Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

AMR, UNJR si APR despre puterea judecatoreasca intre dispretul guvernantilor si iluzia statului de drept


27 august 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Joi, 27 august 2009, AMR a sustinut o conferinta de presa (in sala Vintila Dongoroz a Curtii de Apel Bucuresti) cu tema „Puterea judecatoreasca intre dispretul guvernantilor si iluzia statului de drept”.

Conferinta a fost sustinuta de:

– jud. dr. Mona Maria PIVNICERU (Curtea de Apel Iasi), presedinte AMR

– jud. Dana GIRBOVAN (Curtea de Apel Oradea), presedinte UNJR

– jud. Florin COSTINIU (presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie)

– proc. Sorin STANESCU (Parchetul de pe langa ICCJ), Asociatia Procurorilor din Romania

Au participat judecatori si grefieri.

Mona Maria PIVNICERU

– „Paradoxul extraordinar al acestei legi este ca exista anumite categorii de persoane asimilate magistratilor, ceea ce inseamna ca preiau identitatea de statut, cel putin in privinta salarizarii, care insa primesc sporuri mai mari. Asimilarea cu ceva inseamna identitatea cu acel ceva, dupa care ai fost asimilat, ori a te gandi ca cei asimilati, vorbesc in speta de Curtea de Conturi, pot avea statutul de magistrat si alte drepturi peste statutul de magistrat este la fel de absurd cum ne-am gandi ca puterea judecatoreasca, in lumina acestei legi, nu exercita o functiune de demnitate publica, dar judeca faptele si actele demnitarilor.”

– “In opinia guvernantilor, puterea judecatoreasca inseamna doar presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si nici acesta nu e adus la nivel de echilibru intre puterile statului. In rest, toti ceilalti judecatori sunt asimilati cu aparatul administrativ din structura acestei puteri. ”

– ref. scopul Legii de salarizare unice: “S-a vehiculat public ca FMI a impus aceasta lege.” FMI nu a impus nicio conditie privind salarizarea puterii judecatoresti ci doar ca nivelul mediu pe tara in privinta sporurilor sa nu depaseasca 30%.

– Pretinsa armonizare a dispozitiilor privind salarizarea esta “la fel de incalcita ca si scopul legii.”

– „Salarizarea ca echilibru intre puteri nu exista. Puterile legislativa, executiva – intelegand Guvernul si Presedintia – au grile absolut superioare, fara a se tine cont de mult trambitata criza. In timp ce puterea judecatoreasca incepe de la grile neimaginat de mici, spre a se demonstra public ca, in realitate, puterea judecatoreasca in Romania nu va mai exista, s-a metomorfozat intr-un melanj”.

Florin COSTINIU

– A fost frapat de faptul, vazand grila de salarizare, ca cei mai vitregiti au fost profesorii si magistratii iar “favorizati sunt o serie de structuri, de servicii si nu o sa ma refer la serviciile comunale”.  Are o explicatie psihologica, motivul pentru care sunt tratati in acest mod aceste categorii. Astfel: “guvernantii au avut mari probleme la scoala, si-au urat profesorii iar in privinta magistratilor, multi dintre guvernanti au avut, au si vor avea probleme cu Justitia. E o situatie amara si poate fi una din explicatiile neintemeiate a unei stari absolute intolerabile.”

– Judecatorii de la ICCJ, presedintele ICCJ au facut numeroase demersuri privind situatia din magistratura.

– “Aspectele de ordin material reprezinta doar o fateta a unei probleme mult mai complexe. Nu e vorba doar de leafa. Subfinantarea cronica a sistemului, modul cum e tratat judecatorul de Executiv, acestea sunt lucruri foarte clare si foarte importante.”

– Nu poate fi validata conceptia potrivit careia magistratii s-au suparat ca nu mai au sporuri, privilegii si acum protesteaza. “Lucrurile sunt foarte vechi, asociatiile profesionale ale magistratilor au facut zeci si zeci de demersuri.”

Dana GIRBOVAN

– “Ideile exprimate de UNJR sunt, in esenta, aceleasi cu cele exprimate astazi.”

– Subliniaza doua idei si un exemplu de inainte si dupa:

– 1. “O sa va spun o regula care se regaseste in Constitutia tuturor statelor. Regula este ca, intr-un stat democratic, exista trei puteri care se afla in echilibru. Exemplul se refera la nivelul de salarizare pe care il au in prezent si pe care-l vor avea potrivit noii legi. In prezent, un judecator este egal, ca nivel de salarizare, cu un secretar de stat. Potrivit noii legi, judecatorul de judecatorie va avea un indice de 2 si ceva iar un secretar de stat de 10.”

– 2. In ceea ce priveste modul de adoptare a acestei legi: “Cetatenii sunt obligati sa-si exprime un punct de vedere. UNJR a adresat o cerere de a fi consultati. Ni s-a raspuns ca nu suntem parteneri de dialog social.”

– Proiectul de lege nu a fost la dispozitie. “Culmea cinismului este ca UNJR cat si CSM au primit saptamana aceasta proiectul.”

Sorin STANESCU

– Din punctul de vedere al procurorilor, actualul proiect al Legii Salarizarii Unitare “porneste de la o conceptie egalitarista care nu se potriveste cu comportamentul de societate pe care am inceput sa-l construim dupa 1990”.

– Puterea judecatoreasca a inceput sa deranjeze “intr-un pretins stat de drept. Pentru ca Executivul, Administratia Prezidentiala si-au propus realizarea unui obiectiv. Au anihilat aproape 80% din activitatea Parlamentului Romaniei. Urmeaza sa se anihilize puterea judecatoreasca.”

– Presedintele SUA depune juramant in fata presedintelui Curtii Supreme de Justitie.

– “In Romania, un secretar de stat din MJLC are 10 si ceva in grila iar un judecator de la Inalta Curte are 8. Guvernului i se pare ceva normal. In afara de faptul ca in ultimii 20 de ani nu s-a reformat nimic, se adauga salarizarea care duce la discreditarea sistemului judiciar.”

– In perioada de criza se urmareste diminuarea puterii judecatorestii.

Mona Maria PIVNICERU

– Nu sunt definite in lege principiile dupa care se face salarizarea. Nici criteriile nu sunt determinate.

– Confuzia porneste de la radacini si “de la igonorarea puterii judecatoresti”.

– „Ne propunem sa declaram o zi fara Justitie in Romania”.

Sorin STANESCU

– Guvernul nu doreste sa discute despre interdictiile/incapacitatile magistratilor. “Eu, sotia, copii si rudele pana la gradul al treilea ne sunt interzise anumite activitati. Am dreptul sa traiesc bine. Am dreptul sa iau un credit. Am dreptul sa ma duc la Sant Tropez. Dar nu. Trebuie sa fim solidari in saracie. Dar numai unii.

– Daca Guvernul spune ca nu-l intereseaza o hotarare judecatoreasca, atunci putem sa mai avem pretentii de la cetateni. Asa ni s-a transmis. <<Puteti sa aveti hotarari judecatoresti. Nu ne intereseaza. Sa fiti sanatosi>>”

Organizatorii au distribuit la finalul conferintei doua materiale. Primul este un raport de expertiza contabila extrajudiciara pentru a stabili drepturi salariale plecand de la propunerile proiectului Legii salarizarii unice. Al doilea este un material al AMR care cuprinde observatiile privind proiectul Legii salarizarii unice cu referire speciala la Puterea judecatoreasca.

>> Raport de expertiza contabila extrajudiciara

>> Observatii AMR ref. proiectul Legii Salarizarii Unitare

Pentru Juridice.ro, Alina Matei

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică