla printr-o persoană apropiată,
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpații S. D.-L. și Ș. C.-M. au primit, cu ajutorul inculpatului Janho Khall Abdel Nour, suma totală de 263.273 lei (respectiv câte 131.639 lei pentru fiecare dintre cei doi inculpați) prin plăți efectuate în conturile unei societăți administrată de o interpusă a inculpatei S. D.-L.,
– în perioada octombrie 2010 – februarie 2011, inculpatul V.S. a primit, prin intermediul a două societăți administrate de inculpatul O.I. (una dintre acestea fiind SC N.T. SRL) suma pretinsă, în cuantum total de 307.018 lei,
– în perioada septembrie 2010 – martie 2011, inculpatul S. G. a primit suma totală de 11.380.297 lei, prin intermediul unor societăți controlate de inculpatul D. B.-F..

Ulterior, acesta din urmă a creat, prin folosirea conturilor bancare ale unor societăți comerciale controlate prin apropiați ai săi, fără a avea la bază operațiuni comerciale reale, 7 circuite prin care au fost desfășurate operațiuni de transfer a sumelor de 1.600.000 euro, 3.826.030 lei și 636.000 lei, către beneficiarul real, în vederea disimulării originii lor, cunoscând că aceste sume provin din comiterea de infracțiuni.
– în perioada septembrie 2010-mai 2011, inculpatul F. M.-C., a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC I. S. SRL (controlată de intermediarul său, D.C.I).

În cursul anului 2007, între CN Poșta Română SA și o societate comercială s-a încheiat un contract de asociere în participațiune cu privire la furnizarea serviciului de „poștă hibridă”, serviciu care, în cursul anului 2009, era considerat neprofitabil de către funcționarii companiei, propunându-se chiar rezilierea contractului.
În acest context, administratorul societății respective a acceptat să încheie mai multe înțelegeri frauduloase cu factorii de decizie din cadrul CN Poșta Română SA, în vederea menținerii proiectului de poștă hibridă și executării în condiții bune a acestuia.

În luna ianuarie 2011 inculpatul F. M.-C.,, în virtutea funcției de secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a pretins de la reprezentanții societății respective, sume de bani pentru formațiunea politică din care făcea parte, promițând că, în schimb, își va utiliza influența pe care o avea asupra conducerii CN Poșta Româna SA, în vederea susținerii, în continuare, a serviciului de poștă hibridă și că va determina conducerea companiei naționale să efectueze cu celeritate plata deconturilor asocierii.

Astfel, în perioada mai 2011-mai 2012, inculpatul F. M.-C., a primit, prin intermediul inculpatei SC I. S. SRL Sibiu, administrată de Cristian Ioan Domșa, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.047.749 lei.
În același context, în perioada iunie 2011 – mai 2012, inculpatul N. D.-D, în calitate de director general al CN Poșta Română SA, a primit prin intermediul a două societăți administrate de Petre Iura, în baza unor contracte simulate, suma totală de 1.364.001 lei.

În plus, pentru același motiv (de a susține în continuare proiectul poștei hibride) în toamna anului 2010, inculpatul Victor Simon, în calitate de director operațional al CN Poșta Română și membru al comitetului asocierii în participațiune a pretins pentru sine și pentru sindicat, sume de bani pe care le-a primit în perioada ianuarie 2011-mai 2012 și care au însumat 1.310.099 lei.

În cursul anului 2010, în contextul desfășurării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a procedurilor de atribuire a proiectului „e-Academie” pentru funcționarii publici, inculpatul F. M.-C., a solicitat, direct, dar și prin intermediarul lui Domșa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanții unei asocieri de firme, îndreptățite să câștige licitația, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC I. S. SRL (administrată de Domșa Cristian Ioan).

Această tranzacție a fost impusă omului de afaceri, pentru ca inculpatul F. M.-C., să nu împiedice desfășurarea procedurii de achiziție publică și desemnarea asocierii respective ca și câștigătoare a licitației.

Pretențiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domșa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC I. S. SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către inculpatul F. M.-C.,, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretențiilor inițiale), plătită ca preț al softului amintit.

În același context și pentru același motiv, inculpatul I.P. a pretins de la același om de afaceri suma totală de 180.000 de euro pentru a-și folosi influența pe lângă ministrul comunicațiilor de la acea vreme și a primit, în perioada iunie-august 2011, prin intermediul inculpatei SC S. S. SRL, suma de 900.240 lei.

În cauză, CN Poșta Română SA s-a constituit parte civilă cu suma de 23.052.608 lei (4.959.149,78 euro la cursul BNR de 1 EURO = 4,6485 lei) la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților S. G., Victor Șimon, Ș. C.-M., S. D.-L., F. M.-C.N. D.-D, I.P.. De asemenea, s-a mai dispus măsura popririi asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute de inculpați și asupra sumelor de bani datorate inculpaților, cu orice titlu, de către terțe persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, în prezența avocaților, inculpații I.P. și D.C.I. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte) și spălarea banilor.

Instanța de judecată a admis acordul încheiat cu I.P., iar cel încheiat cu D.C.I. se află în curs de judecare la Curtea de Apel București.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Reținere.

Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Iași au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor U. T., G. M. C şi B. T., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

La data de 27.04.2019 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Iași şi Constanța au efectuat o acțiune vizând prinderea în flagrant a unor persoane, specializate în traficul de droguri de mare risc (cocaină, comprimate ecstasy și MDMA).

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anilor 2018-2019, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul G. M. C. s-a aprovizionat periodic cu cantități importante de droguri de mare risc (cocaină și MDMA), pe care le-a comercializat atât în mod personal cât și prin intermediul altor persoane din anturajul său, printre care și inculpatul U. T., pe piața ilicită din municipiile Bacău, Iași, Constanța, obținând astfel importante beneficii materiale.

În seara zilei de 26/27.04.2019, în jurul orei 22.45, la intrarea în incinta unui festival din staţiunea Mamaia, inculpatul U. T. a fost depistat în flagrant, în timp ce avea asupra sa 50 comprimate ecstasy (MDMA), deținute în vederea comercializării.

În urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, inculpatul G. M. C. era apropiat de staff-ul/personalul organizatorilor festivalului, iar în cursul zilei/serii de 27.04.2019 urma să-i distribuie o cantitate importantă de cocaină inculpatului U. T.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 24.04.2019, inculpatul G. M. C. a rezervat, pentru perioada 24.04.2019 – 02.05.2019, o cameră într-un hotel situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia, unde deținea o importantă cantitate de cocaină, în vederea comercializării participanților la festival.

La data de 27.04.2019, cu ocazia punerii în executare a mandatului de percheziție domiciliară în camera hotelului unde era cazat inculpatul G. M. C, au fost găsite mai multe punguțe din material plastic transparent, autosigilante ce conțineau fiecare substanță pulverulentă de culoare albă, precum și mai multe doze din aluminiu – ambalaj de formă ovaloidă, conținând cantitatea totală de 55,87 grame Cocaină şi un cântar electronic de mare precizie.

De asemenea, în același împrejurări, a fost găsită și ridicată suma de 1600 lei, obținută de către inculpat din activitatea infracţională.

De asemenea, la aceeaşi dată, cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară, în camera de hotel în care era cazat inculpatul U. T. au fost găsite și ridicate un număr de 200 de pliculețe din material plastic transparent, autosigilante, nefolosite și un cântar electronic de precizie, de culoare neagră, prevăzut cu capac, funcțional pe care s-a pus în evidenţă Cocaina şi Ketamina, iar în imobilul folosit de către inculpatul B. T., au fost găsite și ridicate un număr de 158 comprimate ecstasy (MDMA) și 25,79 grame cristale de culoare maronie care conţin (MDMA).

La data de 28.04.2019 Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.