« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Poziția UGIR și UNELM privind reglementarea profesiei de expert în legislația muncii
08.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 6 mai 2019, în cadrul Summitului Internaţional al Experţilor în Legislaţia Muncii, organizat de Uniunea Naţională a Experţilor în Legislaţia Muncii, Radu Godeanu, vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) și Corneliu Benţe, președintele Uniunii Naţionale a Experţilor în Legislaţia Muncii, au făcut următoarele declarații privind reglementarea profesiei de expert în legislația muncii, potrivit agerpres.ro:

Radu Godeanu, vicepreşedintele UGIR:„Toti avem greutăţi, dar necazul pe care ni-l provoacă un control al ITM este extraordinar de mare, iar această amendă nu vine către un angajat al firmei, ci se adresează direct investitorului, angajatorului. (…) Banii din amenzi merg la bugetul de stat, deci statul nu are de ce să se plângă. Din păcate, aceste fapte (pentru care companiile sunt amendate, n.r.) sunt cauzate în mare măsură de lipsa de seriozitate cu care sunt privite de multe ori aceste relaţii de muncă. Marea majoritate (a amenzilor, n.r.) este cauzată de lipsa unui expert, asta este evident. Se simte nevoia unui expert din ce în ce mai mult, acest lucru este evident. Aşa cum ştiţi, noi suntem foarte atenţi ca să promovăm în rândul membrilor noştri nevoia de această expertiză. Aşteptăm cu nerăbdare să definim propunerea legislativă pe care am făcut-o şi care e acum în dezbatere, să cădem de acord cu sindicatele şi cu patronatele despre care sunt atribuţiile, la ce anume ne referim atunci când vorbim de experţi în legislaţia muncii.”

Corneliu Benţe, președintele UNELM: „Principiul unui venit minim european, adaptat fiecărei ţări, figurează şi în baza europeană a drepturilor sociale adoptată la Goteborg, dar este încă foarte controversat la nivel european. Încă nu s-a adoptat un astfel de salariu minim. Deci vorbind de aceste noi tendinţe europene, considerăm că un expert în piaţa muncii poate identifica punctul de echilibru dintre rigorile legii, nevoile de flexibilitate ale angajatorilor şi nevoia de protecţie a lucrătorilor. Un alt obiectiv important al acestor profesionişti este concilierea conflictelor de muncă existente la un moment dat între lucrători şi angajatori.

Prin legiferarea acestei proceduri vom obţine un număr mai mic de reclamaţii adresat Inspecţiei Muncii, dar, evident, şi diminuarea semnificativă a litigiilor ajunse pe rolul instanţelor de judecată. Nu în ultimul rând, reprezentarea extrajudiciară a angajatorilor în faţa inspectorilor de muncă constituie o activitate esenţială a expertului în legislaţia muncii. Iată că expertul în legislaţia muncii, prin activitatea sa preventivă, nu face altceva decât să promoveze relaţiile de muncă corecte, se sprijine acţiunile comune ale statului, patronatelor şi sindicatelor în vederea reducerii muncii nedeclarate.

În România, profesia de expert în legislaţia muncii nu are încă o lege de reglementare specifică. A fost depusă o iniţiativă legislativă în care se propune, printre altele, înfiinţarea serviciilor externe de resurse umane şi concilierea conflictelor de muncă ca procedură prealabilă deschiderii acţiunii în justiţie. Sperăm ca împreună cu partenerii sociali, patronatele şi sindicatele, să convingem factorii decizionali că România are nevoie ca această profesie liberală să fie recunoscută, şi prin urmare ca această iniţiativă legislativă să fie adoptată de Parlament. Reamintesc că această profesie există în clasificarea ocupaţiilor din România de mai bine de 10 ani, iar competenţele profesionale ale acestora au fost stabilite printr-un standard ocupaţional aprobate de către Autoritatea Naţională pentru Calificări.”

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD