Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarTop LegalUniversitaria
TOP LEGAL
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE
03.05.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Tribunalul București a formulat o trimitere preliminară la CJUE – C-249/19, JE.

Tribunalul București a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară vizând interpretarea dispoziţiilor art. 10 din Regulamentul nr. 1259/2010, potrivit cu care „În cazul în care legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul sau nu acordă unuia dintre soţi, din cauza apartenenţei la unul dintre sexe, egalitate de acces la divorţ sau la separarea de corp, se aplică legea forului.” în sensul de a lămuri dacă sintagma „legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 sau 8 nu prevede divorţul”:
– se interpretează restrictiv, literal, respectiv doar pentru situaţia în care legea străină aplicabilă nu prevede sub nicio formă divorţul sau se interpretează, extensiv, ca incluzând şi situaţia în care legea străină aplicabilă admite divorţul, dar în condiţii deosebit de restrictive, ce implică o procedură obligatorie prealabilă divorţului privind separarea de corp, procedură pentru care legea forului nu conţine dispoziţii procesuale echivalente.

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.