ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Reglementarea titlului de creanţă electronic a fost făcută din considerente practice

09.05.2019 | Arina DRAGODAN
Newsletter
Instagram
Facebook
Arina Dragodan

Arina Dragodan

Analizând corelativ noile acte normative din domeniul amenzilor contravenţionale (Legea nr. 203/2018 cu Expunere de motive, precum și Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 203/2018 cu Nota de fundamentare), pentru a înțelege care a fost voința legiuitorului în ceea ce privește introducerea titlului de creanță electronic, am sesizat o frază prin care, în Nota de fundamentare la normele de aplicare, se arată că în ceea ce privește impactul social al noilor reglementări, „introducerea titlului de creanță electronic vine atât în sprijinul persoanelor care îndeplinesc calitatea de agent constatator sau care își desfășoară activitatea în cadrul organelor fiscale locale, precum și în sprijinul cetățenilor, în sensul că în cazul amenzilor achitate în condițiile prezentei legi, contravenientul nu este obligat să facă dovada plății către agentul constatator sau organul fiscal din care acesta face parte”.

Astfel, considerăm că reglementarea titlului de creanţă electronic a fost făcută mai mult din considerente practice, pentru a se putea face o verificare a informațiilor din procesul-verbal de contravenţie, respectiv dacă s-a achitat amenda, unele dintre aceste informații preluându-se în titlu de creanță electronic. Însă ar putea fi omise anumite informații întrucât acestea sunt preluate de organul din care face parte agentul constatator.

În cazul amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule, pentru care Legea nr.203/2018 se aplică în sistem pilot, executarea silită se va face în baza titlului de creanţă electronic care devine executoriu în condițiile O.G nr.2/2001, și nu în baza procesului-verbal de contravenţie care constituie titlu executoriu în cazul celorlalte amenzi reglementate de OG nr. 2/2001.

În cazul acestor amenzi de circulație, plângerea contravențională în fața instanţei de judecată se face împotriva procesului-verbal de contravenţie (art. 14 alin. 2 din Legea nr. 203/2018).

Dr. Arina Dragodan
Consilier Juridic

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Titlul de creanță electronicediția 270, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate