« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE
03.05.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE.

Tribunalul București a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară vizând interpretarea dispoziţiilor art. 10 din Regulamentul nr. 1259/2010, potrivit cu care „În cazul în care legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul sau nu acordă unuia dintre soţi, din cauza apartenenţei la unul dintre sexe, egalitate de acces la divorţ sau la separarea de corp, se aplică legea forului.” în sensul de a lămuri dacă sintagma „legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul”:
– se interpretează restrictiv, literal, respectiv doar pentru situaţia în care legea străină aplicabilă nu prevede sub nicio formă divorţul sau se interpretează, extensiv, ca incluzând şi situaţia în care legea străină aplicabilă admite divorţul, dar în condiţii deosebit de restrictive, ce implică o procedură obligatorie prealabilă divorţului privind separarea de corp, procedură pentru care legea forului nu conţine dispoziţii procesuale echivalente.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD