Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cvorum: știm ce înseamnă, dar cum îl calculăm? Matematică electorală
09.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

De fiecare dată când avem un referendum, inevitabil, problema modului în care este calculat cvorumul, reapare. Dacă la ultimul referendum privind suspendarea președintelui CCR a tranșat conflictul legat de numărul cetățenilor cu drept de vot, înaintea referendumului pe justiție din 26 mai, Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat un proiect de OUG care a stârnit controverse între partidele politice. Propunerile prezentate de AEP sunt rezonabile, însă apar din nou în mijlocul campaniei electorale.

Per ansamblu, iată care sunt principalele modificări propuse de AEP

1) Cvorumul este îndeplinit dacă la referendum participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării, iar opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.

Ce se modifică?

Legislația în vigoare prevede calcularea cvorumului în raport cu persoanele înscrise în listele electorale permanente din ţară, deși cetățenii cu domiciliul în străinătate sunt trecuți pe listele suplimentare. Prin introducerea sintagmei “Registrul electoral”, vor fi luați în considerare și cetățenii cu drept de vot stabiliți în afara țării, înscriși în Registrul electoral.

2) Sistemul informatic privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal va permite evidențierea prezenței la vot pentru fiecare scrutin în parte.

Prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, rezultă implicit că sistemul informatic trebuie să furnizeze două evidențe distincte: una pentru participarea la alegerile pentru Parlamentul European și una privind participarea la referendum.

3) Este interzisă finanțarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianțe a acestora sau a unui candidat independent, precum și campania pentru referendum realizată de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori instituție de credit, la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ-teritoriale, ori de către societăți reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități finanțate din fonduri publice. Interdicția se aplică în cazul societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care, cu 12 luni înainte de începerea campaniei electorale, au desfășurat activități finanțate din fonduri publice.

Propunerea AEP nu este însă clară, pentru că în Expunerea de Motive se precizează că autorităţilor publice se pot pronunța în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului, fără să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală. Se lasă astfel loc unei arii extinse de interpretare, care poate accentua controversele dintre campania electorală.

4) La alegerile pentru Parlamentul European, în urma centralizării rezultatelor, vor fi distribuite 33 de mandate. Ultimul mandat distribuit va fi însă preluat după retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti