Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 


Print Friendly, PDF & Email

Decizia BCI de stabilire a normelor interne privind prelucrarea datelor de către Direcția de personal a BCI
04.05.2019 | Vlad BERCU

 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 112l din data de 12 aprilie 2019, a fost publicată Decizia Băncii Europene de Investiții din 26 februarie 2019 de stabilire a normelor interne privind prelucrarea datelor cu caracter personal de către Direcția de personal a Băncii Europene de Investiții în ceea ce privește furnizarea de informații către persoanele vizate și restricționarea anumitor drepturi ale acestora.

Prezenta decizie stabilește normele pe care trebuie să le urmeze directorul general al Direcției de personal (operatorul) pentru a informa persoanele vizate în legătură cu prelucrarea datelor lor, în conformitate cu articolele 14, 15 și 16 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

Prezenta decizie se aplică prelucrării datelor cu caracter personal de către Direcția de personal în scopul sau în legătură cu activitățile desfășurate pentru îndeplinirea sarcinilor sale precizate în articolele 40 și 41 din Regulamentul personalului BEI I și II, precum și în Politica BEI privind demnitatea în muncă, în Orientările BEI referitoare la procedura privind contestațiile împotriva evaluării și în modificările ulterioare ale acestora.

Stocarea: Datele cu caracter personal sunt stocate într-un mediu electronic securizat care împiedică accesul ilegal sau transferul ilegal de date către persoane care nu au nevoie să le cunoască.

Termenul de stocare:  Datele cu caracter personal prelucrate se păstrează între șase luni și zece ani (cu posibilitatea aplicării unor perioade mai lungi în cazuri excepționale).

Excepții și restricții aplicabile:
– Direcția de personal poate restricționa aplicarea articolelor 14-22 și 35 din Regulamentul (UE) 2018/1725, precum și a articolului 4 din acesta, în măsura în care dispozițiile lor corespund drepturilor și obligațiilor prevăzute la articolele 14-22 din acest regulament, în cazul în care exercitarea acestor drepturi și obligații ar compromite scopul procedurilor prevăzute la articolele 40 și 41 din Regulamentul personalului BEI I și II, precum și în Politica BEI privind demnitatea în muncă și în Orientările BEI referitoare la procedura privind contestațiile împotriva evaluării, sau ar aduce atingere drepturilor și libertăților altor persoane vizate.
– Sub rezerva dispozițiilor de la articolele 4-7 din prezenta decizie, Direcția de personal poate să restricționeze drepturile și obligațiile menționate la art. 3 alin. (2) din prezenta Decizie în ceea ce privește datele cu caracter personal obținute de la alte servicii BEI sau de la instituții, organe, agenții și oficii ale Uniunii Europene, de la autoritățile competente din statele membre sau de la organizații internaționale, în următoarele situații:
(a) în cazul în care exercitarea acestor drepturi și obligații ar putea fi restricționată de alte servicii BEI, de instituții, organe, agenții și oficii ale Uniunii Europene, pe baza altor acte prevăzute la articolul 25 din Regulamentul (UE) 2018/1725 sau în conformitate cu capitolul IX din regulamentul respectiv;
(b) în cazul în care exercitarea acestor drepturi și obligații ar putea fi restricționată de către autoritățile competente din statele membre pe baza actelor menționate la articolul 23 din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (2), sau în temeiul unor măsuri naționale de transpunere a articolului 13 alineatul (3), a articolului 15 alineatul (3) sau a articolului 16 alineatul (3) din Directiva (UE) 2016/680 a Parlamentului European și a Consiliului (3);
Înainte de a aplica restricții în situațiile menționate la lit. (a) și (b), Direcția de personal consultă serviciile relevante ale BEI, instituțiile, organele, agențiile și oficiile Uniunii Europene sau autoritățile competente din statele membre, cu excepția cazului în care este clar pentru Direcția de personal că aplicarea unei restricții este prevăzută de unul dintre actele menționate la literele respective.
(c) în cazul în care exercitarea acestor drepturi și obligații ar compromite cooperarea Direcției de personal cu țările terțe sau cu organizațiile internaționale în îndeplinirea sarcinilor sale.
Litera (c) de la primul paragraf nu se aplică dacă interesele sau libertățile și drepturile fundamentale ale persoanelor vizate prevalează asupra interesului Uniunii de a coopera cu țări terțe sau cu organizații internaționale.

Furnizara de informații
Direcția de personal publică pe intranetul BEI declarații privind protecția datelor, care informează toate persoanele vizate cu privire la activitățile sale care implică prelucrarea datelor lor cu caracter personal.

Accesul la informații
Când persoanele vizate solicită acces la datele lor cu caracter personal prelucrate în contextul unuia sau mai multor cazuri specifice sau al unei anumite operațiuni de prelucrare, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2018/1725, Direcția de personal își limitează evaluarea cererii doar la aceste date cu caracter personal.

Informarea Responsabilului cu protecția datelor
Direcția de personal informează imediat RPD ori de câte ori restricționează aplicarea drepturilor persoanelor vizate în conformitate cu prezenta decizie și îi acordă acces la consemnări și la evaluarea necesității și a proporționalității restricției.

Pentru mai multe detalii a se vedea Decizia integral.

Intrarea în vigoare: 26 aprilie 2019.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.