Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Proiect-pilot de punere în aplicare a anumitor dispoziții privind cooperarea administrativă prevăzută în Directiva 91/477/CEE a Consiliului prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne
14.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 116/75 din 3 mai 2019 a fost publicată Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/689 A COMISIEI din 16 ianuarie 2019 privind un proiect-pilot de punere în aplicare a anumitor dispoziții privind cooperarea administrativă prevăzută în Directiva 91/477/CEE a Consiliului prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne.

Sistemul de informare al pieței interne (IMI) înființat prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012 este o aplicație software care poate fi accesată prin internet și a fost dezvoltată de Comisie în cooperare cu statele membre, cu scopul de a ajuta statele membre să respecte cerințele privind schimbul de informații prevăzute în actele Uniunii prin instituirea unui mecanism centralizat de comunicare destinat să faciliteze schimbul transfrontalier de informații și asistența reciprocă.

Articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012 permite Comisiei să desfășoare proiecte-pilot pentru a evalua eficacitatea IMI în punerea în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea administrativă din actele Uniunii care nu figurează în anexa la respectivul regulament.

Directiva 91/477/CEE a Consiliului prevede cooperarea administrativă între statele membre în ceea ce privește controalele legate de achiziționarea și deținerea de arme de foc. Articolul 13 din directivă impune Comisiei să stabilească măsuri detaliate pentru schimbul sistematic de anumite informații prin mijloace electronice. Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2019/686 (3) de stabilire a modalităților detaliate pentru schimbul sistematic de informații referitoare la transferul de arme de foc în interiorul Uniunii. IMI ar putea fi un instrument eficace pentru punerea în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea administrativă care intră în domeniul de aplicare al regulamentului delegat respectiv. Prin urmare, aceste dispoziții ar trebui să facă obiectul unui proiect-pilot în temeiul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012.

IMI ar trebui să ofere funcționalitatea tehnică care să permită autorităților naționale menționate la articolul 13 alineatul (3) din Directiva 91/477/CEE să își îndeplinească toate obligațiile prevăzute la articolele 4, 5 și 6 din Regulamentul delegat (UE) 2019/686.

În ceea ce privește informațiile și documentele care conțin date cu caracter personal transmise sau încărcate ca parte a proiectului-pilot, data care trebuie considerată ca fiind data încheierii oficiale a procedurii de cooperare administrativă ar trebui să fie stabilită în mod clar pentru a se asigura că datele cu caracter personal sunt blocate și eliminate de îndată ce nu mai sunt necesare pentru scopurile pentru care au fost colectate. Data care trebuie considerată ca fiind data încheierii oficiale ar trebui să fie data de expirare a documentului prealabil de autorizare relevant, a autorizației de transfer sau a documentului de însoțire, astfel cum a fost transmis de autoritatea competentă.

În temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1024/2012, Comisia urmează să prezinte o evaluare a rezultatelor proiectului-pilot către Parlamentul European și Consiliu. Este necesar să se precizeze data până la care trebuie să se facă acest lucru.

Articolul 13 alineatele (2) și (4) din Directiva 91/477/CEE, în măsura în care schimbul de informații menționat la alineatele respective intră în domeniul de aplicare al Regulamentului delegat (UE) 2019/686, face obiectul unui proiect-pilot de punere în aplicare a dispozițiilor privind cooperarea administrativă prevăzute la alineatele respective, astfel cum se detaliază în regulamentul delegat menționat, prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne („IMI”).

Prezenta decizie intră în vigoare la 23 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti