Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Scrisoare deschisă către Consiliul Filialei București a Casei de asigurări a avocaților
08.05.2019 | Mihnea STOICA

Secţiuni: Articole, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Mihnea Stoica

Mihnea Stoica

Intrucat azi, 8 mai 2019, va veti intruni in sedinta de consiliu, va amintesc pe calea prezentei scrisori deschise despre cererea pe care am formulat-o si pe care am inregistrat-o in atentia domniilor voastre inca de vineri, prin care v-am solicitat sa faceti public materialul intitulat “Tabel Candidaturi Consilier 2019”, precum si informatiile suplimentare enumerate in cerere.

Am recurs la aceasta forma de comunicare publica tocmai pentru ca numai “o data la patru ani”, in cursul campaniei electorale, informatii precum cele pe care le-am solicitat pot face obiectul examinarii publice.

Astfel, admit ca, 47 de luni din fiecare olimpiada, informatiile pe care va rog sa le publicati pot fi lesne calificate drept date personale, care se bucura de o protectie specifica si care, de regula, nu trebuie divulgate. Totusi, nici in restul timpului, natura de date personale nu poate constitui un obstacol in evaluarea performantei organelor de conducere (care sunt chemate anual sa publice exercitiul financiar in verderea descarcarii de gestiune). Anual, darea de seama ar trebui sa surprinda asemenea informatii, publicate cu anonimizarea datelor sau prin alte metode care asigura protejarea datelor personale.

Insa, prin exceptie de la regula, in fiecare campanie electorala, interesul public covarseste interesul personal, iar candidatii sunt chemati sa isi dezvaluie datele personale si sa permita altor detinatori sa le faca cunoscute datele personale. Aceasta interpretare rezulta din dispozitiile Regulamentelor electorale adoptate de Baroul Bucuresti si de Filiala Casei de asigurari potrivit carora candidatii sunt tinuti sa isi depuna CV-ul sub sanctiunea invalidarii. Or, instituirea unei sanctiuni atat de severe printr-un Regulament a carui legalitate a fost confirmata de UNBR denota vointa baroului de a permite accesul corpului profesional la datele personale ale candidatilor. De altfel, si practica Curtii Europene permite o ingerinta crescuta in viata personalitatilor publice, in special in perioada in care acestia candideaza pentru varii functii, ocrotind astfel interesul public in defavoarea drepturilor candidatului care se expune benevol si consitient.

Astfel, in ceea ce priveste natura legitima a solicitarii cu care v-am sesizat, este de-a dreptul evident ca titularii unor datorii istorice considerabile (de ordinul zecilor mii de lei, cumulate intr-un deceniu) nu sunt compatibili cu participarea la adoptarea masurilor impotriva restantierilor, macar din perspectiva morala.

In alta ordine de idei, conservarea stabilitatii sistemului va impune sa prezentati amanuntit maniera in care s-a stabilit intinderea obligatiilor contribuabililor restantieri. Astfel, in primul rand va rog sa ne asigurati ca inspectorii Filialei au examinat veniturile anuale declarate de contribuabilii candidati autoritatilor fiscale si ca nu s-au multumit cu compromisul prin care candidatul isi asuma plata contributiilor pentru venituri minime. Apoi, va rog sa ne demonstrati ca si acestor contribuabili li s-au perceput penalitati si in privinta contributiilor pentru care intervenise prescriptia, aratandu-ne si intinderea acestora.

Va rog sa ne informati si cu privire la termenele de plata pe care si le-au asumat candidatii si cu privire la identitatea organelor chemate sa verifice executarea acestor obligatii.

In fine, avand in vedere ca sustragerea de la plata contributiilor este prevazuta expres ca si abatere disciplinara, iar angajamentele de plata incheiate constituie veritabile marturisiri, va rog sa ne informati cu privire la stadiul demersurilor privind sesizarea organelor disciplinare competente, Consiliul Baroului Bucuresti sau Consiliul UNBR pentru restantierii care au si calitatea de consilier UNBR.

Nu vreau nici sa va constrang electoral, nici sa va stimulez electoral sa le publicati, nici sa luati masurile pe care le considerati adecvate. Ca sa elimin orice suspiciuni de santaj sau de mita electorala enunt de acum ca, indiferent de ce veti decide, nu va voi vota pe niciunul dintre dvs., chiar daca meritati felicitari pentru recuperarea unor contributii restante pentru care intervenise prescriptia de mai bine de noua ani.

Pe de alta parte, cred ca omisunea de a publica informatiile pe care le-am solicitat nu ar fi tocmai onorabila si ar umbri maniera in care v-ati exercitat mandatul. Astfel, omisiunea de a publica lista completa a candidatilor care s-au bucurat de angajamente ar stirbi perceptia asiguratilor despre maniera in care v-ati indeplinit mandatul, expunandu-va unor acuzatii de arbitrariu si discriminare. Pentru ca refuzul de a publica date cu privire la identitatea candidatilor care au incheiat angajamente de plata si perioada in care acestia au fost datori, , termenele de plata pe care si le-au asumat, penalitatile pe care le-ati stabilit si modul in care ati verificat realitatea declaratiilor acestora viciaza in mod nejustificat procesul electoral.

Nu cred ca prezentul demers a epuizat toate argumentele care pledeaza in favoarea informarii noastre, ca asigurati. Sper insa ca publicarea lui sa va indemne sa chibzuiti indelung asupra solutiei pe care o veti da cererii cu care v-am sesizat.

Va multumesc,

Avocat Mihnea Stoica, contribuabil model

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti