Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Radu Mazăre, arestat de Interpol. UPDATE: Precizările Ministerului Justiției. UPDATE: Precizări ref. cererea de extrădare


13.10.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 13 octombrie 2020, Ministerul Justiției, în contextul informațiilor apărute în mass-media cu privire la extrădarea lui Radu Mazăre din Republica Madagascar în România, a făcut următoarele precizări:

„1. Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiției a întocmit la data 10 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiției al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) și ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).
2. Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2019.
3. Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională), statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat „ordre d’extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).
4. Potrivit Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, preluarea persoanei extrădate este de competența Ministerului Afacerilor Interne – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.
5. În orice formă de cooperare judiciară internațională, soluționarea cererii are loc potrivit legii statului solicitat, în condițiile și termenele stabilite de acesta.
6. Ministerul Justiției român nu are nicio competență, dată de vreo normă internă sau internațională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziție este de a solicita informații privind stadiul procedurilor.
7. Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenție, un tratat sau pe curtoazia internațională, pornește de la o prezumție de bună credință și de respectare a normelor și principiilor de drept internațional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligația de a-și respecta propria lege atunci când soluționează cereri de cooperare judiciară în general și în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară.
8. Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile.”

***

Luni, 13 mai 2019, Ana Birchall, ministrul interimar al justiției, a făcut următoarele declarații, potrivit unui comunicat: „Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare a domnului Radu Ștefan Mazăre a fost predat autorităților competente din Republica Madagascar. La ora 08:00 dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 09:00 a fost predat Ministerului Justiției.

Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum și toate documentele transmise de instanțele competente din țara noastră, atât în limba română, cât și traduse autorizat în limba franceză.

Astfel, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligația legală în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

După cum știți, măsura arestării provizorii a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de 6 zile, începând cu data de 8 mai 2019.

Cu un efort extraordinar, colegele și colegii mei din Ministerul Justiției au reușit să pregătească dosarul de extrădare contracronometru, practic în mai puțin de 48 de ore, în ciuda volumului impresionant de documente, peste 600 de pagini.

Dosarul complet de extrădare a fost sigilat de mine personal, sâmbătă 11 mai, la ora 20:02 minute, iar ulterior a fost predat reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi transmis, prin curier diplomatic, autorităților din Madagascar.

Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis în format electronic și la Ministerul Justiției din Republica Madagascar.

În seara aceleiași zile de 11 mai, la ora 22:29 de minute, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Justiției din România că întreaga documentație a fost primită și trimisă inclusiv prin rețeaua Interpol.

În dimineața zilei de 12 mai, un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate sub sigiliu de Ministerul Justiției.

Aceste documente, așa cum v-am spus, au fost predate personal în această dimineață, reprezentanților Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe din Madagascar.

Mulţumesc foarte mult colegelor şi colegilor mei din Ministerul Justiției care au lucrat la foc continuu pentru a duce la bun sfârșit această misiune.

Le mulțumesc, de asemenea, colegelor și colegilor din Ministerul Afacerilor Externe și din Ministerul Afacerilor Interne pentru ajutorul acordat.

Rămânem în contact cu autoritățile din Republica Madagascar pentru orice alte informații care vor mai fi considerate necesare.

Vreau să precizez încă odată că dosarul de extrădare a fost transmis complet, cu toate documentele primite de Ministerul Justiției de la instanțele competente din România.

Totodată, dispozițiile legale, precum și timpii procedurali în soluționarea cererii de extrădare sunt cei guvernați de legislația statului solicitat, respectiv, în această cauză de Republica Madagascar.”

***

Vineri, 10 mai 2019, Ana Birchall, ministrul interimar al justiției, a făcut următoarele declarații, potrivit unui comunicat„Confirm că, astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiției a primit de la instanțele competente, respectiv de la Curtea de Apel București și de la Înalta Curte de Casație și Justiție, documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea domnului Radu Ștefan Mazăre.

Cadrul legal internațional aplicabil este următorul:
Convenția Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate, semnată la Palermo în anul 2000, ratificată prin Legea nr. 565/2002;
Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției, semnată la Merrida în anul 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004.

Republica Madagascar este parte la ambele convenții.

În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de Titlul II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu dispozițiile Codului de procedură penală al României.

Am dispus ca în baza documentelor primite, la Ministerul Justiției să înceapă imediat procedurile și demersurile legale pentru formularea și trimiterea cererii de extrădare.

Totodată, am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune ministerul pentru îndeplinirea formalităților legale.

Vreau să mulțumesc colegelor și colegilor mei din minister care vor lucra nonstop în această perioadă, având în vedere că avem un dosar cu peste 600 de pagini, care trebuie traduse de un traducător autorizat într-un timp extrem de scurt și ținând cont de faptul că durata arestului provizoriu, dispus de autoritățile din Madagascar, este de 6 zile, termen care a început să curgă din data de 8 mai 2019. Practic Ministerul Justiției are la dispoziție cel mult două zile de lucru pentru a putea trimite în termen dosarul care cuprinde toate documentele ce însoțesc cererea de extrădare, tocmai de aceea realmente apreciez efortul pe care colegii mei îl fac în aceste zile.”

***

Miercuri, 8 mai 2019, Ministerul Justiției a anunțat că a primit, la ora 17:34, o informare de la Biroul Interpol prin care se confirmă că Ștefan Radu Mazăre a fost arestat provizoriu la data de 8 mai, în Madagascar, potrivit unui comunicat.

Conform Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, Ministerul Justiției demarează procedurile legale în vederea extrădării, în baza atribuțiilor care îi revin, numai după primirea de la instanța competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condițiile de extrădare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro