Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Similitudini dintre avocatură și găurile negre
10.05.2019 | Vlad BERCU

 Vlad Bercu

Vlad Bercu

1. De curând, astronomii din cadrul proiectului Event Horizont au dezvăluit întregii lumi primele imagini a unei Găuri Negre. Imaginile sunt de-a dreptul uluitoare, având în vedere că demonstrează din nou aplicabilitatea Teoriei generale a relativității de Einstein, cât și descoperă lumii orizontul evenimentelor (din engleză the event horizont – acea graniță formată din lumină și materia care orbitează în jurul găurilor negre, în cele din urmă tot ce stă pe muchia abisului urmează a fi înghițit).

Privitor la acest monstru (care btw are masa echivalentă a 6,5 miliarde de stele echivalente Soarelui), mai în glumă, mai în serios, mi s-a creat o comparație amuzantă dintre lumea tainică a avocaturii și găurile negre. În continuare voi încerca să explic la ce mi-a stat capul.

2. Similar cu găurile negre toți avocații au propriul orizont al evenimentelor. E limpede că avocații notorii au o putere de atracție mai mare de asociați, clienți, media și nu în ultimul rând de bani, decât cei care au o greutate mai mică pe piață. Astfel, într-o casă mare de avocatură, pe care o asemănăm cu o galaxie, Managing Partner-ul este cel care face ca toți și toate să orbiteze grațios în jurul lui. Orbite care pot devia în momente de intensitate pentru centrul micii galaxii, devia într-atât încât cineva ar putea ajunge overboard, ori și mai rău, să fie ultimate exhausted când și-a epuizat toate resursele în încercarea de a alimenta The Managing Partner (parafrazând The Black Hole).

De partea stângă a clopotului lui Gauss, avem avocații mici, care de obicei se organizează în cabinete individuale și au un orizont al evenimentelor proporțional cu recunoașterea lor pe piață. De obicei, aceștia încearcă să prindă din când în când un client mai mare, similar unor găuri negre pitice și stelelor care le apar în cale, micii jucători încearcă și ei să scoată tot ce pot din acești clienți (uneori pompând din el până la insolvență). O altă schemă de business pentru avocații de clasa D ar fi atragerea de dosare mici și multe, precum fac găurile negre care se alimentează din praful cosmic. Acest model comportamental este impus de lipsa norocului de a se plimba printre conglomerații de stele.

3. O altă asemănare ar fi impresia horror a societății privitor la avocați. În general, lumea de rând apelează la un avocat atunci când dezastrul e în prag, stereotip catalizat de frica față de micii devoratori descriși mai sus. Totuși, într-o altă ordine de idei, găurile negre sunt indispensabile pentru ordinea universală, care datorită aptitudinilor posedate ordonează într-un spirit matematic toate procesele și fenomenele cosmice. Așa că, frica oamenilor față de avocați este la fel de utilă ca cea a planetelor față de găurile negre – există posibilitatea să fie devorate, dar șansele să se întâlnească cu o gaură neagră rămân a fi destul de mici.

4. Găurile negre rămân a fi o taină. Existența acestora deja nu este un mister pentru nimeni, dar nu este clar ce se întâmplă cu materia care e atrasă de găurile negre. Mai mult, probabil că acestea sistematic se descarcă prin jet-uri energetice – poate că este vorba de energie pură, primară, drac.., pardon, Hawking să-l știe. Similar e și cu avocații, majoritatea clienților habar nu au ce se întâmplă cu dosarul/problema lor după ce efectuează transferul bănesc și care sunt procedeele utilizate de avocați în rezolvarea marilor dileme, dar la sfârșit avocații descarcă un rezultat. Dacă este bun sau nu acest rezultat, cum a zis clasicul: acesta este un cu totul alt subiect de dezbatere.

5. În fine, acest articol este mai mult o constatare funny, care lansează pentru cititorii JURIDICE.ro o singură întrebare: cu ce vi se aseamănă vouă cel mai mult avocatura anului 2019?

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.