Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

TVA pentru serviciile de catering
06.05.2019 | Andrei-Nicolae POPA

Andrei-Nicolae Popa

Andrei-Nicolae Popa

De la începutul aplicării cotei de TVA de 5% pentru serviciile de catering și restaurant și până în prezent, planează asupra operatorilor economici aceeași nedumerire, anume ce înseamnă exact serviciul de catering și ce alte servicii conexe trebuie să cuprindă pentru a putea fi încadrat la cota redusă de TVA. În prezentul articol, urmărim să deslușim această problemă, pentru o corectă și unitară aplicare a legii atât de către operatorul economic, cât și de către organul fiscal.

Potrivit art. 291, alin. (2), lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică cota redusă de TVA de 9% asupra bazei de impozitare pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Urmare a modificărilor aduse Codului fiscal prin OUG nr. 89/2018, începând cu data de 1 noiembrie 2018 se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru serivciile de restaurant și catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, care se încadrează la codul NC 22 03 00 10.

În aplicarea prevederilor menționate, au fost emise Instrucțiunile de aplicare unitară a prevederilor art. 291, alin.(2), lit. e) și alin. (3), lit. e) din Legea nr. 227/2015, aprobate prin Ordinul ministrului finațelor publice nr. 3659/2018.

Potrivit pct. 18, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Legea nr. 277/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, și art. 2, alin. (3) din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3659/2018, în sensul TVA, serviciile de restaurant și catering reprezintă servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente, care să permită consumul imediat al acestora. Se consideră că furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spațiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului.

Potrivit art. 2, alin. (4) și (5) din Ordinul nr. 3659/2018, în conformitate cu prevederile pct. 18, alin. (2) din Normele metodologice, în sensul TVA, furnizarea de produse alimentare și/ sau de băuturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fără, dar fără vreun alt serviciu conex, nu se consideră a fi servicii de restaurant sau catering în sensul pct. 18, alin. (1) din Normele metodologice.

Prevederile legale menționate anterior cu privire la serviciile de catering și restaurant se regăsesc și la art. 6, alin. (1) și (2) din Regulamentul de punere în aplicare nr. 282/2011 al Consiliului de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată. În acest context, menționăm că, potrivit art. 288 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), regulamentele sunt acte juridice cu aplicabilitate generală, obligatorii în toate elementele sale și se aplică direct în toate țările Uniunii Europene. Preluarea acestor prevederi europene în cuprinsul Normelor metodologice a avut ca scop doar asigurarea unei mai bune vizibilități a acestor dispoziții în vederea aplicării unitare a acestora.

Menționăm că, pentru încadrarea din punct de vedere al TVA a unei operațiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering, trebuie efectuată o examinare calitativă a întregii operațiuni, din care să reiasă dacă elementele de prestare de servicii care precedă și însoțesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezultă și din Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauzele conexate C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 CinemaxX Entertainment GmbH&Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer și C -502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.

Astfel, în anumite situații, dacă livrarea alimentelor la adresa stabilită de client este însoțită de suficiente servicii conexe, poate fi calificată drept serviciu de catering pentru care este aplicabilă cota redusă de TVA de 5%.

În acest sens, menționăm prevederile art. 2, alin. (13) din Ordinul nr. 3659/2018, potrivit cărora, în scopul încadrării unei operațiuni drept prestare de servicii de catering, mai multe combinații de operațiuni pot fi luate în considerare, în funcție de dorințele clienților, de la simpla pregătire și livrare a felurilor de mâncare, până la prestația completă, care cuprinde, în plus, punerea la dispoziție a veselei, a mobilierului, cum ar fi mese și scaune, prezentarea felurilor de mâncare, decorațiunile, punerea la dispoziție a personalului care se ocupă cu servirea și cu consilierea pentru alcătuirea meniului și, dacă este necesar, pentru alegerea băuturilor.

Prin urmare, raportat la cele menționate mai sus, simplul transport de produse alimentare la domiciliul clientului, neînsoțit de alte servicii conexe, nu poate fi considerat un serviciu de catering căruia i se aplică cota redusă de TVA de 5%, ci o livrare de bunuri taxabilă cu cota redusă de TVA de 9%.

Andrei-Nicolae Popa
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.