« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
5 comentarii

Curtea de Apel București. Efectele deciziilor Curții Constituționale în cursul desfășurării procesului penal
06.05.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Alina Gaja

Curtea de Apel București constată că, cu toate că deciziile Curții Constituționale produc efecte doar pentru viitor, instanța de fond trebuia să țină seama de faptul că declararea neconstituționalității a intervenit în cursul desfășurării procesului penal. În această situație, în care norma procedural penală a fost supusă controlului și reconfigurării prin prisma constituționalității, cu un efect substanțial asupra caracterului penal al faptei din această cauză, aflată în curs de desfășurare, instanța de fond avea obligația să țină seama de rezultatul acestui examen de constituționalitate și să reevalueze situația de fapt prin prisma noii configurații constituționale a normei procedural penale, ajungând la concluzia că infracțiunea de mărturie mincinoasă nu ar mai fi fost comisă. Curtea a apreciat că nu se poate trece cu vederea peste constatarea Curții Constituționale, chiar dacă este ulterioară comiterii faptei penale, cu motivarea pur teoretică, potrivit căreia deciziile Curții Constituționale produc efecte doar pentru viitor. (Decizia nr. 1567 din 21 noiembrie 2018, pronunțată de Secția I Penală a Curții de Apel București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: CCR, Drept penal, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Curtea de Apel București. Efectele deciziilor Curții Constituționale în cursul desfășurării procesului penal”

 1. Doamne!… nu pot să cred că a fost nevoie de o astfel de statuare…

  • Astfel de ciudăţenii apar deoarece unii magistraţi nu înţeleg că deciziile CCR precum şi orice decizie a unui judecător este LEGE şi produc aceleaşi efecte ca o lege.
   Întinderea şi aplicarea este diferită de la caz la caz, dar este LEGE.

    • Ba da.
     Există două surse principale de LEGE:
     1. Legea edictată de Legislativ şi agenţii guvernamentale
     (en: statutory LAW)
     2. Legea cuprinsă în hotărâri judecătoreşti, denumită şi jurisprudenţă, CEDO, CCR, ICCJ
     (en: CASE LAW)

     Deci mai simplu spus LEGEA are două izvoare importante: Legea din hotărârile judecătoreşti (CCR, CEDO, ICCJ, etc.) şi legea din Statutele Parlamentare (constituţia, legi, ordonanţe, etc.).
     Jurisprudenţa este mai importantă decât statutele deoarece ea clarifică şi precizează legea.

     Aş prefera ca în loc de „legi” ca norme parlamentare să spunem „statute” şi să folosim cuvântul LEGE în sensul cel mai larg posibil.

     Într-o hotărâre judecătorească, orice magistrat trebuie să descrie
     două elemente importante:
     1. FAPTELE
     2. LEGEA

     De regulă acel segment care descrie LEGEA este introdus prin sintagma „În drept…”
     Este un semnal care arată că urmează legea pe care judecătorul o va aplica în speţa dezlegată.
     În această secţiune a hotărârii judecătoreşti, magistratul citează LEGEA. LEGEA, aşa cum am spus, sunt toate normele, cazuistica, cutumele, LEGEA părţilor (contracte) etc.

     Nu este complicat de înţeles nici conceptul de FAPTE şi nici conceptul de LEGE, dar din păcate la noi terminologia juridică este atât de vagă, pompoasă şi bizantină încât se pierd noţiuni fundamentale ale dreptului, ducând la confuzii serioase uneori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD