Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE
03.05.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE.

Tribunalul București a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară vizând interpretarea dispoziţiilor art. 10 din Regulamentul nr. 1259/2010, potrivit cu care „În cazul în care legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul sau nu acordă unuia dintre soţi, din cauza apartenenţei la unul dintre sexe, egalitate de acces la divorţ sau la separarea de corp, se aplică legea forului.” în sensul de a lămuri dacă sintagma „legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul”:
– se interpretează restrictiv, literal, respectiv doar pentru situaţia în care legea străină aplicabilă nu prevede sub nicio formă divorţul sau se interpretează, extensiv, ca incluzând şi situaţia în care legea străină aplicabilă admite divorţul, dar în condiţii deosebit de restrictive, ce implică o procedură obligatorie prealabilă divorţului privind separarea de corp, procedură pentru care legea forului nu conţine dispoziţii procesuale echivalente.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE”

  1. Avocatul general propune Curții următoarea soluție (click aici):

    „Articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1259/2010 al Consiliului din 20 decembrie 2010 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp trebuie interpretat în sensul că sintagma «în cazul în care legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorțul» este aplicabilă numai în cazul în care legea străină aplicabilă nu prevede nicio formă de divorț; cu alte cuvinte, aceasta nu recunoaște instituția divorțului.

    Cu toate acestea, atunci când legea aplicabilă stabilește o condiție care decurge din dreptul său procedural, condiție pe care instanța sesizată nu este în măsură să o aplice din cauza constrângerilor impuse de propriul său drept procedural, instanța sesizată poate renunța la această condiție dacă sunt îndeplinite, în cauza cu care este sesizată, condițiile prevăzute de dreptul material al lex causae.

    În speță, instanța sesizată nu este obligată să recunoască, printr‑o procedură distinctă, separarea de corp a părților pentru o perioadă de trei ani anterioară divorțului. Însă ea trebuie să confirme, în decizia sa în procedura de divorț, că această condiție a separării de corp a fost îndeplinită. Pentru a obține dovada respectării acestei condiții, instanța sesizată trebuie, în măsura în care este necesar, să adapteze dreptul procedural al forului.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.